Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. januar 2006.
I mange tilfælde kan man ikke adskille indhold og trafikdata i sms'er og emails. Gemmes det ene, gemmer man også det andet, lyder det fra eksperterne.
- Det er meget enkelt for en GSM-udbyder alene at registrere relevante trafikdata for en sms (...). Præcis det samme forhold gør sig gældende for e-mails.
Sådan lyder et svar til Folketinget fra videnskabsminister Helge Sander om, hvorvidt den nye registrering af al tele- og internetkommunikation, som regeringen vil indføre som følge af de nye antiterrorregler, også vil føre til registrering af selve indholdet af kommunikationen.
Svaret kommer efter, at folketingsmedlemmet Per Clausen fra Enhedslisten oven på Computerworlds omtale af sagen, har spurgt Helge Sander, om det i alle tilfælde er muligt at adskille trafikdata fra indholdet i både e-mails og sms'er.
Helge Sander svarer, at man altid kan adskille trafikdata og indholdet af kommunikationen i e-mails og sms'er, og at der derfor ikke er nogen fare for, at regeringens nye registrering vil føre til, at selve indholdet af kommunikationen bliver gemt.
Det er bare ikke rigtigt. Og Helge Sander har således fejlinformeret Folketinget.
- Det er ikke den fulde sandhed, det svar som ministeren giver. Hvis en sms for eksempel går til en anden sms-central, end den der er drevet af mobil-net-ejeren, så vil informationen om modtagernummeret ligge inde i selve indholdet af sms'en, når den passerer mobilnettet. Teknisk skal man således ind og rode i indholdet af sms'en, for at uddrage det nummer, som sms'en er beregnet til. Det vil sige, at hvis mobilselskaberne forpligtes til at gemme trafikdata for sms'er af denne art, er man også nødsaget til at gemme og analysere indholdet af kommunikationen, forklarer telechef i TDC's regulatoriske afdeling Mogens Ritsholm.
Han fortæller at det samme gør sig gældende for e-mails - altså at man ikke i alle tilfælde kan adskille trafikdata fra indhold. Det gælder for eksempel, når man bruger cc-adresser. Her skal man også finde indhold.
- Vi føler, at det er et problem, hvis vi med de fremtidige krav til logning, skal ind og rode i indholdet af kommunikationen og gemme indholdet. Både ud fra et principielt og et teknisk synspunkt, og det strider samtidigt med logningsdirektivets hovedforudsætning om, at logningspligten er afgrænset til data, der er genereret eller processeret af udbyderen, siger han.
Folketingsmedlemmet Per Clausen, der oprindeligt spurgte Helge Sander om ministeriets viden om at adskille trafikdata og indhold af sms og e-mailkommunikation er rystet over fejlinformationen fra Helge Sander.
- Det er bekymrende, når ministeren udtaler sig i lodret modstrid med det, som de uafhængige eksperter siger. Vi må vende tilbage til spørgsmålet, og høre ministeren, om han fastholder sin udtalelse, siger Per Clausen, der føler, at det er utrygt, om ministeren siger sådan, fordi han ikke ved bedre, eller fordi han bevidst vil sige noget forkert til Folketinget.
Læs fuld version på www.cw.dk