Derfor får Google Maps nye funktioner

Google Maps står over for store forandringer, men hvordan kommer det til at påvirke den populære korttjeneste? Vi tog til Googles schweiziske udviklingscenter for at få svaret.

Derfor får Google Maps nye funktioner

ZÜRICH - SCHWEIZ: Hvis du hører til dem, der synes, at Google har trådt lovlig hårdt på speederen de seneste år, så kan du godt begynde at spænde selen.

Intet tyder nemlig på, at det kommer til at gå langsommere fremover.

Ikke blot har søgegiganten sit eget Android-operativsystem, sit egen browser ved navn Chrome - samt en helt ny mail-møder-instant-messaging tjeneste, Wave, i støbeskeen.

Men der er også meget i vente på kortfronten, hvilket PC World for nylig fik at se i Googles spritnye udviklingskontor i Zürich.

Med sine mere end 500 udviklere (hvoraf en tredjedel er udstyret med en Ph.d.) er Zürich-kontoret langt det største af Googles udviklingscentre uden for USA, og geotjenesterne Google Maps og Google Earth hører til blandt afdelingens topprioriteter.

- Basalt er vores mission at indsamle og anskueliggøre alle geografiske informationer og gøre dem brugbare og tilgængelige for brugerne. Fuldstændig ligesom vi gør med informationer på internettet, siger ledende produktchef Avni Shah, Google.

Kort og godt om myldretiden

Ambitionen rækker da også videre end til at vise de stedsinformationer og basale vejvisningstjenester, vi længe har kendt fra Google Maps.

Tjenesten vil nemlig i stigende grad også indeholde live-informationer om eksempelvis den aktuelle trafiksituation.

På den måde kan man se, hvilke veje der er tæt trafikerede lige nu samt få et bud på, hvordan trafikken typisk ser ud, når du skal hente ungerne klokken tre om eftermiddagen.

Trafikdata er endnu ikke tilgængelige for danske byer, men funktionen kan alligevel være praktisk at kende. For eksempel hvis du skal en smuttur til Los Angeles, Paris eller London.

Take the A-train

Ligeledes satser Google som helhed på at udbygge med flere data om offentlig transport end de informationer, der allerede findes på Google Maps.

For ganske vist kan man i Københavnsområdet allerede bruge tjenesten til at se linjeføring og rutebetegnelser for S-tog og Metro (hvilket eksempelvis ikke er muligt på krak.dk). Men der står intet om køreplanerne endnu, så det er derfor ikke muligt at planlægge sin rejse via Google Maps, med mindre du er til fods eller pr. automobil. Så her må vi indtil videre stadig ty til rejseplanen.dk.

- Men vi arbejder på sagen, for allerhelst vil vi gøre Google Maps til det ene sted på nettet, hvor man kan finde al den slags viden, så du ikke behøver at slå op flere steder. Og funktionerne skal nok komme. Men det tager tid at få lokale partnerskaber op at stå samt at gøre de rå data tilgængelige i en form, så de kan integreres direkte op mod grænsefladen i Google Maps, forklarer produktchef Noam Ben-Haim.

Brugerne tegner selv kortet

På en lang række andre områder venter Google imidlertid ikke på, at de får talt sig til rette med lokale forretningspartnere.

Ofte fordi der ganske enkelt ikke er nogle virksomheder i det pågældende land, der kan levere informationer om veje på en brugbar facon.

Så her lægger man sagen i brugernes hænder.

Det er en af de primære årsager til, at man i mere end 100 lande har givet brugerne frit slag til selv at tilføje og redigere i veje, stednavne og andre geografiske detaljer på Google Maps.

- Mange steder står brugerne nærmest i kø for at komme til. For eksempel tog det blot et par uger, fra vi frigav redigeringsmuligheden på Filippinerne, til brugerne selv havde indtegnet samtlige veje på en af de mindre øer. Det er virkelig imponerende, siger Noam Ben-Haim.

Billeder, webcams og vandreruter

I andre tilfælde handler det om at få brugerne til at berige kortinformationerne med alt fra billeder, webcam-feeds og virksomhedsinformationer til indtegnede vandrestier og løberuter eller angivelser af, hvor man finder de bedste surfsteder.

- Vores partnere har mange data, men slet ikke alle. For det er brugerne, der er de lokale eksperter, og jo nemmere de har ved at tilføje informationer og billeder, desto mere værdifulde bliver tjenesterne at anvende, siger Noam Ben-Haim.

Tilsvarende kan lokale virksomheder selv tilføje eller ændre informationer om adresser og åbningstider og endda se, hvorfra de får flest klik, når brugere søger på deres navn.

Det er selvsagt ganske nyttigt, hvis man vil skyde sig ind på, om det bedst kan svare sig at åbne en aflægger af rollespilsbiksen i Rødovre eller i Herlev.

Google bejler til virksomhederne

På den anden side bliver funktionen nok først rigtig spændende i erhvervsmæssigt øjemed, når Google Maps opnår kritisk masse i de lokalområder, hvor andre aktører - som Krak eller Eniro i Danmark - sidder ualmindeligt tungt på geografisk virksomhedsinformation.

Men dén detalje håber søgegiganten også at lave om på i takt med, at stadig flere virksomheder begynder at anvende Google Maps til at tilbyde kunderne lokationsinformation om eksempelvis ejendomsmarkedet.

- For én ting er naturligvis, at du kan gå ind på ejendomsmæglerens hjemmeside og se, hvor huset ligger, og hvordan der ser ud indenfor. Men eftersom man nu også kan se fotos fra Panoramio på Google Maps, giver det - bogstavelig talt - et bedre billede af omgivelserne i lokalområdet, hvis mægleren i stedet havde brugt vores tjeneste som basis for kortinformationerne, siger produktchef Christian Miccio fra Googles Zürich-kontor.

"Mobile geotjenester er übervigtige"

Rigtig interessant bliver det naturligvis i det øjeblik, danske lokaliteter også bliver tilgængelige via 3D-funktionen i Street View.

Hvornår det præcis sker, er på vanlig vis lige så svært at lokke ud af Google-folkene som at vride tårer af en sten.

Men der er næppe længe til, eftersom Google-bilerne kørte flere af de danske storbyer tynde i foråret.

Under alle omstændigheder vil både Street View og alle de andre funktioner i Google Maps i stigende grad blive tilgængelige via ikke bare den gode gamle browser, men også via mobile enheder såsom iPhones og - naturligvis - Googles Android-enheder.

For, som en Google-talsmand konstaterer: "Hvis geotjenester er vigtige for os, så er mobile geotjenester übervigtige."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere