Værs'go - 100.000 gratis ord på nettet

Efterhånden er der så mange muligheder for at konsultere ordbøger på nettet, at der ingen undskyldning er for at stavve forkert. Vi viser vej til de bedste.

Udtryk og opslagsord ligger i store bunker på nettet til gratis afbenyttelse. For eksempel Den Danske Ordbog (DDO) med næsten 100.000 opslagsord og 12.500 faste udtryk.

Den Danske Ordbog er faktisk den mest omfattende ordbog, der findes, over moderne dansk. Ordbogen fortæller om ordenes stavning, bøjning, udtale, betydninger, sprogbrug, grammatik, faste udtryk og orddannelse.

DDO er en del af ordnet.dk, som redigeres af Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, og projektet finansieres af midler fra Kulturministeriets andel af tips- og lottomidlerne og af Carlsbergfondet - med støtte fra Det Elektroniske Forskningsbibliotek.

Udover ordbogen giver Ordnet.dk også adgang til Ordbog over det danske Sprog (dansk sprog i perioden 1700-1950) og tekstsamlingen KorpusDK.

Prøv Poesi-generatoren

Den Danske Ordbog så dagens lys på baggrund af et initiativ, som Det Danske Sprog- og Litteraturselskab tog i 1989. Sidste bind af den trykte ordbog udkom i 2005. På nettet er DDO ikke bare en kopi af den trykte ordbogs artikler, da ordbogen på nettet opdateres løbende med nye artikler og nye faciliteter, der gør det muligt at søge i ordbogens data på nye måder.

Hvis man er interesseret i, hvilke muligheder der er for at finde forskellige ordbøger på nettet, er der på Den Danske Online Ordbog en fin oversigt. Blandt tilbuddene er flere muligheder for at lege med sproget som for eksempel med Poesi-generatoren.

Man kan også gå direkte til Retskrivningsordbogen, hvis det er der, skoen trykker.

Opdateret

En læser har gjort os opmærksom på endnu en interessant sprogside. På hjemmesiden sproget.dk kan man søge i følgende ordbøger og værker:
• Den Danske Ordbog
• Ordbog over det danske Sprog
• KorpusDK
• Nye ord i dansk
• Retskrivningsordbogen
• Faktabokse fra Politikens Håndbog i Nudansk
• Dansk Sprognævns svar på sproglige spørgsmål
• "Sprogligt" - Politikens sprogklumme

Derudover findes Retskrivningsordbogens regelafsnit med mere. Hjemmesiden bliver vedligeholdt af Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere