Pres på integration og brugervenlighed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


BI har i årtier udgjort en it-mæssig ø, men kunder ønsker dels en højere integration med andre systemer, dels at flere kan bruge BI-systemerne.

Leverandører af Business Intelligence løber om kap med leverandører af virksomhedssystemer om at erobre BI-kunderne. Fælles for alle er bestræbelserne på at få integrationen mellem analyser og de daglige gøremål på plads.
Hidtil har BI-området udgjort en isoleret ø, hvor de fleste af de "indfødte" skulle igennem tung træning i værktøjerne. Nu ønsker kunderne i stigende grad, at analyser og varsler sker over for de daglige brugere af ERP-systemerne (Enterprise Resource Planning).
Kampen mellem de to leverandørtyper er åben.
- Hvad der er bedst, afhænger blandt andet af, hvad man har i forvejen. Hvis man for eksempel har baseret driften af virksomheden på SAP-systemer i forvejen, kan man hente fordele ved at bruge SAP's BI-løsning, som allerede er integreret, siger analytikeren Rasmus Andsbjerg, der holder øje med BI-området hos analysehuset IDC.

Hos SAP's konkurrent Oracle lader stifteren Larry Ellison ingen være i tvivl om, at netop BI-integration bliver et kardinalpunkt.
Det forstår Rasmus Andsbjerg fuldt ud.
- Oracle integrerer ikke alene BI i sin ERP-løsning, men også i sin database, og selskabet har lige købt Siebel, som har været utrolig dygtig til at integrere BI i CRM-systemet (Customer Relationship Management, red.), siger analytikeren.
De klassiske leverandører af BI-værktøjer og analytiske applikationer, såsom SAS Institute, Cognos, Business Objects og Hyperion satser på integration via den nye serviceorienterede arkitektur (SOA).
Hvad enten det er økonomisystemet, produktionssystemet, personalesystemet eller et fjerde, vil de via SOA-baserede web-tjenester kunne "tilkalde" en analyse pr. automatik, eller hvis det er særligt relevant.
- Vi ser også utroligt mange platforme blive lanceret i 2005, hvor der sker en konsolidering af BI-leverandørernes løsninger. Cognos og Hyperion er for eksempel gået ud med platforme, siger Rasmus Andsbjerg, der tilføjer, at platformen skaber grundlag for at integrere data fra alle kilder.

En anden udvikling på markedet er, at slutbrugerne i højere grad får en slags skræddersyet BI, tilpasset deres rolle. Andsbjerg peger på sælgeren som et eksempel. Sælgeren har brug for at have et overblik over, hvordan det går med hans salg, også holdt op mod målene. Han skal hurtigt kunne tjekke "pipelinen", altså potentielle salg, og en lang række andre forhold.
- Sådanne applikationer giver også store muligheder for at fremme samarbejdet, siger IDC-analytikeren.
BI-konsulenter, der har deres gang ude i virksomhederne, fortæller om yderligere ønsker fra kundeside. I dag har virksomhederne deres store databaser, som bruges i daglig drift, samt et datavarehus med aktuelle data og historie, som grundlag for analysearbejdet. Datavarehuset opdateres kun periodisk.
- Man vil gerne kunne opdatere datavarehuset i realtid. Der kommer, hvad man kan kalde enterpriseintegration-værktøjer, der orkestrerer, at når der rettes i et system et sted, så slår rettelsen pr. automatik straks igennem alle andre steder, hvor det er relevant, forklarer en af landets mest erfarne BI-folk, Michael Borges, administrerende direktør for BI-konsulenthuset Platon.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere