Artikel top billede

Dansk Energi forstår ikke, hvorfor videnskabsministeren er så afvisende over for at støtte udrulning af bredbånd med EU-midler. Foto: Dansk Bredbånd

Krav: Danskere på landet skal have bredbåndshjælp

Det er en fejl, hvis ministeren lukker døren fuldstændig for EU-støtte til bredbånd i danske udkantsområder, lyder det fra Dansk Energi.

Læs også: Sahl-Madsen: Derfor skal bredbånd ikke have støtte

Der er intet behov for at støtte udrulning af bredbånd med offentlige midler i Danmark, mener videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Markedet har vist, at det klarer opgaven fint, argumenterer hun.

Der er dog steder, hvor markedet kan fejle, lyder det nu fra anden side. 

Ministeren bør holde en dør på klem for, at disse områder kan få støtte igennem EU's regional- og strukturfonde, der tildeler midler til udvikling af udkantsområder.

Alle døre bør holdes åbne

Det mener Dansk Energi, der repræsenterer elselskaberne, som har nedgravet fiberbredbånd forbi mere end 600.000 danske husstande. 

Konsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi understreger, at han bakker op om den markedsbaserede tilgang, som der er i Danmark.
  
"Men hvis der viser sig problemer med dækningen visse steder i landet, eksempelvis i udkantsområderne, så mener vi at alle døre skal holdes åbne til at sikre forbrugerne i disse områder, at de også bliver en del af regeringens 100 megabit-målsætning (i år 2020, red.)," siger han.
 
Han undrer sig over, at videnskabsministeren for nylig på et møde med sine ministerkollegaer i EU advarede imod EU-støtte til bredbånd.
 
"EU's regions- og strukturfondsmidler er jo skræddersyet til netop udkantsområderne og dækningsproblemer," siger Thomas Woldiderich.
 
Storbritannien finder midler
Ifølge konsulenten fra Dansk Energi bør den danske regering skele over mod den anden side af Nordsøen.
 
"I Storbritannien bruger den konservative regering aktivt EU's regional- og strukturfonde til netop udkantsområderne, hvor der ellers vil være problemer med at få de kommercielle aktører til at dække."
 
Den britiske regering lancerede i sidste uge sin målsætning for bredbånd frem til år 2015. Planen indebærer blandt andet, at offentlige midler skal bruges i udkantsområder svarende til cirka en tredjedel af landet.
 
Charlotte Sahl-Madsen pointerede dog over for Computerworld, at brugen af offentlige midler sker på bekostning af andre områder såsom plejehjem, sygehuse og børnehaver.
 
Det ræsonnement er Thomas Woldiderich dog ikke enig i og fremhæver det britiske eksempel.
 
"Her tager man jo ikke pengene fra hverken de britiske sygehuse, plejehjem eller skolerne. Så at blande andre velfærdsområder ind i debatten og sige, at det så vil gå ud over dem, giver ingen mening. Man henter jo blot nogle af de penge hjem fra netop EU, som man allerede har sendt ned til Bruxelles én gang," forklarer han.
 
Dansk Energi var for nylig på banen med opbakning til et meget omdiskuteret bornholmsk fiberprojekt, som har ansøgt om støtte fra Regionalfonden, der omfatter EU-midler.

Charlotte Sahl-Madsen fortalte til Computerworld, at hun kun så behov for støtte til bredbånd i områder, hvor geografien er anderledes end i Danmark - såsom de finske skove. 

Læs også: Sahl-Madsen: Derfor skal bredbånd ikke have støtte




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere