Her er fremtidens internet...ifølge Google

Google Wave er søgegigantens bud på fremtidens elektroniske kommunikation, og her kan du læse første del af PC Worlds eksklusive interview med Lars Rasmussen; den ene af de to danske brødre bag den nye tjeneste.

1. Her er fremtidens internet...ifølge Google

Siden Google Wave blev præsenteret tidligere på året, har det været omgærdet af en hype, som ellers kun bliver en ny Windows - eller en iPhone - til dels.

Google Wave er nemlig en hidtil fuldstændig uset blanding mellem instant messaging, e-mail og tekstbehandling.

Det giver eksempelvis mulighed for, at flere kan skrive samtidig på samme streng, hoppe ind i en diskussion når som helst, redigere i tidligere beskeder eller tilføje nye indlæg når som helst i strengen.

Man kan endda se samtalepartnerne skrive nye beskeder live - bogstav for bogstav.

Rimeligvis kan iagttagere og testere ikke blive helt enige om, hvorvidt her er tale om et fuldstændig banebrydende stykke værktøj, der med Googles egne ord "ser ud som e-mail ville gøre, hvis det var blevet opfundet i dag og ikke for 40 år siden".

Andre igen mener, at det alt sammen er varm luft eller - som minimum - blot et temmelig ufærdigt produkt, der ikke giver den store mening her og nu.

Under alle omstændigheder er Google Wave i dén grad talk of the town.

Hvilket nok også har noget at gøre med dets foreløbige eksklusivitet; det er ganske enkelt sværere at opspore en invitation til at prøve Wave end at score en parkeringsplads ved ungernes skole klokken 7.55 mandag morgen.

Danskere bag Wave

Set med lokale øjne bliver Google Wave bestemt heller ikke mindre interessant af, at udviklingsindsatsen ledes af to danske brødre.

Nemlig de to topudviklere Jens og Lars Rasmussen, der også fik ideen til og stod i spidsen for udviklingen af Google Maps.

Derfor slog PC World selvsagt til, da vi som eneste danske medie fik mulighed for at interviewe Lars Rasmussen - der ellers bor i Sydney i Australien - på transit i København en råkold søndag morgen.

Du kan læse første del af interviewet her. Det handler primært om, hvordan Google Wave skal anvendes og om, hvor langt man er i udviklingen.

Den anden del af interviewet - som du kan læse her - fokuserer derimod på, hvordan søgegiganten har tænkt sig at tjene penge på produktet.

2. Derfor kan du ikke få adgang til Google Wave - endnu

Du kan ikke bruge Google Wave uden en invitation - og dem står folk i kø for at få. Samtidig har dem, der er inde i varmen, ikke nogen at tale med, fordi deres venner ikke får adgang. Hvorfor sender I ikke nogle flere invitationer ud?

Lars Rasmussen: Vi ved godt, at et af de allerstørste problemer for mange nye Wave-brugere er, at der ikke er nok at tale med på Wave. Derfor er mange rimeligvis frustrerede over, at de ikke bare kan invitere flere brugere, som de kender.

Her adskiller systemet sig fra for eksempel Gmail. For selv om Gmail også var per invitation only i flere år, så havde du jo ikke brug for en Gmail-konto for at sende eller modtage mail.

Normalt er vores tjenester i beta, når de kommer ud. Men i Waves tilfælde ville vi gerne antyde, at så langt er vi altså ikke endnu. Derfor er vi i et stade, vi kalder preview.

Det er også en del af forklaringen på, at der ikke gives los på brugerantallet, for systemet kan simpelt hen ikke klare det uden at blive ustabilt eller urimeligt langsomt.

Så vi må skalere stille og roligt op. Dels i forhold til, hvor mange servere vi allokerer til projektet - vi har måske 50 servere eller lignende lige nu, hvilket i Google-sammenhæng er virkelig småt, dels i forhold til, hvor mange brugere der er på.

Men når det så er sagt, så har vi faktisk inviteret langt, langt flere brugere indenfor, end vi fra starten af havde planlagt at have på det her tidspunkt.

Vi har både almindelige privatbrugere, udviklere, virksomheder i pilotdrift og naturligvis Google-ansatte. Oprindelig regnede vi med at have 100.000 på Google Wave nu, men har allerede en halv million inde - og der står mere end 2,5 millioner på venteliste.

Men hvornår vil I så være klar til at tage flere brugere ind?
LR: Vi tager hele tiden brugere ind, bare ikke så mange ad gangen. Ved årsskiftet vil vi forhåbentlig kunne lukke mere op for hanerne og begynde at tage millioner ind.

Men vi vil stadig begrænse, hvor mange brugere, de igen kan invitere indenfor. Ellers kan vi slet ikke styre det, og sådan vil det være et godt stykke ind i 2010.

Men lige nu og de kommende tre måneder vil vores fokus entydigt være på være på stabilitet, skalerbarhed, hastighed og brugervenlighed.

Samtidig vil vi løbende overloade systemet. For kun ved at sætte det under pres, kan vi finde ud af, hvornår og i hvilke situationer det er sårbart og står af.

Først da kan vi for alvor forbedre Wave , så det bliver klart til en bredere anvendelse. Det er også først der, vi kan begynde at regne på, hvad det vil koste os at drive systemet.

Desuden vil vi arbejde på at løse de mest oplagte brugervenlighedsproblemer. For eksempel i forhold til at udradere bugs. Samt at finde ud af, hvilke ikoner der måske skal flyttes, også i forhold til hvilke funktioner brugerne anvender mest. It's a work in progress.

3. Det skal du bruge Google Wave til

Google Wave er en slags blanding af mail, instant messaging og dokumenthåndtering. Hvordan har I egentlig tænkt jer, at folk skal anvende det?

LR: Det ved vi faktisk ikke. Det er op til brugerne selv. Men det, vi kan se ud fra vores analyser, er, at de fleste starter med at anvende det som noget, de allerede kender. Det vil sige enten som en slags instant messaging, som mail eller som tekstbehandling. Først gradvist vænner de sig til, at det er noget nyt.

Så begynder de at samarbejde flere ad gangen om en tekst, afspille samtaler, tilføje bemærkninger tidligere i samtalerne, indsætte billeder og så videre. Erfaringerne viser dog, at delen med at skrive samtidig virker klart bedst, hvis folk kender hinanden i forvejen.

Men vi er stadig så tidligt i processen, at det er svært at sige noget kvalificeret om, hvordan et typisk brugermønster vil se ud om for eksempel et år.

Samtidig må man heller ikke glemme, at en meget stor del af svaret på det spørgsmål er helt uden for vores kontrol.

For eftersom vi gør API'en (udviklingsgrænsefladen, red.) frit tilgængelig, kan eksterne udviklere skrive og integrere lige præcis de applikationer, de har lyst til og integrere dem med Google Wave.

For eksempel er der allerede apps derude, som gør det muligt at sende din wave til en blog eller til Twitter.

Jo, men for eksempel vil tekstbehandlingsdelen kun give mening, hvis man kan eksportere teksten til et andet program. Det kan man ikke i dag..

LR: Det er noget af det, vi får allerflest spørgsmål om. Og også om hvordan man importerer dokumenter. Indtil videre er der ingen vej uden om copy-paste, hvis man da ikke får en robot til at lave det - hvilket nogle allerede gør.

Men jo, den funktion skal vi nok få indbygget på et tidspunkt, så helt almindelige brugere også kan være med. Jeg ved bare ikke helt hvornår.

4. Alt, alt for mange waves

Mange mennesker er allerede ved at segne under alt for mange emails. I Google Wave har man ikke blot samtaler, men også reviderede samtaler, der endda hele tiden ændrer sig. Risikerer I ikke at forøge problemet med information overload?

LR: Jo, det gør vi faktisk. Og skal jeg være helt ærlig, så undervurderede vi i den grad, hvor stort problemet ville blive.

Vi regnede med, at det relativt lille antal brugere, vi lagde ud med at give adgang, ville begrænse problemet. Vi troede ikke, at der ville være særlig mange waves at holde styr på.

Men det er allerede meget, meget overvældende. Ikke mindst internt i Google, hvor mange jo bruger Wave.

Problemet er, at vi endnu ikke har nogen særligt gode redskaber til at organisere waves. Det er noget af det, vi skal arbejde meget mere med.

…og indtil da kan det sammenlignes med en slags accelereret cc-mailhelvede med alt for mange informationer?

LR: Ja, nærmest. Men vi arbejder på at lave en "mute"-funktion, så du vil kunne vælge at se alle opdateringer fra nogle bølger, mens du måske abonnerer på andre - bare uden at se alle opdateringer hele tiden. Det virker dog ikke helt endnu.

Hvor langt er I nået i processen og til lanceringen? Det vil sige, til Wave er et produkt, som folk uden teknisk indsigt kan bruge?

LR: Nogle mener, at det er for svært at bruge Google Wave, og det kan de måske nok have ret i. Så det må vi selvfølgelig arbejde på.

Nu og her vil jeg imidlertid mene, at du ret hurtigt vil kunne lære at bruge Wave uden teknisk indsigt - hvis du har nogen til at vise dig, hvordan man gør. Ellers er det ikke så nemt.

Men det giver så også mening, fordi Wave netop skal bruges sammen med andre, og så kan man spørge sig for hos de andre brugere om, hvordan man gør det ene eller det andet.

Med hensyn til lanceringen, så tror jeg ikke, at vi vil lancere det som sådan. Det vil sige, som når softwarefirmaer ellers sender produkter på gaden. For sådan plejer vi ikke at gøre.

Derimod vil vi nok lukke op for adgangen stille og roligt i takt med, at systemet kan klare det, og efterhånden som det bliver nemmere at anvende.

5. Google Wave som den nye mail - og håbet om de sociale netværk

Er det meningen, at Wave skal afløse mail eller blot danne bro mellem synkron og asynkron kommunikation - det vil sige mellem instant messaging og mail?

LR: For mig vil det meget langt hen ad vejen blive en afløser. Jeg bruger naturligvis stadig mail og IM, fordi mange af dem, jeg taler med, ikke har Wave endnu.

Men når jeg går tilbage til mail, så savner jeg hurtigt Wave. Jeg savner, at jeg kan redigere, hvad jeg har sendt. Jeg savner, at man kan få en ny person med i samtalen og at vedkommende kan se, hvad alle andre har sagt forinden.

Så personligt vil jeg helt klart foretrækker at bruge Wave frem for mail, IM og sikkert også tekstbehandling. Men sådan vil det nok ikke være for alle.

Hvilke andre Google-tjenester er det oplagt at koble Wave sammen med?

LR: I princippet alt - lige fra Gmail og Google Dokumenter til Google Maps - som der jo allerede ligger extension til i Wave, så man kan dele kort, ruter og så videre.

Samtidig planlægger vi at tilbyde virksomheder Wave som del af den samlede apps-pakke med for eksempel Calendar, mail, Google Dokumenter med mere.

Så det er oplagt, at tjenesterne vil kunne integreres på forskellig måde.

Hvor langt er I samarbejdet med for eksempel Facebook eller andre storspillere, der kan være med til at give kritisk brugermasse?

LR: Overhovedet ingen vegne. Vi har simpelthen ikke haft tid. Så det bliver ikke til noget lige nu, hvis du dermed mener, om vi arbejder på at indgå formelle aftaler. Lige nu er vi 100 procent engageret i at få koden færdig, så Wave performer.

Spørgsmålet er så, om det overhovedet er nødvendigt med formelle aftaler for at opnå dén integration mellem tjenesterne? Det er jeg nemlig ikke så sikker på, at det er.

Vi har jo allerede vist, hvordan man kan integrere Twitter med Wave via en simpel extension. Hvilket er muligt, fordi Twitters grænseflader er så superåbne, som de er.

Men for eksempel er Facebook også begyndt at lave mange API'er, så man formentlig vil kunne lave integration med Wave uden at skulle aftale noget som helst. Så det er der da sikkert også nogen, der vil gøre.

Og det ville selvfølgelig være fantastisk. For det ville være et kæmpekup at få Facebooks brugere til at anvende Wave. Det er der slet, slet ingen tvivl om.

Læs anden halvdel af interviewet med Lars Rasmussen - om hvordan Google vil tjene penge på Wave..




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere