En halv milliard kan sikre mobilt forspring til Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 9. juni 2006.


Et nyt supercenter for ­forskning og innovation skal styrke satsningen på mobile og trådløse teknologier, foreslår ekspertgruppe.
Det danske forskningsmiljø har verdensklasse, men
de offentlige investeringer og styringen sakker bagud.
mobiltelefoni
Af Poul Funder Larsen
En halv milliard kroner over ti år i nye bevillinger er prisen for at skabe et center for mobil forskning, uddannelse og innovation, der skal sikre udviklingen af de danske spidskompetencer på området.
En gruppe af eksperter og branchefolk foreslår i en ny rapport en markant satsning på den danske mobile og trådløse industri: store investeringer, øget samarbejde på tværs af eksisterende forskningsinstitutioner og målrettede programmer for mobil udvikling, for eksempel i sundhedssektoren.
Et afgørende element i anbefalingerne er skabelsen af et såkaldt Centre of Excellence på mobilområdet Denne nye enhed skal, efter finsk model, samordne forskning, uddannelser og innovation, og dermed hjælpe med at sikre fortsat vækst.
- Der skal en strategisk indsats til, og denne enhed kan blive et omdrejningspunkt for vækst i branchen, siger Karsten Vandrup, forskningschef hos Nokia Danmark og formand for styregruppen for det teknologiske fremsyn, der har udarbejdet rapporten.
- Vores kortlægning og analyser af det danske mobile og trådløse miljø viser, at det har potentiale til at blive meget større, understreger Karsten Vandrup.

Allerede i dag er mobilindustrien med over 12.000 ansatte og den højeste værditilvækst i it-branchen en vigtig vækstmotor for dansk erhvervsliv. Men hidtil har den offentlige indsats på området været begrænset. Ifølge rapporten kommer omkring 95 procent af investeringerne i forskning og udvikling fra private virksomheder.
Der er brug for flere offentlige kroner til området, men også for bedre styring, vurderer Vandrup.
- Det er afgørende, at forskningsaktiviteterne bliver bedre koordineret, hvis Danmark skal klare sig i en globaliseret verden, hvor nogle af miljøerne er meget store.

En international benchmarking af det danske mobile forskningsmiljø, som styregruppen har fået foretaget, viser, at forskningen på området fuldt er på højde med, og i nogle tilfælde overgår, det niveau, man finder i andre globalt førende forskningscentre.
Den nye forsknings- og innovationsenhed skal derfor først og fremmest sikre, at synergierne mellem de eksisterende institutioner udnyttes fuldt ud, og at kontakten mellem forskningsmiljøerne og erhvervslivet udbygges.
- Forskningen skal kobles til det, der er brug for. Den udveksling er meget afgørende, siger Pouline Middleton, direktør for netværket Crossroads Copenhagen og medforfatter til rapporten.

Det teknologiske fremsyn på det mobile og trådløse område er bestilt af Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Anbefalingerne skal debatteres på en konference i næste uge.

Læs mere i lederen på side 2
og på side 10-11

OriginalModTime: 08-06-2006 14:37:16




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere