E-bogs duel: Kindle 2 vs. Sony PRS-600

E-bogslæsere stormer frem i USA og giver let adgang til billige bøger. Vi har testet to af de mest populære læsere til en overkommerlig pris. Se duellen her.

E-bogs duel: Kindle 2 vs. Sony PRS-600

Lad os begynde denne dobbeltanmeldelse med en advarsel: Har du en tendens til at impulsindkøbe bøger på bogudsalg eller på nettet, så vil en e-bog kun forstærke den svaghed.

Det er den primære erfaring efter at have tilbragt et par måneder i selskab med Sony PRS-600 og lidt kortere med Amazon Kindle 2.

For mens denne anmelder kan være svær at styre på et bogudsalg eller på onlineboghandlen Amazon, hvor der altid lige er en spændende bog om danske herregårde eller jernbanens betydning for Englands industrielle udvikling (som man kan læse, når man skal på pension engang), så er det meget, meget værre, når valgmulighederne er store og leveringen af bogen næsten øjeblikkelig. Find, klik, betal, download og læs.

E-bøger på dansk er sjældne

Men mens e-bøger er smarte og i rivende udvikling i USA, så er der ikke meget til dig, der foretrækker at læse på dansk. De store danske forlag er så småt ved at komme med på lydbogsbølgen (som e-bøgerne også kan klare), men der er stadigt et stykke tid til, at vi ser en nyudgivelse på dansk, som samtidig kommer som e-bog. Desværre - og det samme gør sig gældende for de fleste sprog ud over engelsk.

På de næste par sider kan du derfor læse anmeldelser af den internationale udgave af Amazons Kindle 2, som boggiganten gerne sender til Danmark, og Sonys PRS-600 Touch Edition, der blandt andet sælges i England.

Udover de to, vi har testet, findes der for tiden et kæmpe udvalg af både lancerede og annoncerede e-bogslæsere. Se en god oversigt her.

De mange formater

Udover sproget er der også et par andre begrænsninger på e-bøger. Først og fremmest er der kopibeskyttelse, såkaldt DRM, på de fleste bøger, du køber. Amazon har valgt sin egen standard, og Kindle-brugere kan derfor kun købe bøger fra Amazons eget store katalog.

Det er over 200.000 titler, så du løber ikke tør for læsestof lige med det samme. Samtidig kan Kindlen læse PDF- og tekst-formaterne, så du kan også skaffe dig læsestof af den vej. Blandt andet fra Project Gutenberg, som har over 30.000 gratis bøger online.

Begrænsningen i formatet er dog i vores øjne irriterende, da e-bogsmarkedet i høj grad stadig tager de første skridt ud i verden, og Amazon for nyligt fortalte os, at de ikke i øjeblikket har planer om at udvide butikken med e-bøger på andre sprog end engelsk. Vi anbefaler derfor, at du stærkt overvejer en læser, der behersker ePub-formatet.

Test: Amazon Kindle 2

Amazon står bag verdens mest solgte e-bog kaldet Kindle. Og det er der en grund til, for version 2, som nu kan købes i Danmark, er en gennemført læser.

Selve enheden er bygget op omkring en seks tommer skærm med en opløsning på 600 x 800 pixels med 16 niveauer af grå. Enheden er slank som en traditionel blyant og vejer blot 289 gram.

Skærmen er letlæselig, og som alle E Ink-skærme bliver den mere læsevenlig jo mere lys, der er omkring dig.

Ingen udvidelsesmuligheder

Kindle 2 har to gigabyte hukommelse, og heraf er omkring 1,4 gigabyte tilgængelig for brugeren. Desværre er Amazon så restriktiv med adgangen til enheden, at der ikke er noget hukommelsesslot, så du kan udvide hukommelsen. I stedet må du bruge det medfølgende specielle USB-kabel til at forbinde Kindlen til din computer.

Amazon har lavet en smart funktion, hvor din Kindle får sin egen e-mail, og dokumenter kan mailes direkte til din læser. Du skal dog være opmærksom på, at Amazon tager nogle cent, når du sender til din enhed.

Navigation og betjening af enheden foregår via knapperne på forsiden og virker ret logisk.

Indbygget 3G giver konstant forbindelse

Den største fordel for Kindle er det indbyggede 3G-modem. Med den konstante 3G-forbindelse (som kan slukkes for at spare batteri) kan du hvor og når som helst købe bøger og magasiner fra Amazons store katalog. Samtidig er datatrafikken gratis og lagt ind i bogens pris.

Du handler ved at bruge den indbyggede software i Kindlen, betaler via din oprettede Amazon-konto og venter derefter blot et par minutter på, at din bog bliver leveret.

Bagsiden er, at Kindlen kun tager Amazons eget format, når det kommer til e-bøger, som kun sælges fra Amazons egen boghandel. Andre formater som tekst eller PDF er understøttet, men da der ikke er kopibeskyttelse i formaterne, bruges de ikke til aktuelle bøger.

Ideelt set understøttede Kindle også ePub-formatet, men ifølge vores interview med Kindle-chefen, er der ikke planer om hverken bøger på andet end engelsk eller andre tilgange lige nu.

Mulighederne for at abonnere på aviser og magasiner er derfor også kun interessant for folk, der vil have amerikanske aviser.

For tiden er en Kindle derfor en dejlig enhed, men alvorligt begrænset af Amazons (store) boghandel. Samtidig betyder 3G-modemet, at Kindle dræner batteriet hurtigere end Sonys løsning.

Karakter: 3 ud af 6

Test: Sony Reader Touch Edition

Sony Reader Touch Edition, også kendt som PRS-600, har som Kindle 2 en skærm på seks tommer. Opløsningen er også på 600 x 800 pixels, men hvor Kindle 2 har 16 niveauer af grå har Sonys læser kun otte niveauer. Dette har dog mest betydning, hvis du bruger din læser til at se på billeder.

Hvor Kindle 2 har tastatur og knapper, er Sony'en mere simpel. Her er der blot knapper til at bladre, menu, zoome og lignende. Navigation i menuerne sker i stedet nemt på touchskærmen - som du også kan bruge til at bladre ved at stryge fingeren hen over siden.

Touch-skærmen er generelt responsiv og giver desuden mulighed for at bruge PRS-600 som en notesbog eller til at tegne skitser på. Teknologien betyder dog også, at skærmen på Sonys læser ikke er så letlæselig som Kindle 2, da lyset reflekteres nemmere i skærmen. I stærkt lys er det problem dog mindre - og i solskin helt væk.

Få forbindelser

PRS-600 har hverken WiFi eller 3G-modem indbygget. I stedet skal du bruge et USB-kabel (standard USB) eller det indbyggede SD-slot. Muligheden for at bruge SD-kort (og memorystick pro duo) er en stor fordel, og vi har testet helt op til 32 gigabyte kort uden problemer i slottet. Udvidelsesmulighederne er også nødvendige, da Sony har udstyret PRS-600 med blot 420 megabyte intern hukommelse.

Valgfrihed med boghandler

Mens Sony'en ikke er så veludstyret med forbindelser, så er den mere alsidig, når det kommer til filformater (se infoboks for komplet liste). Specielt understøttelsen af ePub-formatet gør, at du kan handle hos mange forskellige boghandlere.

Når du installerer Sony PRS-600 softwaren på din pc, kan du derfor vælge, om du er i USA eller England. Vælger du USA, kan du ved hjælp af softwaren købe bøger fra Sonys egen e-bogs-shop, og vælger du England, kommer der links til en række større engelske boghandler med e-bøger.

Udvalget er derfor potentielt mindst lige så stort som Amazons med potentiale til at blive større. Den valgfrihed er i vores øjne vigtig, ligesom alt tyder på, at ePub er på vej til at blive den reelle standard inden for ebøger.

Med Kindle 2 har du mulighed for at abonnere på aviser og tidsskrifter, som så leveres via 3G-forbindelsen. Den mulighed eksisterer ikke med Sony'en, men Sonys PRS-900 kommer med WiFi, når den kommer til salg.

Du kan dog ved hjælp af det smarte program Calibre hente gratis indhold fra en lang række magasiner og aviser til både din Sony og din Kindle. Calibre kan desuden sættes til automatisk at hente indhold ned, så det er parat til synkronisering med din læser.

Karakter: 4 ud af 6




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere