Computerworld News Service: EU's justitsministre er blevet enige om at arbejde frem mod en aftale med USA angående personlig databeskyttelse.
Det sker efter to kontroversielle aftaler om videregivelse af europæiske borgeres bankoplysninger og information om deres rejser med luftfart er blevet indgået i løbet af de seneste måneder.
De to aftaler ved navn Terrorist Finance Tracking Program og Passenger Name Records har fremhævet forskellene mellem EU og USA.
Justitsministrene sigter efter at indgå en aftale, der giver et sammenhængende og harmoniseret sæt af standarder for databeskyttelse.
De tæller principper om dataminimering, minimale dataopbevaringsperioder, afgrænsninger af anvendelsesområder samt uafhængigt tilsyn.
Underlægges regler
Selv om aftalen ikke vil give juridisk grundlag for nye overførsler af personfølsomme data, så vil enhver efterfølgende aftale være underlagt dens regler.
EU-kommissær for retlige anliggender, Viviane Reding, vil mødes med sine amerikanske kolleger i Washington, D.C. i løbet af denne uge for at kickstarte forhandlingerne på vegne af Europa-Kommissionen.
Mandatet bakkes op af Europa-Parlamentet, der ikke er involveret i formuleringen af selve teksten, men som skal give den endelige godkendelse.
Medlemmer af parlamentet har opfordret Europa-Kommissionen til at sørge for, at enhver dataoverførsel fra EU til USA vil overholde europæernes borgerrettigheder.
En foreløbig SWIFT-aftale tidligere i år blev blokeret af medlemmer af Europa-Parlamentet på grund af bekymringer om, at EU's borgeres ret til privatliv ikke ville være ordentligt beskyttet. En ændret aftale er blevet indgået for at tilgodese disse kritikpunkter.
Medlemmer af parlamentet heriblandt dets borgerrettighedskomite støtter de nye planer, på den betingelse at de overholder EU's eksisterende regler om databeskyttelse såsom individets retsgyldige rettigheder, administrativ og juridisk oprejsning og indeholder en paragraf mod diskrimination.
Generaldirektoratet for retlige og indre anliggender, som i fredags gav grønt lys til at indlede forhandlingerne om en ny EU-USA-aftale, består af repræsentanter fra EU's medlemslande.
På trods af flertalsgodkendelsen ved mødet er visse lande dog stadig ikke overbeviste. Diplomater fra Storbritannien, Tjekkiet, Sverige og Tyskland søger angiveligt indflydelse på aftalens vilkår.
Oversat af Thomas Bøndergaard