Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 3. marts 2006.
ERP-platform: Nogle af Danfoss' SAP-systemer kører i dag på en 64-bit- Itanium-platform. I fremtiden flytter flere over på 64 bit, men det bliver primært på x64-teknologien.
I forsommeren sidste år begyndte it-supporterne hos Danfoss at få en del opringninger fra utilfredse brugere: SAP-systemet var for langsomt. En måling viste, at svartiderne i gennemsnit var nået op over et sekund.
- Erfaringen siger os, at når vi når op på 1 til 1,2 sekunder, begynder folk at klage. Så vi undersøgte problemet og opdagede, at databasen var flaskehalsen, fortæller server enterprise manager Morten Pors Simonsen, Danfoss IT Operations.
Danfoss kører virksomhedens mange SAP-systemer på Windows-servere med SQL Server som database. Det viste sig, at problemerne skyldtes mangel på bufferlager. Databasen var stødt på loftet for den mængde arbejdslager, et 32-bit-system kan adressere.
- Vi overvejede to mulige løsninger: 64-bit-Windows på enten Itanium-platformen eller x64, der er en 64-bit-udvidelse til Intels normale CPU'er. På det tidspunkt var x64 en ret umoden teknologi, mens der var flere års erfaring med at køre både Windows og SAP på Itanium. Derfor valgte vi Itanium, siger Morten Pors Simonsen.
Siden juni har Danfoss anvendt to Integrity-servere fra HP med hver otte Itanium-processorer og 32 gigabyte RAM. Som styresystem anvender de Windows Enterprise Server 2003 64-bit. Data lagres på to EMC Symmetrix-systemer.
De nye servere løste problemerne: Svartiderne blev halveret. Alligevel regner Morten Pors Simonsen ikke med, at Itanium har nogen større fremtid i Danfoss - kun til de allerstørste systemer:
- Det er en udmærket teknologi, men vores standardplatform bliver baseret på x64. Alle de servere, vi køber i dag, understøtter det, selvom vi ikke er begyndt at udnytte det. Itanium er en fin CPU, men der er ikke nok, der bruger den. Så vi får mere for pengene på x64-arkitekturen, siger han.
Morten Pors Simonsen regner med, at Danfoss inden længe tager hul på x64 til SAP-miljøet. Han har dette råd til andre, der overvejer at tage springet til 64-bit:
- Man skal sørge for at få det hele med. Det er ikke nok at have 64-bit- processor, operativsystem og applikation. Alle de små støtteværktøjer og agenter skal også understøtte 64-bit, hvis man skal få det til at virke. Det gælder for eksempel systemovervågning og backup, siger han.
Nogle af Danfoss' SAP-systemer anvendes af brugere over hele verden. Industrikoncernen har 53 fabrikker, 110 salgsselskaber og 110 forhandlere og distributører. Det stiller krav om, at systemerne er i luften 24 timer i døgnet. Men i praksis har det endnu ikke givet problemer:
- Vi kan stadig finde plads til systemopdateringer i weekenderne. Skulle det senere blive nødvendigt, er systemerne konfigureret som cluster, så vi har nogle muligheder for at flytte belastningen, uden at brugerne mærker det, siger Morten Pors Simonsen.
For øjeblikket hedder det store projekt opgradering af SAP R/3 fra version 4.6C til 4.7. Senere planlægger Danfoss at gå over til at gemme data som Unicode. Det vil gøre det lettere at bruge lokale tegnsæt såsom græsk, russisk og kinesisk. Men til gengæld øger det kravene til lagerplads, da hvert tegn fylder dobbelt så meget.
OriginalModTime: 02-03-2006 14:22:33