Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. november 2005.
Fire ud af fem offentlige myndigheder i Europa anvender i dag open sourcesoftware (OSS), men det er blot et supplement til basissoftware fra de store softwareleverandører. Risikoen ved OSS er fortsat for stor, mener it-chefer i danske kommuner.
Open source-software - eksempelvis GNU/Linux, MySQL og Apache - har fået foden inden for på offentlige kontorer i Europa, men der er ikke udsigt til, at det bliver standardsoftware på offentlige pc'er og servere i den nærmeste fremtid. Open Source Software (OSS) er stadig blot et supplement til leverandørejet software, som fortsat udgør kernen i langt de fleste europæiske myndigheders it-installationer og sandsynligvis vil gøre det i en rum tid fremover.
Det viser en undersøgelse af de europæiske myndigheders anvendelse af OSS udarbejdet af universitetet i Maastricht og sponseret af EU gennem det 6. rammeprogram for forskning. Undersøgelsen kortlægger udbredelsen og brugen af OSS i 13 EU-medlemslande, heriblandt Danmark.
Undersøgelsen viser, at hele 80 procent af de adspurgte offentlige institutioner anvender OSS i en eller anden form i it-installationen, men primært som supplement til databaser, fagsystemer og styresystemer fra store leverandører som
Oracle, Microsoft og herhjemme KMD.
Dermed halter de offentlige myndigheder efter det private erhvervsliv, som i de seneste fem år i stadig stigende grad har taget OSS-produkter til sig.
Det er senest eksemplificeret ved, at open source-databaser, som eksempelvis MySQL, har vundet større og større popularitet blandt virksomheder og webudviklere.
Det har eksempelvis presset IBM til at frigive en gratis version af selskabets DB2-database som en del af en PHP-udviklerpakke, og Microsoft er fulgt efter og vil frigive en gratis version af SQL Server 2005 med tilnavnet Express. I denne uge fulgte Oracle så efter og annoncerede en gratis version af databasesoftwaren 10g.
Undersøgelsen af de offentlige myndigheders brug af OSS viser, at kendskabet til og erfaringerne med OSS hos offentlige myndigheder generelt er gode. Alligevel kniber det med modet til at investere i open source-løsninger. En større udbredelse af OSS bremses af frygt for at stå med et produkt, der ikke supporteres eller kan spille sammen med myndighedernes øvrige it-systemer, lyder det blandt andet i rapporten.
Hans Lembøl, it-chef i Slagelse Kommune, nikker genkendende til den frygt.
- Vi har ikke råd til eksperimenter i kommunerne. Jeg er varm tilhænger af open source- tankegangen med den frie kildekode, men når det kommer til praktikken ude hos os, så køber vi Microsoft-produkter. Det kender vi prisen på, har kompetencerne til i huset og vigtigst af alt: Vi ved, det virker sammen med vores mange øvrige systemer, siger Hans Lembøl.
Han fortæller, at Slagelse Kommune slet ikke anvender OSS-produkter. Der har været gjort forsøg, men de er altid strandet, når det kom til praktikken.
- Vi forsøgte os engang med en Linux-desktop for at finde ud af, om det var et godt alternativ. Alt kørte som smurt, lige indtil vi skulle installere en driver til vores HP-printer. Det var en jungle at finde frem til den rigtige på nettet. Det har vi ganske enkelt ikke tid til. Samtidig manglede vi et sted, hvor vi kunne henvende os, hvis der var noget, der ikke fungerede og få svar med det samme, siger Hans Lembøl.
Han mener, at det i bund og grund handler om, at det offentliges it-systemer er så komplekse, at det er svært at få øje på gevinsten ved at skifte til OSS.
- Når vi vælger leverandør, handler det først og fremmest om, at det skal være så effektivt og billigt som muligt. Derfor ender det ofte med det sikre valg, mener han.
Herhjemme bakker politikerne op om en kurs, der skal fremme brugen af OSS i det offentlige. I sidste uge fordelte regeringspartierne, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF 225 millioner kroner over de kommende tre år til it-området, da det første delforlig om Finansloven for 2006 kom i hus.
Heraf øremærkes 15 millioner kroner til at styrke arbejdet med OSS i det offentlige. Pengene skal bruges til at nedbryde barrierer for indførelse af open source. Der skal blandt andet etableres flere pilotprojekter på open source-området.
Og det efterspørges også ude i kommunerne. I Odense Kommune fortæller it-chef Kristian B. Hansen, at kommunen ud over overvågningssoftwaren Nagios ikke benytter OSS.
Kommunen er ved at lægge sidste hånd på en undersøgelse af, hvilke perspektiver der er i at skifte til OSS-kontorpakken Open Office. Men nogen endelig beslutning er der endnu ikke truffet.
- Det handler meget om risiko. Jeg efterlyser nationale initiativer - eksempelvis et decideret kompetencecenter til afvikling af pilotprojekter - så vi kan læne os op ad andres erfaringer, når vi vælger hvilken software, vi skal satse på, siger han.
Undersøgelsen fra EU viser, at de myndigheder, der rent faktisk har afviklet pilotprojekter er meget begejstrede for OSS. Undersøgelsen konkluderer blandt andet, at arbejdsbyrden i it-afdelingen bliver lettet, da systemadministratoren generelt kan overvåge flere pc'er, hvis de kører på en OSS-platform.
Herhjemme har Hanstholm Kommune siden november 2000 satset kraftigt på OSS. Og den satsning har it-koordinator Jens Ole Hald været begejstret for.
- Det begyndte med, at vi skiftede til kontorpakken Star Office, som siden er blevet udskiftet med Open Office. Derudover bruger vi OSS databasen Adabas, siger Jens Ole Hald.
Han mener, at kommunen har sparet adskillige hundredtusinde kroner ved skiftet til OSS, men trods de positive resultater blev han den lille, da han i forbindelse med kommunalreformen skulle overbevise politikerne om, at den nye Thisted Kommune skulle følge i Hanstholm Kommunes fodspor og satse på OSS.
- Argumenterne prellede af på politikerne. De har valgt at satse på det sikre, siger han.
Det, mener Hans Lembøl fra Slagelse Kommune, er fuldt forståeligt.
- Det ville være galskab at kaste sig ud i OSS-forsøg i forbindelse med kommunesammenlægningerne, som i forvejen er en meget kompliceret opgave. Systemerne skal køre fra dag ét, hvis der ikke skal opstå kaos i den offentlige administration, siger han.
Billedtekst:
Dyr løsning Kommunerne har ikke råd til eksperimenter, selv om de er tilhængere af
open source, mener it-chef i Slagelse, Hans Lembøl.
Foto: Torben Klint