Artikel top billede

Foto: Ivan Prole

Elværk afviser at være partner i omstridt fiberprojekt

Det bornholmske elværk Østkraft må ikke etablere eget fibernet, men elselskabet optræder som partner i et fiberprojekt på øen. Østkrafts bestyrelsesformand afviser at være partner i projektet.

"Nej, det er vi ikke."
 
Sådan siger bestyrelsesformand Knud Andersen fra elværket Østkraft, da Computerworld omtaler Østkraft som partner i et omstridt fiberprojekt på Bornholm.
 
Firmaet Bornholms Fibernet ønsker at lægge fiberkabler ned i tomme rør, som er gravet ned sammen med fjernevarmerør mellem de fire bornholmske byer Hasle, Muleby, Sorthat og Nyker.
 
Projektet skal blandt andet finansieres af EU-støttemidler, og derfor har Bornholms Fibernet indsendt en ansøgning til Bornholms Vækstforum. Ansøgningen blev godkendt og indstillet til støtte hos Erhvervs- og Byggestyrelsen, som skal afgøre, hvorvidt projektet skal have cirka fire millioner kroner i støtte.
 
TDC har ønsket projektet stoppet med henvisning til, at støtten til projektet er konkurrenceforvridende. Samtidig fremhæver TDC, at noget tyder på, at Østkraft forsøger at etablere et fibernet ad omveje.
 
Østkraft optræder under punktet "partnere" i Bornholms Fibernets ansøgning indsendt til Bornholms Vækstforum. Elværket Østkraft er kommunalt ejet, og derfor forbyder loven, at elselskabet etablerer fibernet.
 
Ville gerne være partner
Bestyrelsesformand Knud Andersen afviser dog, at elselskabet er partner i fiberprojektet, som er indstillet til støtte. Også selvom Østkraft optræder under punktet "Partnere i projektet", hvor Østkraft både bliver omtalt som "netværksdeltager" og "netværkspartner". 
  
Knud Andersen fortæller til Computerworld, at Østkraft gerne ville have været partner i et fiberprojekt sammen med Vestbornholms Varmeforsyning, som har gravet tomrørene ned, og som er medejer af Bornholms Fibernet. Østkraft ønsker et fibernet til intelligent strømstyring samt at gennemføre nogle forsøg omkring et intelligent elnet.
 
Men Østkraft fik ikke lov til at indgå samarbejdet med Vestbornholms Varmeforsyning, fordi det var i strid med elforsyningsloven. Ifølge loven må kommunalt-ejede elselskaber ikke udrulle fibernet.
 
"Derfor er vi ikke partnere i det. Vi ville gerne have været det, men det må vi ikke, som lovgivningen er nu," fortæller Knud Andersen.
 
Men I står jo i ansøgningen som netværksdeltager.
 
"Nej, vi er en af de parter, som vil bruge nettet. Men vi er ikke partnere i selve ansøgningen."
 
I står defineret som netværksdeltager i ansøgningen.
 
"Ja, men vi er ikke ejere eller noget, for det kan vi ikke være." 
   
Østkraft er "central netværksdeltager" 
I ansøgningen fra Bornholms Fibernet er der under punktet partnere mulighed for at tilføje i alt 14 partnere, men kun Østkraft optræder under partnere. Om selve "partens relation og rolle i projektet" står der:
 
"Østkraft Holding A/S deltager som netværkspartner pga. selskabets interesse i fibernet. Østkraft planlægger at anvende det etablerede net i forbindelse med netstyring og som led i smartgrid demonstrationsprojekter. Østkraft har desuden egen erfaring i etablering af fibernet."  
  
Elkraftværket indgik også i sagsfremstillingen, der blev præsenteret for Bornholms Vækstforum på forummets møde 27. september. Her står der blandt andet:
 
"Endelig er Østkraft Holding A/S en central netværksdeltager i projektet, idet Østkraft har planer om at benytte det etablerede fibernet i forbindelse med styring og overvågning af elnettet og ved deltagelse i en række smartgrid projekter. Østkraft har desuden et ønske om at udbygge det fibernet, som Østkraft har etableret i forbindelse med netdrift."
 
Knud Andersen har udover at afvise, at Østkraft er partner i projektet, også afvist, at Østkraft er gået uden om udbud ved at optræde i ansøgningen, der blev indsendt til Bornholms Vækstforum. Der står dog i sagsfremstillingen fra mødet 27. september, at Østkraft vil leje sig ind på de kabler, som Bornholms Fibernet ved lægge i jorden.
 
"Bornholms Fibernet vil få lejeindtægt fra Østkraft (fjernaflæsning af elmålere) og Bornholms Forsyning (fjernaflæsning af vand og varme). Desuden vil de få indtægter fra udlejning af fibernettet til bredbånd, såfremt der indgås aftale med en bredbåndsudbyder."
 
Mødet i Bornholms Vækstforum blev fulgt op af endnu et møde 19. oktober, hvorefter formandskabet i forummet indstillede projektet til EU-støtte.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere