Sander vil afklare strid om registrering

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. januar 2006.


Videnskabsminister Helge Sander (V) vil have undersøgt, hvem der har ret i striden om registrering af sms og e-mail.

Helge Sander ønsker en opklaring af, om det er muligt at adskille datatrafik og indhold af sms og e-mail og dermed af, om han har misinformeret Folketinget. Det sker efter, at Computerworld i sidste uge kunne fortælle, at han efter teleselskabernes mening ikke fortalte sandheden, da han for nylig oplyste Folketinget om, at det er muligt kun at gemme de såkaldte trafikdata uden også at registrere indholdet i sms og e-mail.
TDC er et af de selskaber, som mener, at det er umuligt at adskille de to ting.
Helge Sander oplyser til Computerworld, at han har bedt IT- og Telestyrelsen om at kontakte TDC, for at få opklaret, "hvorvidt der er tale om en misforståelse".
Det var oprindeligt IT- og Telestyrelsen, der havde udstyret Helge Sander med det omstridte svar, som teleselskaberne mener, er urigtigt.
- Hvad er din holdning til den kritik, der har været rejst af telelogning om, at man vil registrere alle borgere, mens skurke med teknisk indsigt nemt finder smuthullerne?
- Der er igangsat et konkretiserings- og udredningsarbejde, som jeg afventer, siger Helge Sander.
Så du har ingen politisk holdning til telelogningen endnu?
- Ikke inden jeg får det arbejde forelagt.
Striden og hele diskussionen om, hvorvidt telelogningen skal indføres, og om den virker som terrorværn og i givet fald hvordan, får nu Socialdemokraterne til at rejse krav over for Helge Sander. Partiet vil aftvinge ham og regeringen et svar på, hvad de har tænkt sig med telelogningen.
- Vi har flere gange haft ministeren i samråd og stillet spørgsmål til regeringens handlingsplan om at registrere danskernes tele- og internettrafik, men hver gang har ministeren sagt, at vi må vente på de endelige lovudkast, siger Magnus Heunicke, it-ordfører i Socialdemokraterne.
- Vi skal have sikkerhed for, at det kun er trafikdata og ikke indhold af kommunikationen, der registreres. Samtidig skal vi have sikkerhed for, at der ikke er kæmpe smuthuller i registreringen. Ellers ender det med, at den almindelige dansker bliver registreret, mens terrorister og andre med indsigt i teknologien, kan smutte udenom, siger Magnus Heunicke.
I mange tilfælde vil det være muligt for terrorister og andre kriminelle at kommunikere digitalt ad andre kanaler end e-mail og sms for eksempel, og dermed undgå registrering og overvågning.
Magnus Heunicke vil prøve at alliere sig med de kritiske røster inden for regeringens mure. De findes blandt andet i regeringspartiet Venstre, hvor flere folketingsmedlemmer har udtalt sig kritisk over for terrorpakken og dens bestemmelser om telelogning.
- Der er faktisk flere i Venstres folketingsgruppe, som deler vores bekymring, og som er opsat på, at telelogningen kun skal indføres, hvis det kan ske på et oplyst grundlag, siger Magnus Heunicke.

Boks:
Det handler sagen om
Computerworld kunne i december fortælle, at videnskabsminister Helge Sander og resten af regeringen kan få overordentligt svært ved at holde løftet til befolkningen, om at privatlivets fred vil forblive ukrænket og beskyttet, når regeringens omfattende registrering af alt internet- og tele-trafik i Danmark bliver sat i værk. En registrering, der oprinder i terrorpakken fra 2002, og som skal give politiet bedre efterforskningsmuligheder.
Helge Sander og kompagni har lovet, at der i forbindelse med registreringen ikke vil blive gemt noget som helst af selve indholdet af den elektroniske kommunikation, f.eks. e-mail og sms. Men det kan ikke altid lade sig gøre. For hvis man, som regeringen vil gemme de såkaldte trafikdata, - d.v.s. data om afsender og modtager - så er man i mange tilfælde også nødt til at gemme indholdet af kommunikationen. De to ting kan ikke altid skilles ad, lyder det fra flere teleselskaber.
Det førte til, at Enhedslistens folketingsmedlem Per Clausen stillede spørgsmål til Helge Sander. I svarene fastholder Helge Sander sin forklaring, men efter at Computerworld igen tog sagen op, har Helge Sander nu lovet at få undersøgt sagen til bunds og få opklaret, hvem der har ret. fog




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere