En god portion af folkeskolens unge mennesker ser ganske givet erhvervspraktikken som muligheden for et langt frikvarter.
Men for den nu 17-årige Mark Prahinog Nielsen fra Tranbjerg ved Århus blev erhvervspraktikken hos Atea i 7. klasse afgørende.
Da han som 16-årig afsluttede 10. klasse i sommeren 2010, besluttede sig nemlig for at give virksomheden et kald og høre, om de kunne huske ham. Det kunne de godt. Nu står den på A+ certificering og en fremtid inden for it-branchen.
"Ambitionen er at blive en af de bedst certificerede service-teknikere i Danmark," lyder det fra den unge fuldtidsansatte tekniker, der skal være ny HP- og Lenovo-mand i Ateas Repair Center West i Århus.
En ferm hjemmebygger
Grundstenen til Mark Nielsens interesse for it blev lagt, da han som femårig begyndte i 0. klasse og fik foræret sin første computer af faren.
Dengang var processoren en 100 MHz Pentium II, og efter at have foræret computeren begyndte hans far lige så stille at lære ham op i, hvordan han skulle bruge den, og hvad han skulle gøre, hvis der skete "dit og dat".
Nogle år senere blev han gammel nok til selv at tage over, og selvoplæringen begyndte.
"Derefter har jeg klaret mig selv. Mange ting er blevet brændt af med årene, og mange ting er blevet lært. Jeg har brændt rigtig, rigtig meget, fordi jeg har rodet med det hver dag," fortæller han.
Status quo lige nu er da også en hjemmebygget computer fuld af custom-dele, som naturligvis har fået overclocket processoren fra 2,5 til 3,6 Gigahertz.
Sådan takler kollegerne ham
Som yngste mand i teknikerafdelingen på seks mand, er der stadig en del at lære for den unge it-medarbejder. Men resten af holdet har taget vel imod ham, fortæller Mark Nielsen.
"Efterhånden har de vist mig ret meget respekt. Men der var selvfølgelig lidt 'hvad laver du her?' og 'er du ikke lidt for ung til at være her?' og sådan noget," siger han med et grin om den første tid i afdelingen.
De første tre måneder i jobbet var en slags prøveperiode, hvor han fik lov at bevise sine evner udi reparation af computere. De kvalificerede teknikere fandt ham ikke for let, og nu har han været der i et halvt år.
I dag laver han stort set det samme som de andre, på nær det der kaldes 'screening', hvor hans oplæring endnu ikke er fuldendt.
Det går kort fortalt ud på, at en kunde fejlmelder en pc, hvorefter teknikerne skal finde ud af hvad der er galt med den ud fra en fejlbeskrivelse. Oven i hatten er en masse detaljer omkring forsikring og bestilling af dele.
Men selvom han er ung og uden uddannelse, har han faktisk fordel af at kende mange af de nye maskiner, som kommer ind til reparation.
"De går nogen gange til mig angående nye maskiner, fordi jeg har prøvet dem. Der viser de mig respekt, plus de er fantastiske kollegaer," som han siger.
Evner på papir
Som en del af oplæringen hos Atea er Mark Nielsen i øjeblikket ved at forberede sig til at tage en A+ certificering i hardware.
På længere sigt er det meningen, at han vil tage A+ certificering inden for software og forsætte med HP, Lenovo og så videre.
"Så får jeg bare papir på, at det her kan jeg. Jeg har dog ingen uddannelse, men jeg har papir på, at jeg kan. Det vil jeg mene er bedre," erklærer han.
Ved siden af arbejdet hos Atea går tiden med musik. Som en del af bandakademiet Grobund bruger han en del af sin tid på at udvikle sit trommespil, men Mark Nielsen lægger ikke skjul på, at it-karrieren er det primære.
"Jeg er allerede kommet så langt som til at være i Ateas værksted, som jeg mener er et af Danmarks bedste. Så jeg tænker, at jeg sagtens kan gå videre til at blive en af de bedste. Jeg er kun lige blevet 17 år," konstaterer han.