Sådan fungerer Wi-Fi på flyet

Norwegian satser på at udstyre alle sine fly med trådløst internet, men hvordan lader det sig gøre at gå online oppe i skyerne - og er det overhovedet sikkert? Få forklaringen her.

Internet om bord på rutefly fra Norwegian får i disse dage luft under vingerne.

For det norske flyselskab med flere ruter til og fra Danmark er ved at indføre Wi-Fi på alle sine fly i løbet af de kommende år.

Allerede ved udgangen af 2011 vil 21 fly være udstyret med internet, og de første er allerede i luften med onlineadgang.

Det gør flyselskabet til det eneste, som har Wi-Fi på sine ruteflyvninger inden for Europa.

Ifølge Norwegian behøver folk med flyskræk dog ikke at købe ekstra nervemedicin, selv om der nu er udsigt til at se medpassagerer gå gadget-amok med tændte mobiler og andet elektronisk isenkram.

"Det er et meget sikkert system. Vi har testet det i to år i samarbejde med flyproducenten Boeing og de amerikanske og europæiske luftfartsmyndigheder", forklarer Hans-Petter Aanby, direktør for it og forretningsudvikling hos Norwegian.

Han understreger, at flere af testene har været koncentreret om elektromagnetiske forstyrrelser, og at internet på flyet ikke er til fare for flysikkerheden.

Det er også kun tilladt at bruge mobilen eller 3G tablet-pc'en i flight-mode, når der skal surfes via Norwegians internetløsning.

Lang rejse for dine data

Det er en lille hvid boks, som sidder på flyets tag, som er stærkt medvirkende til at give passagerne en onlineoplevelse i ti kilometers højde.

Indeni gemmer den på avanceret hardware og en antenne, der kommunikerer med en satellit, der svæver rundt om jorden i en højde på mellem 35.000 og 56.000 kilometer.

Når passagerne er koblet på nettet, er de formentlig ikke klar over, hvilken lang rejse deres data sendes ud på.

Når en bærbar computer er forbindes til flyets åbne, trådløse netværk, sendes signalet til et wireless access point om bord på flyet og videre til antennen, der er monteret i boksen på flyets yderside.

Herefter sendes signalet videre til satellitten, som spytter det ned på landjorden og et network operations center i Tyskland.
Dermed er der adgang til internettet.

Herefter sendes data tilbage til satellitten og videre til boksen på flyet og ned på passagerens computer. 

Flyet er teoretisk i stand til at downloade indhold med en hastighed på 70 Mbit/s, men det er muligt at justere forbindelsen, og under en testflyvning i går skulle passagerne deles om otte Mbit/s.

Ifølge Norwegian caches de mest brugte internetsider, så hvis en passager har været inde på pcworld.dk eller computerworld.dk, burde det ikke tage lang tid for en anden passager at få adgang til de samme websider.

Gratis Wi-Fi i 2011

Hans-Petter Aanby forventer, at de typiske brugere af Wi-Fi om bord vil være unge mennesker med touch-telefoner og forretningsfolk, der gerne vil holde sig opdaterede og skrive mail.

I løbet af de sidste par ugers testflyvninger har det især været Facebook.com, der har været den mest besøgte webside om bord på Norwegians fly.

Men det giver naturligvis også en vis respekt at skrive en statusopdatering i ti kilometers højde.

Det vil i 2011 være gratis at benytte internet på udvalgte fly fra Norwegian, og flyselskabet håber, at det vil lokke flere kunder til.

"Det betyder, at vi nu har et produkt, som ingen andre her i Europa, og vi håber, det skaber en merværdi", siger Hans-Petter Aanby.

Næste år vil det muligvis koste penge at gå online med computeren eller mobilen, men Norwegian forventer ikke, at det vil blive dyrere end at købe sig adgang til et hotspot på jorden, eksempelvis på et hotel. 

Fremtidsplanerne for Wi-Fi på Norwegians fly er desuden allerede klar. Det er meningen, at internettet skal integreres i in-flight entertainment-systemer, og det skal være muligt at se direkte tv-udsendelser.

Men hvordan fungerer Wi-Fi på Norwegians fly egentlig i praksis? Vi har testet løs.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis