Sådan køber du den rigtige minibærbar

De små billige bærbare computere, kaldet netbooks, til under 3.500 kroner er fristende. Ikke mindst efter udvalget og kvaliteten er røget i vejret. Så undgå begynderfejl og start dit netbook-køb med vores seks uundværlige tips.

De små, smarte og billige bærbare, kaldet netbooks, har trodset finanskrise og dystre spådomme fra it-eksperter.

Med en pris på blot 2.500 til 3.500 kroner har de solgt godt. Og uden dem ville de store mærker som Acer, Dell, HP eller Asus' salgstal se noget mere deprimerende ud.

Og computerne er populære. Så populære at det vælter frem med nye modeller selv i krisetider - og de købes af både skolebørn, forretningsfolk og ikke mindst it-entusiaster. Og så var de efter sigende endda tiltænkt et helt andet marked - læs historien om netbooks uventede succes her.

Vi har samlet seks gode råd til dig, som overvejer en af de mange billige netbooks, lige her nedenfor. Du kan også se et billedgalleri med (næsten) alle modeller på det danske marked.

1. Få styr på dine forventninger. Det er en netbook - og den er smart. Men det er ikke en fuld computer.

I stedet er netbooks en målrettet computer. Det betyder, at bruger du bare din computer til tekstbehandling, e-mail, netbank eller til at surfe med, vil du mest bemærke forskellen mellem en netbook og en normal bærbar computer på størrelsen på tastaturet og skærmen. Men bruger du din computer til billedbehandling, videoredigering eller spil, vil du kun få en dårlig oplevelse med en netbook. Overvej i stedet at købe en stationær computer til den slags opgaver - og brug de sparede penge på en netbook til når du er på farten.

2. Vælg en model på 10 tommer. De første netbooks var med blot 7-tommer skærme og næste generation med skæme på 9 tommer. De moderne modeller har alle i dag 10-tommer skærme, som rent ergonomisk er bedre at arbejde med. Ikke mindst fordi tastaturet vokser i takt med resten af computeren. Standardopløsningen er i dag på 1.024 x 600 pixels. Modeller med mindre skærmopløsning bør du gå uden om, da 1.024 x 600 pixels allerede i dag er minimumskrav på de fleste hjemmesider.

3. Slap af, de er alle sammen ens under overfladen. Irriterende forældre over hele verden har siden tidernes morgen forsøgt at bekæmpe plageriet over mærkevarer med bemærkninger om, at det hele sikkert "er lavet samme sted.". Med netbooks er det faktisk sandt: 95 procent af alle netbooks har stort set ens indmad fra Intel.

Så hvis der står Intel Atom på kassen, så har du nok fat i den rigtige ende. Nyeste cpu-model hedder N280, men forskellen på den og forgængeren (N270) er forsvindende lille. Standardstyresystemet er i øvrigt Windows XP, normalhukommelsen er på en gigabyte og harddisken på 160 gigabyte. Det er i øvrigt et af de få områder du selv kan ændre lidt på. Se hvordan her.

4. Det er det ydre, der tæller. Mens indmaden stort set er ens i netbooks, så er designet og funktionerne forskellige. Tjeklisten her er, at modellen skal være slank - og at der bør være tre USB-porte, en god stor trackpad, som afløser for musen, og et tastatur der virker fast. Samtidig skal maskinen være uden bekymrende knirkelyde, når du vride i kabinettet. Bemærk, at hvis du ofte arbejder i sollys, bør du undgå modeller med blank skærm.

5. Uden stort batteri, ingen rigtig netbook. Standardbatteriet i dag er på seks celler. Det giver et sted mellem fem og seks timers computertid på en opladning. Lad være med at spare batteriet - og undgå modeller med tre celler - hele ideen med en netbook er, at den er transportabel. Og så er det bittert altid at slæbe sin oplader med.

6. Vælg med 3G-modem og spar penge. Enkelte modeller på det danske marked kommer med indbygget 3G-modem, mens andre sælges af teleselskaberne med klækkelig rabat. Så er du på udkig efter både ny minibærbar og en 3G-forbindelse kan det være en god ide at købe en pakkeløsning og lade teleselskaberne give dig et tilskud til den bærbare. Bare husk at der er stor forskel på hvor godt hvert enkelt selskabs 3G-net dækker Danmark - så tjek anmeldelser af teleselskabernes 3G først.

Se også pcworld.dk's store billedgalleri med (næsten) alle modellerne på det danske marked.

Du kan også læse den komplette guide til netbook-køb på Eksperten.dk.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere