Strid om åbne standarder går forbi Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. januar 2006.


Det skabte store overskrifter, da staten Massachusetts' it-direktør for nylig sagde op. Hans fravalg af Microsoft-standard havde udløst massive angreb.

Det kan koste stillingen i USA at fravælge Microsoft. Det hævder amerikanske tilhængere af åbne standarder, efter at staten Massachusetts it-direktør Peter Quinn i slutningen af december smed håndklædet i ringen i protest mod en række angreb fra politisk og mediemæssig side.
Angrebene var udløst af
Quinns beslutning om, at statens dokumenter fra 2007 skal lagres i det åbne dokumentformat ODF (OpenDocument Format). I diskussionsgrupper på nettet hævdes, at Microsoft, har trukket i trådene.
Et sådant billede genkendes ikke herhjemme. Her melder en række danskere, der er involveret i åbne standarder og herunder open source-software, om fred og fordragelighed fra Microsofts side. Blandt disse er Simon Gjedde, der i dag har titlen digital forvaltningschef i Frederiksberg Kommune.
Simon Gjedde var it-chef i Miljøstyrelsen, da denne i september 2004 traf principbeslutning om at sige farvel til Microsofts kontorpakke for i stedet at satse på OpenOffice. Bag beslutningen lå et regnestykke, der viste besparelser på 3,6 millioner kroner over tre år.
- Jeg havde et fint, meget konstruktivt samarbejde med Microsoft, da vi afprøvede open source, siger Simon Gjedde.
Samme holdning lyder fra Mogens Kjærgaard, der står i spidsen for open source-konsulenthuset Magenta ApS. Han bistod, da Roskilde Kommune gennemførte et pilotprojekt med open source.
-Jeg blev led og ked af det, da jeg hørte om Peter Quinns opsigelse, og det ville være frygteligt, om noget lignende kunne ske herhjemme, men vi har heldigvis intet set i den retning, siger Mogens Kjærgaard.

Pilotforsøg er imidlertid stort set, hvad danske myndigheder har evnet at byde på i den åbne verden. Miljøstyrelsen valgte få måneder senere alligevel at gå Microsoft-vejen grundet risici ved den nye verden og problemer med udveksling af dokumenter.
Hanstholm Kommune, der siden 2000 har satset kraftigt på open source, vender nu tilbage til Microsoft i forbindelse med fusionen med Thisted.
Ken Tomassen, administrerende direktør for Novell i Danmark, pointerer dog, at de danske politikere og medier er meget velvilligt indstillede over for open source såsom styresystemet Linux. Novell er gennem opkøbet af tyske Suse blevet en af de største leverandører af det alternative styringssystem.
- Regeringen har tilmed sat 15 millioner kroner af til et open source-kompetencecenter, siger Ken Tomassen. Han nævner desuden, at flere at de politiske it-ordførere i næste uge møder op til en open source-høring, som fagforeningen Prosa står bag.

Barrieren for open source herhjemme udgøres ikke af Microsoft, men it-selskabet KMD (tidligere Kommunedata), mener Ken Tomassen.
KMD har i international sammenhæng en usædvanlig stor del af den kommunale kage og har dermed også magt til at sætte både takt og standard.
Fremdriften mod open source har da også været langt større i europæiske lande, der ikke har en KMD-agtig struktur. For eksempel er München godt i gang med at få lagt applikationerne over i den nye verden. I Wien er man i gang med at indføre Linux og OpenOffice, og Paris har også meldt sig på open source-banen, men vil tage små skridt frem.
Danmark er i øvrigt også efter både Norge og Sverige på den front, men Novells Ken Tomassen er forhåbningsfuld. Han påpeger, at KMD nu har lovet at åbne sine fagsystemer. I 2006 gælder det integration med Open- Office, og i årene fremover skal applikationerne på plads.
Dorte Toft er
freelancejournalist
Læs mere side 8 - 9

Billedtekst:
god tone -Hvor det før var god tone herhjemme at vælge mainstream-teknologi som Microsofts, er det nu til debat, siger Ken Tomassen, Novell.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere