Danske Bank på vej mod billigere og hurtigere BI

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. december 2005.


Business Intelligence (BI)
Microsofts og SAP's fremgang på markedet for analytiske værktøjer har store konsekvenser. De spillere på hardware- og softwarefronten, der har haft store BI-markedsandele gennem årtier trænges. Men opkomlingernes succes har også givet problemer hos kunderne, fordi der har været på lidt erfaringer på området.

Som led i en centralisering af økonomistyringen, der ventes at give besparelser på 100 mio. kroner årligt, siger Danske Bank gradvist farvel til
mainframen som platform for analysearbejdet.

Danske Bank går i februar i luften med et af verdens største ledelsesinformations-systemer, som er baseret på Microsofts teknologi.
Banken tager dermed et for finansbranchen usædvanligt skridt. Igennem årtier har branchen haft det langt dyrere mainframe-miljø som platform for den type systemer, der går under betegnelsen Business Intelligence.
Skiftet af platform sker som led i en centralisering af økonomistyringen på tværs af koncernens banker i ind- og udland. Centraliseringen ventes at give besparelser på omkring 100 millioner kroner årligt.
- It er imidlertid blot et af mange elementer, der gør, at vi får hentet besparelsen hjem, påpeger vicedirektør Peter Schleidt, Danske Bank.
Skiftet til Microsofts SQL Server og .Net-teknologi indebærer dog, at driftsudgifterne halveres.
- Vi forventer at spare et mindre tocifret millionbeløb årligt, men først når det gamle analysemiljø på mainframe er udfaset, oplyser Peter Schleidt, der er souschef i bankens Koncern Service Center, som har 4.500 medarbejdere, heraf 1.400 i it-afdelingen.
På it-udviklingssiden skønner han, at brugen af Microsoft har sparet koncernen for omkring 10 millioner kroner. Det er cirka en tiendedel af projektbudgettet.

Oven i kommer besparelser ved, at behovet for de økonomiuddannede analysespecialister efterhånden mindskes betydeligt. Det skyldes, at værktøjerne i Microsoft-verdenen, bliver enklere at gå til.
"Forretningsfolkene" kan dermed selv overtage dele af analyse- og rapporteringsarbejdet. Det store spring ventes, når Office 12-pakken kommer på markedet om et års tid. Her er der for eksempel bygget BI-funktionalitet ind i Excel-regnearket, så man kan holde sig i det velkendte miljø.
Den tendens vil medvirke til, at afdelingen Koncernøkonomi slankes. Afdelingen, der er rammen for den centraliserede økonomistyring, har i dag 300 ansatte, men banken forventer at reducere antallet med en tredjedel.

De nuværende analyseværktøjer kommer fortrinsvis fra SAS Institute, der i årtier har været den største leverandør i Danmark inden for sværvægts-analyseværktøjer.
På datasiden erstattes IBM's DB2, som er rammen for datavarehuset med historiske og aktuelle data.
Banken står selv for udviklingen af specifikke analytiske applikationer, der lægges ovenpå. Heriblandt er balanced scorecard, der bidrager til præcis styring på alle delområder ud fra forud fastlagte mål.
Forud for satsningen på Microsoft er imidlertid gået flere års overvejelser og afprøvninger, fortæller udviklingsdirektør Rune Petersen, der står i spidsen for området "Business Controlling Systems" i Danske Bank-koncernen.
- For eksempel kørte vi i 2004 et såkaldt proof of concept, hvor vi målte op mod den eksisterende platform. Det skete netop for at få sikret, at det var en farbar vej, hvad angår datamængder og betjening af analytikere, fortæller Rune Petersen.
Afprøvningen vedrørte Microsofts SQL Server 2000 - en fem år gammel databaseteknologi - og den skete i nært samarbejde med database-udviklingsafdelingen hos Microsoft i Redmond ved Seattle. Nogle af softwaregigantens mest garvede databasespecialister har været i Danmark i forbindelse med projektet.

Datamængderne er betydelige. Ledelsesinformationssystemet trækker på omkring tre terabyte data (1 terabyte er lig godt 1.000 gigabyte). Softwaren rulles i februar ud til cirka 9.000 brugere, heriblandt alle filialdirektører og filialchefer i ind- og udland.
Systemet giver blandt andet månedlige oversigter over status for regnskaber, kundetilgang og -afgang, salgstal og indtjening, også fordelt på kundesegmenter og produkter. Filialerne får mulighed for selv at dykke dybere ned i tallene. Desuden kan de se, hvorledes filialen klarer sig i forhold til andre.
Hardcore forretningsanalytikerne får et andet system, som grundlag for avancerede beregninger. Foreløbig kan de trække på en datasamling på to terabyte, repræsenteret i tre decentralt placerede såkaldte datamart'er. De første forretningsanalytikere er p.t. ved at tage analysemiljøet i brug.

Alt er godt gennemprøvet. Referencegrupper har set på funktionaliteten, og driftsfolk har været i gang med at tune systemerne, hvilket ikke har været uden problemer.
- Både vi og IBM, som står for driften, har for eksempel været udfordret på viden om, hvorledes man konfigurerer SQL Server og andet optimalt, og det har kostet noget energi, fortæller Rune Petersen.
Ifølge udviklingsdirektøren skal Microsofts BI-systemer i de kommende seks måneder stå den endelige prøve. Det gælder både ledelsesinformationssystemet og analysemiljøet, som banken kalder exploration-miljøet.
Går alt vel, vil banken på et tidspunkt skifte over til den nye generation, SQL Server 2005, som kom på markedet i sidste måned. Med den omfattende implementering af BI-systemerne i februar har banken foretrukket at basere sig på velkendt og veltjent software.

Billedtekst:
hurtigere svar - Der er først og fremmest økonomi og
merfunktionalitet i skiftet, men Microsoft-platformen har også vist sig at give hurtigere svartider, siger udviklingsdirektør Rune
Petersen fra Dansk Bank, hvor han har ansvaret for området
Business Controlling Systems.
Foto: Torben Klint

Boks:
Høj vækst i Danske Bank
Danske Bank-koncernen består på detailbanksiden af Danske Bank, BG Bank samt banker i Sverige, Norge, Nordirland og Irland, der betjener i alt 3,5 mio. privatkunder.
Koncernen, der har godt 19.000 ansatte, går godt. Årets første ni måneder gav således et overskud 9 mia. kroner kroner - en milliard pr. måned. Resultatet medvirkede til, at banken løftede forventningerne til årsresultatet. Nu regner banken med en vækst på 25 procent i forhold til resultatet for 2004. toft

Boks:
Dansk fingeraftryk på SQL Server 2005
Danske Bank har sat et stort fingeraftryk på udviklingen af Microsoft SQL Server 2005, der kom på markedet i sidste måned. Banken har været en såkaldt "Early Adopter" - et begreb, der dækker betydningsfulde kunder, som forventes at være relativt åbne for at tage den nye teknologi i brug.
Som Early Adopter har Danske Bank haft en nær og direkte en til en-kontakt med Microsofts udviklingsafdeling i Redmond ved Seattle.
- Vi har haft adgang til at påvirke udviklingen i et år, før produktet kom på markedet, fortæller udviklingsdirektør Rune Petersen, der står i spidsen for området "Business Controlling Systems" i Danske Bank-koncernen.
Tilknytningen af Danske Bank forklares hos Microsoft Danmark blandt andet med, at der er stor opmærksomhed over for bankens professionalisme på it-fronten blandt andre europæiske banker.
Ifølge Carsten Fetterlein, produktchef for SQL Server hos Microsoft Danmark, er der relativt få virksomheder verden over, der har været med som Early Adaptor på den nye databasegeneration.
- Det er jo ikke blot kunder, der sidder omkring et bord og snakker. Udviklingsarbejdet påvirkes direkte af disse kunder. Det er som med beta-testere, hvor opgaven blot går ud på at fange fejl, hvis der skulle være sådanne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere