Google går efter Århus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 1. september 2006.


Gode dataloger er en mangelvare selv i Silicon Valley. Og kvaliteten af århusianske dataloger lokker blandt andet Google til at slå sig ned i Århus. Google benægter at have intentioner i Århus.

Et diskret stillingsopslag på nettet er det eneste tegn på, at Google søger folk til et udviklingscenter i Århus. Ifølge Computerworlds kilder er amerikanerne også i gang med at lede efter passende lokaler, der er sikre nok til at rumme de danske ansatte, der skal være med til at udvikle fremtidens søgemaskiner.
Men hvor mange dataloger, der vil søge job i Googles nye udviklingscenter i Århus er endnu uvist. Ifølge professor Ole Lehrmann Madsen, er interessen er i hvert fald overvældende blandt de studerende på Aarhus Universitet.
Og det er netop de unge studerende og nyudklækkede kandidater, der trækker udenlandske giganter som Google til Jylland - langt fra Californiens Silicon Valley.
- De er enormt efterspurgte. Jeg har selv været med til at sende flere af vores datalogiske kandidater til USA - både til Sun Microsystems, Hewlett-Packard og Google, siger Ole Lehrmann Madsen.
Ifølge professoren bliver han konstant kimet ned af de store virksomheder, der er på jagt efter de gode folk.
- Jeg tror, at de har indset, at hvis de skal have flere af vores studerende, så er de nødt til at være her, siger Ole Lehrmann Madsen. Ud over at være professor er han også direktør på Alexandra Instituttet, hvis opgave er at koble high tech virksomheder sammen med universitetsmiljøet.

Selv i Californien og selv for et ikon som Google er der ved at være knaphed på dataloger og andre med superkompetencer inden for den del af den højteknologiske verden. Og det er ikke længere tilstrækkeligt bare at importere udlændinge til en høj hyre. Google og andre it-koncerner er nødt til at etablere sig med udviklingscentre uden for Amerikas grænser.
En af de studerende som Ole Lehrmann Madsen for seks år siden var med til at sende til USA er Gustav Wibling. Han arbejdede seks år for den amerikanske virksomhed VMware, der udvikler virtuelle maskiner. En teknologi - der kort fortalt - gør det muligt at køre forskellige styresystemer på den samme fysiske computer.
I dag er han tilbage i Århus. Som dansker vil han gerne hjem igen - til Århus. Og da VMware ikke ville slippe ham, arbejder han stadig for amerikanerne. Bare hjemme i Århus, på Alexandra Instituttet. Efter de seks år i Californien mener han, at de århusianske dataloger fint kan klare sig i konkurrencen med folk, der er udklækket på prestigiøse læreanstalter som Stanford og Berkeley.
- Mit indtryk er, at vi har et godt ry ude i verden. Vi føler virkelig, at vi har noget at komme med, siger Gustav Wibling. Og efter hans mening hænger det snævert sammen med den måde, de unge studerende på Aarhus Universitet lærer at håndtere programmeringssprog.
- Vi kan meget hurtigt sætte os ind i nye programmeringssprog. Også selv om vi måske aldrig har brugt dem før. Netop fordi vi kender de grundlæggende principper bag, siger Gustav Wibling.

Han afviser, at der skulle være nogen grund til at have mindreværdskomplekser over for de velanskrevne amerikanske læreanstalter
- Bestemt ikke. Heller ikke selv om vi konkurrerer med alle de store universiteter i USA, siger Gustav Wibling.
Jakob Lyngsø, direktør for It-brancheforeningen, og Tom Togsverd, direktør for brancheorganisationen ITEK, peger på, at århusianerne over en lang periode har fået opbygget et meget attraktivt miljø i ­Kathrinebjerg kvarteret.
Specielt har århusianerne satset på softwareudviklingsmiljøet, mens eksempelvis Aalborg primært har arbejdet med telekommunikation.
- I Århus har de et meget stærkt datalogisk miljø, som kan være attraktivt for blandt andet Google. Så Århus er ikke et uintelligent valg at slå sig ned, siger Jakob Lyngsø.
Han håber på, at et ikon som Google i Århus kan være med til at trække endnu flere unge mod datalogi-studiet.
Ifølge Googles amerikanske kommunikationsafdeling har virksomheden imidlertid ingen planer om at etablere et udviklingscenter i Danmark "på nuværende tidspunkt."

Billedetekst:
Udvikling - Mit indtryk er, at programmører fra Århus har et godt ry ude i verden , siger Gustav Wibling, der har arbejdet seks år i USA.

OriginalModTime: 31-08-2006 15:15:30




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere