Oracle spiller med musklerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 16. december 2005.


Oracle havde den store pengepung fremme for at sikre sig firmaer, som giver flere stærke ben at stå på end blot databasen.
Igennem årene har Oracles database sikret koncernen en pengetank, som ville have gjort selv Joakim von And misundelig, men en pæn del af milliarderne fik ben at gå på i 2005.
Oracle, der i januar indlemmede konkurrenten PeopleSoft i koncernen, fortsatte sin opkøbsrunde. To af de 11 firmanavne, der blev aktuelle i løbet af året, trak overskrift på overskrift. Det var først detailhandelsspecialisten Retek og sidenhen Siebel, der i mange år var verdens største leverandør af de kundevendte CRM-systemer (Customer Relationship Management).
At Retek-købet endte i store overskrifter skyldtes, at Oracle nuppede firmaet fra sin største konkurrent inden for virksomhedspakker (ERP - Enterprise Resource Planning), tyske SAP.
Retek har udviklet tung ERP-funktionalitet, målrettet detailsektoren, og softwaren bruges i adskillige af verdens største detailkæder. SAP's appetit skyldtes, at selskabet, der er verdens største ERP-leverandør, styrker sig gennem en satsning på branchespecifikke løsninger. Retek udgjorde et es over for detailhandelsbranchen.
Men så snart det blev kendt, at SAP, havde budt, bød Oracle over. Til sidst opgav SAP at følge med op i budkrigen. Retek gik for omkring 4,5 milliarder kroner.

Det er imidlertid peanuts sammenlignet med Oracles opkøb af Siebel. Købet, der giver Oracle endnu flere kræfter i kampen mod SAP, løber op i næsten 35 mia. kroner, men Siebel kommer også med en stor egenkapital.
SAP's egen CRM-pakke, som var for længe om at nå markedet, er til gengæld slået så meget igennem, at Siebel blev fortrængt fra CRM-tronen.
Men at Oracle styrker sig så kraftigt på ERP-siden er lidt paradoksalt. Blot for få år siden fik softwareselskabet pludselig travlt med at fastslå, at databaser var kerneområdet, ikke ERP.
Budskabet kom efter, at koncernen fik sendt en ERP-pakke med stor internetfunktionalitet på markedet. Pakken var fyldt af børnesygdomme, fordi Oracle havde haft for travlt, og blandt de ramte var danske Lego.
Oracle har for længst fået problemerne på plads, og der er kommet nyere versioner på markedet. Men opkøbsræset efterlader ingen tvivl om, at koncernen bestræber sig på at blive mindre sårbar.
Databaserne er sande malkekøer, men pusten fra opkomlingen Microsoft og fra open source-databaserne anes i nakken.

Gennem de sidste måneder har Oracle slået igen. Firmaet har for eksempel opkøbt finske Innobase, der står en for en central del af kernen i den populære open source-database, MySQL. Desuden lancerede Oracle i oktober en gratis såkaldt begynderversion af sin egen database med navnet Oracle Database 10G Express Edition.
Herhjemme var der gang i fusionen mellem Oracle og PeopleSoft, men mandskabsmæssigt gav det ikke den store forskel. PeopleSoft har relativt få kunder herhjemme, og det gælder også for J.D. Edwards, som
PeopleSoft opkøbte. Oracles egen medarbejderskare på 270 ansatte blev via fusionen øget med 19.
Der kom en enkelt dønning i Danmark i kølvandet på 2004, hvor Oracle efter en intern revision sagde farvel til to danske topchefer, der ifølge koncernen havde overtrådt regnskabsregler. Ved fyringen af en salgschef i maj 2005 blev samme begrundelse givet, selv om afvigelserne fra regnskabsreglerne lå år tilbage, og det fik resten af sælgerkorpset til at sende et mistillidsvotum til Oracles danske topchef Stig Jørgensen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere