Artikel top billede

EU godkender omstridt ACTA-aftale

Efter en snæver sejr i Europa-Parlamentet ser det ud til, at antipriat-aftalen kan endeligt godkendes i Sydney i næste uge.

Computerworld News Service: Efter 11 omgange med internationale forhandlinger har den endelige tekst til den kontroversielle antipirat-aftale, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA), nu overvundet sin største forhindring,

Acta er budt velkommen som et skridt i den rigtige retning af Europa-Parlamentet, som har godkendt aftalen med stemmerne 331 - 294.
11 medlemmer undlod at stemme. 
 
Parlamentet mangler stadig visse forsikringer fra Euro-pa-Kommissionen, men afgørelsen betyder i praksis, at den endelige, juridiske tekst kan godkendes af Kommissionen ved mødet i Sydney fra 30. november til 3. december.
 
Ifølge Lissabon-traktaten skal parlaments-medlemmerne godkende aftalen, og der har til det sidste været tvivl om, hvorvidt de ville sætte en stopper for projektet.
 
Den relativt høje andel af nej-stemmer dækker over mange medlemmer, som har været vrede over manglende informationer i forhandlingsperioden.

En del medlemmer udtrykte dog tilfredshed, da gennemsigtigheden blev forbedret i forbindelse med klagerne.
 
Alligevel vil parlamentet have Europa-Kommissionens forsikring om, at aftalen ikke får negative konsekvenser for basale frihedsrettigheder og eksisterende EU-lovgivning, især fordi "den europæiske lovgivning i forvejen er mere avanceret end internationale standarder". 
 
Strid om "three strikes"
ACTA-aftalen har været omstridt lige fra begyndelsen på grund af USA's krav om hemmeligholdelse og på grund af bekymringer for, at den ikke ville kunne leve op til EU's regler for data-privacy.

Traktaten er lavet for at beskytte intellektuel ejendom og for at bekæmpe online-pirater og ulovlig software.
 
Den mest kontroversielle del af den endelige aftale åbner døren for, at lande kan indføre en såkaldt "three strikes"-regel.

Det betyder, at internetforbindelsen kan afbrydes for brugere, der downloader ulovligt materiale, og at myndighederne kan få internetudbyderne til at udlevere personlige informationer om kunderne.
 
Teksten er blevet en del mere udvandet siden det første udkast, hvori der stod, at parterne skal lave love, der kræver informationer fra udbyderne.

Men kilder tæt på forhandlingerne fortæller, at ACTA skal ses som en "beskrivelse af best practice, hvilket kan opfattes som en opfordring til medlemslandende om at indføre drakoniske metoder som for eksempel three-strikes-reglen.
 
Den foreslåede tekst vil desuden forbyde enheder og software, der bliver markedsført som metoder til omgåelse af adgangskontroller, for eksempel kryptering eller scrambling designet til at forhindre kopiering.

Den kræver desuden, at der bliver indført forholdsregler mod anvendelsen af sådanne teknologier.
 
Bekymrede parlaments-medlemmer havde på forhånd advaret om, at de ikke ville stemme for traktaten, hvis de ikke fik tid til at læse teksten ordentligt igennem.

Den endelige tekst til ACTA-aftelen blev først præsenteret af det amerikanske udenrigsministerium 15. november.
 
Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere