Googles udvikler-sandkasse Gmail labs lancerer en ny stribe underholdende og indi mellem også særdeles praktiske faciliteter til Gmail-brugere.
Stor interesse har der været for kvaje-sikringer, som for eksempel kan spole afsendelsen af en mail tilbage, så den slet ikke blev sendt alligevel. En slags mail-fortrydelsespille.
Vi skrev om Gmail Labs-opfindelser i foråret, men siden er der kommet meget mere til.
Blandt nyhederne er muligheder for at fortryde pinligheder som at "holde mail-mund med tilbagevirkende kraft", "ups, det foto sendte jeg bare ikke til chefen" og klassikeren "arghhh - jeg kom til at trykke send".
Vil du have fingre i nogle af faciliteterne, skal du gå ind i din Gmail-konto, vælge 'Indstillinger' og derefter fanen 'Labs'. Her finder du en lang række eksperimentelle faciliteter, som du kan tilføje din Gmail-konto.
Gmail Labs, der gik i luften sidste sommer, gør selv opmærksom på, at faciliteterne er eksperimentelle, og at der ingen garanti er for, at de altid virker, og at de pludselig en dag kan være forsvundet eller måske være blevet permanente.
Har du husket...
Hvor mange gange har man ikke lige lidt for hurtigt trykket SEND og straks fortrudt, fordi mail'en blev sendt til den forkerte person med den forkerte besked.
I så fald ville det være rart at have adgang til funktionen Undo Send i Gmail.
Med Undo er det muligt at kalde en e-mail tilbage i op til 10 sekunder, efter at du har trykket send - og 10 sekunder er faktisk ret lang tid i denne sammenhæng.
Mail Goggles (og ja der står dobbelt g og ikke dobbelt) giver dig muligheden for liiiiige at tjekke en ekstra gang, hvad det er, du har gang i.
Denne specielle facilitet kommer kun frem i weekenden mellem 22.00 og 04.00 om morgenen. Hver gang du vil sende en mail, dukker et lille regnestykke op. Hvis du ikke kan løse det, skal du måske overveje at vente med at sende din e-mail, indtil du har sovet og er blevet klar i hovedet.
Glemt vedhæftnings detektor: hvis du skriver ordene "vedhæftning" eller "attachment" i din e-mail, men ikke vedhæfter et dokument, får du en påmindelse om, at du nok burde vedhæfte noget.
Rosinen i pølseenden er i denne omgang Glem ikke Bob-faciliteten. Tænk lige på, hvor mange gange du har sendt den forkerte mail til de forkerte mennesker.
Glem ikke Bob-funktionen handler simpelthen om, at når du vælger e-mail-modtagere, kommer Gmail med forslag til andre personer, du kan tilføje, baseret på de grupper af personer, du oftest sender e-mail til.
Denne funktion er knyttet sammen med Fik du fat i den forkerte Jens?, som skal sikre mod, at man kommer til at maile de sjove festbilleder til chefen, der tilfældigvis hedder Jens lige som din bedste ven.
Hvis du sender en e-mail til flere end to personer samtidig, kontrollerer Gmail, om du medtog Jens Hansen i stedet for Jens Jensen ud fra de grupper af mennesker, du oftest sender e-mail til.