Læs også:
Cloud computing: Sådan fungerer det
Dansk styrelse: Her er en ny vej for sikkerhed i skyen
Har din virksomhed omfavnet skyen?
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at knap hver tredje danske virksomhed anvender cloud computing.
"I forhold til den grad af modenhed, der er i cloud-markedet, så er det måske ikke så mange, men der er også stadig tale om en relativ ny forretningsmodel" vurderer Morten Jørsum, fuldmægtig i It- og Telestyrelsen.
Han arbejder netop med at afhjælpe nogle af de stopklodser, der er i forhold til skyen.
Sikkerhed i top
Det kunne for eksempel være de sikkerhedsovervejelser, som firmaer bakser med.
Danmarks Statistik har i undersøgelsen spurgt virksomhederne, der anvender cloud, hvilke faktorer, som har betydning for dem.
69 procent tillægger sikkerhed stor betydning.
"Der er mange, som stadigvæk er usikre på, hvad det betyder for firmaet at skifte til cloud, og der er nogle barrierer i forhold til sikkerhed og behandling af persondata, som gør, at folk er tilbageholdende med at gå over til cloud computing," siger Morten Jørsum.
Funktionalitet og fleksibilitet ligger sammen med sikkerhed i top. For 51 procent har økonomi stor betydning, og helt i bunden ligger miljøhensyn, som kun har stor betydning for 10 procent.
Ifølge Morten Jørsum vil netop økonomien få flere med på cloud-bølgen de næste par år. Han spår en stigning.
"Fremover er der ikke er nogen, der kan konkurrere med den økonomi, der er i cloud computing i forhold til drift og vedligeholdelse på traditionel måde."
IaaS slår SaaS
Måske ikke så overraskende er informations- og kommunikationsvirksomhederne de flittigste cloud-anvendere med en brugerandel på 38 procent i branchen.
Mere interessant er det, at store virksomheder smider håndlædet i ringen, når det kommer til SaaS (Software as a Service).
Blandt virksomheder med 10-19 ansatte anvender 23 procent SaaS og ligeså mange benytter sig af IaaS (Infrastructure as a Service).
Vendes blikket mod firmaer med 100+ ansatte er tendensen anderledes.
23 procent har ekskorteret infrastruktur op i skyen, mens kun 17 procent har haft lyst til at gøre det samme med software.
"For små virksomheder er det nemt at skifte over til cloud frem for eksempelvis at drive et mailsystem selv," lyder et bud fra Morten Jørsum.
"De større virksomheder vurderer måske, at det er mere usikkert, fordi de har flere krav."
Tallene stammer fra rapporten "Det Digitale Samfund", som It- og Telestyrelsen offentliggør onsdag.