Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. juni 2007.
Politiets Efterretningstjeneste skal sikkerhedsgodkende adskillige it- og teleansatte de kommende måneder. Arbejdsgiverne kan se medarbejdernes oplysninger.
PET bryder måske loven på side 5.
PET - Politiets Efterretningstjeneste - sender i disse dage massevis af skemaer til it- og teleansatte. I skemaerne skal de ansatte udfylde oplysninger om for eksempel samlevere og gæld.
Fagforeningen Prosa og flere eksperter mener, det er betænkeligt og ulovligt, når PET beder arbejdsgiverne lave en karakteristik af deres medarbejders "loyalitet, karakter, dømmekraft og pålidelighed" i selve oplysningsskemaet.
Dermed får arbejdsgiveren adgang til de private oplysninger.
Ib Tolstrup, direktør for Telekommunikationsindustrien, fortæller, at arbejdsgiverne ikke behøver læse de første sider, når de laver karakteristikken, men helt undgå private oplysninger kan de nu ikke.
På side 5 skal medarbejderen nemlig skrive, om de er optaget i RKI og eventuelt har fået gældssanering i feltet lige over arbejdsgiverens vurdering.
Desuden passer Ib Tolstrups beskrivelse dårligt overens med et brev, som PET har sendt til Prosa.
"Det er Politiets Efterretningstjenestes opfattelse, at arbejdsgiveren til brug for denne vurdering har behov for at kunne gøre sig bekendt med de oplysninger, som medarbejderen selv har påført oplysningsskemaet," står der i brevet, som Computerworld er i besiddelse af.
I brevet står der også, at sikkerhedsgodkendelsen er en langvarig praksis.
Alligevel er sagen nu ekstra aktuel, da adskillige it - og teleansatte skal sikkerhedsgodkendes som led i regeringens logningsbekendtgørelse.
Der har tidligere cirkuleret et tal på 1.500 medarbejdere, men det betegner direktør for Telekommunikationsindustrien Ib Tolstrup som "worst case".
Ifølge logningsbekendtgørelsen skal internet- og teleudbydere gemme oplysninger om danskernes internet- og teletrafik. Og PET skal være sikker på, at ingen finder ud af, hvem den søger oplysninger om.
Eksperter i myndigheders persondatahåndtering har til både Computerworld og andre medier betvivlet lovligheden i at offentliggøre oplysningerne over for arbejdsgiveren. Både persondatalovgivningen og den europæiske menneskerettighedserklæring er muligvis overtrådt. Eksperterne tæller blandt andre Charlotte Bagger Tranberg, der har skrevet ph.d. om det offentliges behandling af persondata, og Peter Blume, professor i jura på Københavns Universitet.
Datatilsynet er dog stadig først ved at afgøre, om det kan behandle sagen. PET er nemlig ikke under dets ansvarsområde. PET har meddelt, at det er ved at ændre i sine rutiner i løbet af sommeren. Til den tid har de fleste af de nuværende it- og telemedarbejdere dog allerede været igennem sikkerhedsgodkendelsen.
Hvor hurtigt bliver der mon ændret på side 5?
OriginalModTime: 14-06-2007 14:14:35