Tid til nye ideer

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.


For ti år siden sprang Mogens Nielsen første gang ud som virksomhedsudvikler - og forvandlede en spæd ide til forretning. Nu tager han springet for tredje gang.

Et solidt håndtryk. Og få sekunder efter ringer det i frakkelommen. Mogens Nielsen sender mobiltelefonen et hurtigt blik - og er nødt til at svare den. Denne mandag er opkaldet ikke fra en vigtig kunde, men fra datteren som er blevet syg i januar-kulden. Og familien skal der være tid til.
Det er første mandag i seks år, at Mogens Nielsen ikke sidder i direktørstolen hos Speednames. 6. januar overlod han den til sin efterfølger og fungerer nu som en fri fugl i it-branchen.
- Det er en fantastisk fornemmelse og et privilegium, at jeg nu har mulighed for at tænke over, hvad mit næste projekt skal være, lyder det fra Mogens Nielsen, der gennem de seneste seks år har udviklet Speednames fra en virksomhed på fem personer til at være en international virksomhed med 140 ansatte og en omsætning på omkring 120 millioner kroner.
At forlade direktørstolen i Speednames er Mogens Nielsens eget valg - og har været undervejs et stykke tid. Siden han i 1996 skiftede en fast lederstilling i CRI ud med titlen virksomhedsudvikler i The Vision Factory, har han ikke haft intentioner om at blive længere end tre-fire år i samme virksomhed.
- I forskermiljøer er det videnskabeligt bevist, at samarbejdet topper efter tre år. De første tre år lærer man rigtig meget af hinanden - og udvikler sig. Når de tre år er gået, så kan man i bedste fald holde sig på niveau - og i værste fald begynder udbyttet at falde, siger Mogens Nielsen, der alligevel blev hos Speednames seks år - blandt andet fordi årene bød på en it-boble, der bristede - og gjorde det vigtigt for såvel Speednames som ham selv, at han blev på posten, indtil en række mål var nået.
Personlig udvikling er samtidig en vigtig parameter for karriereskiftet.
- Når man sætter sig i spidsen for en ny virksomhed, så sætter man sig i toppen af noget småt, og hvis det går godt, så ender man i toppen af noget stort. Det er der egentlig ikke så meget forfremmelse i, forklarer Mogens Nielsen, der nu får mulighed for at sætte sig i tænkeboksen, indtil han har udset sig det projekt.
- Det er en hård branche - og et job der kræver meget tid. Derfor gælder denne pause også om at få tid til at trække vejret sammen med familien, siger Mogens Nielsen, der har planlagt en tidshorisont på to-tre måneder, hvor han vil gå på jagt efter det næste projekt.
Virksomhedsudvikleren har kontakt til adskillige iværksættere og er involveret i et par projekter.
- Inspirationen henter jeg ved at tale med iværksætterne, som er nogle af de mennesker, jeg beundrer allermest i verden. Det er dem, der flytter noget. Og det inspirerer mig som virksomhedsudvikler. Jeg finder de mennesker, der har ideerne og produkterne - og så er det mit job at udvikle det til en forretning, forklarer Mogens Nielsen.
Han er ikke er i tvivl om, at det næste projekt også får base inden for internet-branchen, men forventer dog et mindre skifte fra at arbejde med internettets infrastruktur som hos Speednames til at arbejde med anvendelse af internettet.
Han ønsker dog ikke at komme nærmere ind på de mulige projekter, da han stadig er åben for input.

Man kan fristes til at spørge den garvede virksomhedsudvikler om, hvad det er, som driver værket - og får ham til at begynde helt forfra. Igen.
Og det gør vi så.
- Det er på liv eller død, hver gang man kaster sig ud i et nyt projekt. Det går sjældent helt, som man har planlagt, fordi teknologien eller markedet tager uventede drejninger. Det spil er for mig utroligt fascinerende, siger Mogens Nielsen, som ikke kunne forestille sig at vende tilbage til en fast funktionærstilling i en større virksomhed.
- Det er en af de mange erhvervsskader, vi får i branchen, tilføjer han med et grin.
Det har dog ikke været ren latter de seneste ti år. Der er blevet knoklet - til tider alt for meget. Mogens Nielsen har lært på den hårde måde, at det er vigtigt at passe på sig selv. Derfor holder han sig i god fysisk form med løbeture på 30 kilometer om ugen.
- Det er bestemt ingen ulempe at have et jernhelbred. Og det er vigtigt at passe på det - og ikke acceptere, at man ikke kan sove om natten på grund af stress, lyder det fra Mogens Nielsen, der for syv år siden måtte tage en pause på et par måneder for at få stress-symptomerne ud af kroppen.
Det næste par måneder vil byde på masser af opsøgende arbejde for at finde frem til den rigtige iværksætter med den helt rigtige ide. Men der vil også blive tid til afslapning sammen med familien, en skiferie eller en længere rejse.
- Og så har jeg en ide om, at jeg skal løbe en maraton. Det gjorde jeg for ti år siden - og nu er det tid til at prøve igen.

Billedtekst:
nye horisonter Den tidligere direktør for Speednames,
Mogens Nielsen, ser frem til sit næste projekt. Foto:Torben Klint

Boks:
virksomhedsudvikleren mogens nielsen
Mogens Nielsen er uddannet civilingeniør(E), har en ph.d i software enigneering, samt en HD i strategi og ledelse. Han begyndte sin karriere i CRI Space Division (senere Terma Space), hvor han har fungeret som projektleder, afdelingsleder og divisionschef.
I 1996 etablerede han The Vision Factory sammen med den ægyptiske iværksætter Samir Lehaff. I 1999 blev Mogens Nielsen ansat som administrerende direktør og virksomhedsudvikler.
Han sidder i bestyrelsen for Enalyzer A/S, der i 2005 blev kåret som Danmarks hurtigst voksende it-virksomhed.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere