Artikel top billede

Derfor frygter webudviklere krig om videoformater

Dansk webudvikler frygter en fragmenteret video-fremtid, efter Google har meldt ud, at selskabet i lighed med Mozilla fremover ikke vil understøtte video-standarden H.264.

Læs også: Microsoft satser på H.264-formatet men freder Flash

Videoen er blevet world wide webs nye killerapplikation, og trafikmængderne er inde i en evig eksplosion på nettet - ikke mindst på grund af de levende billeder på videotjenester som Youtube og via net-nyhedernes daglige forsøg på at være on the spot

Men mens vi nyder videoerne på pc'en og på smartphonens mindre skærm, er der i kulisserne en krig under opsejling om fremtidens videoformat på nettet. 

For med den næste udrulning af world wide webs byggesten, HTML5, har Google gjort det klart, at selskabet ikke vil inddrage video-codecs'et H.264 i sin Chrome-browser. 

Derimod vil søgeselskabet udelukkende koncentrere sig om videoformatet WebM, og møder opbakning fra Mozilla, der står bag Firefox-browseren. 

Modsat står sværvægtskonkurrenter som Microsoft og Apple, der begge sværger til H.264 video-codecs'et. Blandt andet Apple undgår på den måde at bruge Flash på iPad og iPhone, efter selskabet er raget uklar med Adobe.

Ikke kun et spørgsmål om penge

Både WebM og H.264 er open source-baserede med den lille hage, at H.264 er patent-berørt og derfor kan koste penge at benytte helt frem til 2038, hvor patentet udløber. 

Google fastslår dog på sin Chromium-blog, at det ikke kun er at spørgsmål om at betale for H.264, der får søgeselskabet til kigge mod WebM. 

"Vigtigere er overvejelserne omkring innovationshastigheden og hvilke motiver, der driver udviklingen [...] Når teknologi-beslutninger er indhyllet i incitamenter til at indsamle patentudgifter, så er prioriteterne mindre klare, og hele processen tager længere tid," skriver Mike Jazayeri, product manager for Chrome, blandt andet på sin blog.

Tvunget til flere formater

Den danske senior frontend-udvikler, Mikkel Staunsholm fra web-bureaet Creuna, vurderer, at Googles satsning i høj grad hænger sammen med opkøbet af On2 for en halv milliard kroner, hvor video-codecs'et VP8 har en helt speciel betydning for WebM-formatet.

"Endnu er det en teoretisk kamp mellem WebM og H.264, fordi det handler om HTML5. Jeg skyder på, at dette først får betydning om minimum to år, selv om der allerede sker en masse på mobilerne med HTML5 og ikke mindst med Microsofts lancering af Internet Explorer 9 senere på året," siger Mikkel Staunsholm. 

Hvis ingen af parterne når til forståelse med hinanden, så vil der ifølge Mikkel Staunsholm tegne sig en bøvlet fremtid for udviklere, der arbejder med video. 

"Uden at ville lyde religiøs vil de fleste nok bruge H.264, fordi man på den måde kan køre Flash, der stadig er det mest udbredte format. Ellers vil man optimere til alle platforme, hvis man har en medieserver, hvor man kan køre flere codecs'er igennem," fortæller Creuna-udvikleren. 

Mikkel Staunsholm forklarer dog, at en medieserver hurtigt kan blive en ret bekostelig affære i licenser, hvis man kun har mindre kampagner at rive i.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere