TDC er i dag et mindre selskab, end da fem kapitalfonde i januar 2006 købte sig ind i selskabet.
Dengang havde telekoncernen aktieposter i en lang række udenlandske teleselskaber, men de passede ikke ind i TDC's nye strategi: Et nordisk fokus.
TDC solgte derfor ud af selskabets aktieposter spredt over Europa, og i september afsluttede selskabet den europæiske epoke, da schweiziske Sunrise blev solgt fra for mere end 18 milliarder kroner. En handel, som blev endeligt godkendt i torsdags.
Salgene har været med til at finansiere de udbytter, som TDC har udbetalt til selskabets aktionærer siden januar 2006. Samlet set har TDC i perioden udbetalt 53,6 milliarder kroner, hvoraf de fem kapitalfonde fik 47,1 milliarder kroner. Det er af analytikere blevet karakteriseret som et meget stort udbytte.
"Vi har haft en majoritetsaktionær, som har en gæld, der skal tilbagebetales, og og vi har andre aktionærer, som også meget gerne vil have udbytte," siger TDC-bestyrelsesformand Vagn Sørensen og henviser til ATP's aktiepost i TDC.
TDC i en spændetrøje?
Kritikere - deriblandt teleanalytiker Torben Rune fra Netplan - mener dog, at pengene, som kapitalfondene har hevet ud af TDC, har trukket en spændetrøje ned over selskabet. Det vil sige, at selskabet kun har begrænsede muligheder for at investere i ny infrastruktur. Et synspunkt, som TDC-bestyrelsesformand Vagn Sørensen afviser.
"Det er helt forfejlet. For det første har vi i perioden investeret rigtig meget i vores teknologi, infrastruktur og net," siger han.
Han nævner, at TDC i 2009 spenderede 15 procent af omsætningen i den nordiske forretning på investeringer i nordisk infrastruktur. Samtidig har TDC haft ressourcerne til opkøb, pointerer han.
"Vi har absolut fundet penge til de ting, som vi gerne har villet gøre. Eksempelvis ved at købe Dongs fibernet," siger Vagn Sørensen.
Derudover fremhæver han, at hvis ledelsen i TDC peger på et opkøb, som ville være meget vigtigt for selskabets fremtid og er en god case, så er han "ikke i tvivl om, at ejerne vil give kapital til det". Men hele diskussionen om frasalg af TDC's aktiviteter bør have modvægt, mener han.
"Det lyder, som om, vi bare har skåret ned. Men det har vi ingenlunde. Vi har solgt fra uden for Norden, men vi har brugt en del af provenuet til at købe op i Norden og derved forstærket vores platform i Norden," fortæller han.
TDC købte sidste år kabelselskabet A+, bredbåndsselskabet Fullrate, mobilselskaberne Unotel og M1 samt Dongs fibernet.
"Vi har kigget efter, hvor der har været konsoliderings-muligheder i Norden, som vi med vores størrelse har kunnet tillade os at udnytte. De muligheder har vi taget for at konsolidere os yderligere, og de muligheder vil vi også fortsat være på udkig efter," fortæller TDC's bestyrelsesformand.
Computerworld har interviewet TDC's bestyrelsesformand, Vagn Sørensen, og bringer i denne uge flere artikler omkring TDC under kapitalfondene.