Virtuelle pakker letter distribution af software

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 8. december 2006.


kvalitet Et danskudviklet værktøj kombinerer applikationsvirtualisering med ITIL-processer. Målet er at øge kvaliteten af softwarepakker til automatisk distribution.

En virksomhed giver 400 brugere adgang til et nyt program på deres pc'er. Straks efter viser det sig, at programmet giver problemer: Det er ikke konfigureret korrekt. Nu skal programpakkerne trækkes tilbage, rettes og udsendes på ny.
Det er ikke nogen nem øvelse. Heller ikke selvom man har automatiserede værktøjer til at distribuere software med.
Det danske softwarehus CapaSystems forsøger med et nyt produkt at mindske risikoen ved at øge kvaliteten af softwarepakker. Det sker ved at lade brugerne deltage mere aktivt i at udvikle pakkerne.
Normalt foregår udviklingen af pakker til automatisk udrulning af software således: En superbruger installerer programmet og dokumenterer undervejs de valg, han foretager. Notaterne afleverer han til en medarbejder i it-afdelingen, der udarbejder en pakke.
Pakken består af selve programmet og et script, der udfører de kommandoer, som er nødvendige for at installere og konfigurere det.
Herefter får superbrugeren pakken til test. Når den ser ud til at virke, bliver den rullet ud til pc'erne.
- Det bliver gerne til en iterativ proces, hvor pakken går frem og tilbage mellem superbrugeren og it-afdelingen flere gange: Man opdager fejl i dokumentationen eller andre uhensigtsmæssigheder. Der kan nemt gå ti timer, før en pakke er klar til brug, fortæller seniorkonsulent Rikke Møllebjerg fra CapaSystems.
Hvis pakken ikke har været testet grundigt nok, kan den give problemer, når den kommer ud på brugernes pc'er. Disse kvalitetsproblemer venter CapaSystems at kunne minimere med det nye CapaInstaller Virtual Solution (CVS). Her fremstiller superbrugeren nemlig selv pakken.

Bedre forhold
Når superbrugeren starter CVS, leder en guide ham gennem processen med at oprette en pakke. Undervejs skal han køre en installation af programmet. Han har mulighed for at tage skærmbilleder undervejs. Hver gang han tager et skærmbillede, bliver han bedt om at indtaste en forklarende tekst til det. Både tekster og billeder gemmes i et Word-dokument, som programmet automatisk genererer.
Rikke Møllebjerg venter, at CVS kan give et bedre forhold mellem superbrugerne og it-folkene:
- Tidligere var det os it-folk, der stillede krav til superbrugerne: De skulle dokumentere installationsprocessen, før vi kunne lave en pakke. Nu behøver de ikke stå og vente på, at vi omformer deres dokumentation til en pakke, de kan selv lave den, siger hun.
Selve programpakken er virtuel. Her anvender CapaSystems systemet Software Virtualization Solution fra amerikanske Altiris. Der er også mulighed for at generere virtuelle pakker til Softgrid-systemet, der for nylig blev overtaget af Microsoft.

Højere kvalitet
At det er virtuelle pakker, betyder, at programpakken reelt ikke installeres på pc'en. I stedet har den form som et virtuelt "lag", der kan aktiveres eller deaktiveres med et administrationsværktøj. Det gør det let at løse problemer med en pakke, der ikke fungerer. Man kan også have flere forskellige versioner af en programpakke liggende på pc'en samtidig.
- Ved at lade superbrugeren selv fremstille pakken venter vi at spare fem-seks timer. Men den store besparelse kommer fra den højere kvalitet af pakkerne. Den vil gøre, at færre pakker skal trækkes tilbage på grund af kvalitetsproblemer, mener direktør Nicolai Stumpe fra CapaSystems.
Rikke Møllebjerg fra CapaSystems har tidligere arbejdet som release manager i en større dansk virksomhed. Her lærte hun ITIL-processerne (Information Technology Infrastructure Library) at kende. Og CapaInstaller Virtual Solution kan direkte anvendes i ITIL's change-proces, som handler om at styre ændringer i et it-system.
- Systemet dækker tre trin i change-processen: prepare, build og test. Man kan også bruge systemet med andre procesmodeller, men hvis man vælger ITIL, kan det direkte passes ind. Næste skridt kunne blive at udvikle noget, der også passer til de øvrige trin i change-processen, siger hun.

Faktaboks:
Grundfos satser på dag-til-dag-levering
CapaInstaller Virtual Solution er udviklet i samarbejde med IBM Danmark og pumpekoncernen Grundfos, der er den første bruger.

Grundfos anvender omkring 800 forskellige applikationer, der i snit opgraderes en gang om året. Derfor har virksomheden behov for at udsende 800 softwarepakker om året til koncernens cirka 9.000 brugere i 45
lande.
- Systemet gør, at vi kan køre meget mere igennem. Min ambition er, at vi skal kunne tilbyde brugerne dag-til-dag-levering af nye pakker, fortæller afdelingsleder Helge Bay-Smidt fra Grundfos' it-funktion.

At kunne fremstille pakker hurtigere er ét mål med produktet. En anden fordel ligger i, at det udnytter virtualisering.
- Når vores cad-system, Catia
Enovia, skal opdateres, skal det ske
samtidig på klient- og serversiden. Med de virtuelle pakker kan vi distribuere klientdelen og aktivere den på nogle sekunder, når alle er klar, siger han.

Endelig fremhæver Helge Bay-Smidt, at dokumentationen nu bliver lavet næsten automatisk og kan gøres tilgængelig online.

Han ser ingen ulemper ved systemet, men har nogle ønsker til fremtiden:
- Jeg glæder mig til, når vi også kan bruge det i vores terminalmiljø med Citrix. Og det bliver også en fordel, når det kan bruges til at distribuere drivere med, siger Helge Bay-Smidt.

Billedtekst: dokumentation Systemet kan automatisk danne et Word-dokument med dokumentation af installationsproceduren, hvis superbrugeren tager skærmbilleder undervejs.

OriginalModTime: 08-12-2006 12:15:31




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere