Windows til mobilen får ny ammunition

Microsoft tager endelig kampen op mod Apples iPhone, Googles Android og Symbian. Det sker med Windows Mobile 6.5. Men hvor skarp er ammunitionen i Microsofts nye styresystem? Få svaret her.

Windows til mobilen får ny ammunition

Mens Microsofts styresystem til telefoner har ligget i dvale i inderlommen uden større udvikling i flere år, har konkurrenterne været hurtige på tasterne.

Google har snedkereret styresystemet Android, som er baseret på open source og nu findes i flere telefoner - få en oversigt her.

Og Apple har haft succes med sin iPhone, blandt andet takket være muligheden for via mobilen at købe såkaldte apps, altså små applikationer som giver telefonen ny funktionalitet.

Så selvom det nærmer sig sidste udkald for Windows Mobile, som ellers tidligt var ude med touch-skærme - der bare alt for længe har lænet sig op af den forældede stylus, så er Microsoft parat til at svare igen. Det sker med version 6.5 af Windows Mobile.

Styresystemet er målrettet avancerede telefoner, også kaldet smartphones, der kan jonglere med Office-filer og håndterer e-mail.

Traditionelt har det været travle forretningsfolk, som har kastet deres kærlighed på den slags telefoner, men sådan er det ikke længere.

- Tingene smelter sammen. Tidligere så vi en klar opdeling af mobiler til forretningsfolk og forbrugere, men i dag gider vi ikke have flere enheder med på farten. Vi vil have en mobil, der fungerer med mail fra jobbet, og den skal være brugbar i fritiden med kamera og musik, siger Henrik K. Petersen, divisionschef i Microsoft.

Sammensmeltning af arbejde og fritid kan blandt andet ses i styresystemets håndtering af mailkonti, hvor der både er plads til Outlook fra dit job og Hotmail samt Gmail, som du bruger privat. Du kan skifte mellem konti efter behov.

- Herhjemme kommer vi inden året er omme til at se 10-12 nye telefoner med Windows Mobile 6.5 fra en bred vifte af producenter. Det bliver især fra Samsung og HTC, men også Sony Ericsson er klar med en model, siger Henrik K. Petersen. De kommende telefoner lanceres under brandet Windows Phone.

På de næste sider kan du se nogle af de nye funktioner i Microsofts styresystem, der skal tage kampen op mod Apples iPhone, Googles Android og Symbian

Smarte programmer til mobilen

Apple har haft stor succes med sin App Store, hvor iPhone-brugere via mobilen kan købe små programmer til telefonen.

Den idé er blevet luret nu, og konkurrenterne er parat med lignende webtjenester.

Det gælder også for Microsoft, der med lanceringen af Windows Mobile 6.5 åbner butikken Marketplace.

- Vi kommer til at se 10.000 applikationer inden for det næste år, og der er 600 applikationer 'live' lige nu, siger Henrik K. Petersen, divisionschef i Microsoft.

Marketplace fungerer ligesom Apples App Store, hvor udviklere fra hele verden kan flikke programmer sammen, som sælges videre. Hver gang får udvikleren 70 procent af indtægten fra salget, mens Microsoft scorer 30 procent.

Henrik K. Petersen forventer, at Marketplace får en ligelig fordeling af programmer, der henvender sig til forbrugere og til erhvervsfolk. En af de første danske apps til Windows Mobile 6.5 er eksempelvis baseret på aktiekurser, så man hele tiden kan følge med i, om finanskrisen er løjet af.

Microsofts nye handelsplads virker også med ældre mobiler, der kører Windows Mobile 6.0 eller 6.1. Det er dog ikke sikkert, at alle nye apps virker med de gamle udgaver af det mobile styresystem.

Når der handles på Marketplace, er det muligt at "returnere" et program inden for 24 timer og få pengene tilbage, hvis det ikke fungerer efter hensigten.

Send en besked til tyveknægten

- Kære tyveknægt, send lige min mobil retur. Min adresse er...

Windows Mobile 6.5 er udstyret med en funktion, der hedder My Phone. Den kan bruges til back up og restore, og den giver mulighed for at få en tekst til at poppe op på telefonen, hvis den bliver stjålet eller tabt. På den måde kan man måske være heldig at få telefonen igen.

Du kan også gøre brug af funktionen "Locate Me". Her kan du via nettet finde frem til, hvor din telefon befinder sig. Hvis du sporer den til en åben Audi med to kronragede Michelin-tvillinger med overarme som træstammer, er det måske en god idé at klappe kalechen.

I stedet har du muligheden for på afstand via en pc at slette alt indhold på mobilen.

Mulighederne for at have kontakt til mobilen, selv om den er ude af dine hænder, er vigtig for mange firmaer, der naturligvis betragter indholdet på de ansattes mobiler som følsomme virksomhedsinformationer.

Microsoft er nået frem til, at forbrugere faktisk har det samme måde. De færreste synes, det er specielt underholdende, hvis nogen kan snuse rundt i ens gamle sms-beskeder og kiksede fotos fra julefrokosten fanget i et svagt øjeblik med mobilens kamera.

Det er ikke helt på plads endnu, men formentligt bliver muligheden for at spore telefonen, sende besked til tyveknægten og slette indhold en tilkøbstjeneste, som man får gennem sin teleoperatør.

Ideen med at spore og slette informationer på mobilen er i øvrigt ikke ny, da flere programmer til tidligere versioner af Windows Mobile netop har været i stand til at dræbe telefonen på afstand. Vi har tidligere skrevet om blandt andre "KillPill".

Alt det med småt

Windows Mobile 6.5. har fået en ny overfrakke og dermed et nyt design. Det er dog tvivlsomt, om ret mange brugere kommer til at se det. Efterhånden er det mere reglen end undtagelsen, at mobilproducenterne smider en tilpasset brugerflade oven på telefonens styresystem.

Især HTC har længe haft denne fremgangsmåde, senest med HTC Hero der kører styresystemet Google Android, men på overfladen ser brugeren blot HTC Sense.

Når det gælder browsing med mobilen, vil brugeren opleve en markant forbedring, da Windows Mobile 6.5 er udstyret med Adobe Flash Lite. Det vil sige, at websider med flash ser normale ud. Hidtil har det langtfra altid været tilfældet, og flere mobilproducenter venter stadig på at få flash integreret i deres telefoner. Det gælder eksempelvis for Apples iPhone.

Mobilen bliver mere social

Med det nye styresystem forsøger Microsoft at flette mobilen og onlinetjenester tættere sammen. Det drejer sig naturligvis mest om Windows Live, hvor Messenger er den helt store trumf. Det er også blevet muligt at foretage billeddeling med Windows Live på tværs af sociale websider som Facebook, Twitter, MySpace og Flickr.

Her kan du se et galleri med fotos af brugergrænsefladen i Windows Mobile 6.5




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere