Administrerende direktør Bent Marcussen fra ESDH-leverandøren FICS Danmark advarer imod den udvikling, han ser inden for offentlige it-udbud.
Direktøren henviser til KMD-sagen og problemerne omkring SKI, hvor konsekvensen er blevet, at kommunerne ruster sig med en hær af rådgivere og helt mister klarsynet.
"Jeg vil advare imod den glidebane, som kommunerne er på vej ud på," siger han.
Direktøren forklarer, at hovedproblemet er, at udbudsreglerne helt unødvendigt er blevet så komplicerede, at kommunerne ikke selv tør binde an med dem af frygt for at træde ved siden af.
60-70 procent proforma-udbud
En anden konsekvens - udover de mange rådgivere på kommunernes direktionsgange - er såkaldte proformaudbud, der skal tjene som værn mod klager til Konkurrencestyrelsen, forklarer direktøren.
"Onde tunger påstår, at det allerede er tilfældet i 60 til 70 procent af alle udbud," siger Bent Marcussen, der påpeger, at taberen er samfundet.
Han advarer samtidig imod KL's oplæg til store fælles klynge udbud mellem kommuner.
De små kommer i klemme
"Som en af de mindre leverandører på ESDH-markedet må vi konstatere, at en sådan praksis vil sende de mindre virksomheder ud af markedet til fordel for de store - og med udsigt til monopolisering og deraf følgende højere priser og dårligere service," siger direktøren.
Kommunerne burde i stedet arbejde for en lempelse, så vi fik et mere fleksibelt regelsæt for EU-udbud, lyder opfordringen fra Bent Marcussen.