Der har været megen spekulation om i hvor høj grad de svenske myndigheder blev presset af de amerikanske myndigheder og rettighedsorganisationer til at lukke den omstridte fildelingsside The Pirate Bay tilbage i 2006.
Allerede den gang blev det kendt, at USA pressede Sverige med internationale handelssanktioner, hvis ikke de svenske myndigheder ville gå ind i kampen mod den svenske BitTorrent tracker.
Nu viser lækkede dokumenter fra den amerikanske ambassade i Sverige, at de to landes regeringer også efterfølgende har arbejdet tæt sammen i kampen mod ulovlig fildeling.
Blandt andet skulle den amerikanske ambassade have afleveret en liste med seks punkter, der skulle tages hånd om af de svenske myndigheder.
For eksempel ville amerikanerne have svenskerne til at bede internetleverandørerne om at blokere for piratsider samt ansætte særlige anklagere til at tage sig af sager om ophavsretskrænkelse.
Men også flere informationskampagner imod piratkopiering i skolerne, var at finde på listen over ønsker fra USA.
Fem af de seks punkter er efterfølgende blevet efterlevet af de svenske myndigheder. Det skriver svt.se.
Benægter tæt samarbejde
Den svenske justitsminister, Beatrice Ask, benægter imidlertid, at den svenske regering skulle have følt sig presset af de amerikanske myndigheder til at stramme skruen over for internetpirater.
"De foranstaltninger, der kan træffes, så som særlige anklagere, regler og så videre, er jo ting, der diskuteres internationalt. Og det er jo tilladt at se på, hvad andre lande har gennemført. Sverige har truffet foranstaltninger til at beskytte ophavsretten, som er blevet præsenteret i Riksdagen og har modtaget positiv respons," er Beatrice Asks kommentar til svt.se.
Ville have bedre løn
Af det lækkede telegram fremgår det blandt andet, at den amerikanske ambassade har været tilbageholdende med udmeldinger og PR imod ulovlig fildeling på internettet, fordi den svenske folkestemning i overvejende grad har været imod rettighedshavernes organisationer.
Alligevel skriver den svenske ambassadør, at det er lykkedes at bevare en løbende dialog og samarbejde med den svenske regering bag facaden om det betændte emne.
Til det svarer Beatrice Ask, at det må skyldes, at de ansatte på den svenske ambassade gerne ville gøre et godt indtryk på deres amerikanske arbejdsgivere.
"Det er nok mest for at de kunne få bedre løn på ambassaden, at de skriver sådan hjem," siger Beatrice Ask.