Otte tips: Gør din bærbar klar til ferien
Så er det tid at tage på sommerferie, og du skal naturligvis have din bærbare computer med.
Den flade følgesvend er nemlig genial, hvis du vil være sikker på at have underholdning i topklasse lige ved hånden.
Vi er klar med otte tips til din bærbare computer, så du kan se massevis af film på farten, surfe på livet løs, havde netadgang til din hjemmecomputer og endda modtage dit eget tv-signal på den bærbare.
Det kræver dog en smule hjemmearbejde, før du får det hele til at spille.
På de næste sider kan du se, hvordan du gør, så ferien bliver endnu bedre.
1. Hent filer via hjemmecomputeren
Selv om du er taget på ferie, kan du sagtens have adgang til dine film, dokumenter og musikfiler på hjemmecomputeren. Der findes nemlig flere gratis programmer, der sættes din bærbare i forbindelse med din stationære pc. Med programmet RealVNC kan du eksempelvis overtage styringen med hjemmecomputeren og dermed få vist dens skrivebord på din bærbar. Det vil sige, at du er i fuld kontrol til at benytte funktionerne på din hjemme-pc, eksempelvis at afvikle programmer og se film. Det kræver dog, at du har computeren kørende i hjemmet. Så hvis du er på en tre måneders vandretur i Nepal, vil det måske ikke være mest hensigtsmæssigt for din elregning - og miljøet - at have computeren kørende derhjemme.
Du kan læse mere om RealVNC her, hvor det også er muligt at downloade fjernstyringsprogrammet. Alternativt kan du også se nærmere på LogMeIn, der minder rigtig meget om RealVNC. Du kan læse mere om LogMeIn her.
2. Se dit fjernsynssignal via computeren
Hvis du er på ferie, kan det være, at hotellet ikke har nogen spændende tv-kanaler. Det er ærgerligt, hvis du lige vil se lidt hjemlige tv-nyheder eller danske sportsudsendelser. Men med en Slingbox installeret på hjemmeadressen, kan du via din bærbare computer få fuld adgang til alle de kanaler, som du i dag betaler for. Hvis du eksempelvis har den store tv-pakke hos YouSee, vil du dermed kunne se kanaler som TV 2/Sport og TV 2/News. Det fungerer ved, at du kobler et antennekabel og dit internetkabel til Slingboxen. For at virke optimalt kræver det naturligvis, at du har en velvoksen bredbåndsforbindelse med op mod 1 Mbit i upload. Du kan læse meget mere om de seneste Slingbox-modeller her.
3. Surf løs uden problemer
Hvis ferien skal afholdes i sommerhus i Danmark, så kan det være rart at have en internetforbindelse, hvis vejret er dårligt, og du vil tjekke mail og måske vejrudsigten. De færreste sommerhuse har installeret bredbånd, men du kan sagtens gå på nettet, hvis du blot har koblet et 3G-modem til din pc. Efterhånden er 3G-modem kommet ned i et fornuftigt prisniveau, og den seneste opgørelse fra IT- og Telestyrelsen viser, at du kan få en forbindelse på 3 Mbit/s til 149 kroner om måneden. Husk at du skal tjekke dækningsgraden, inden du køber dit modem. Det er nemlig ikke alle teleselskaber, der dækker lige godt. Du kan læse meget mere om de aktuelle priser og teleselskabernes dækningsgrad her.
4. Fyld den bærbare med film
Du behøver ikke slæbe tonsvis af dvd-skiver med på ferien, hvis du vil se dine yndlingsfilm. For det er nemt at komprimere filmene til videofiler og gemme dem på computerens harddisk. Det er smart, hvis du ejer en minibærbar, der ikke er udstyret med dvd-drev. Med programmet Handbrake, kan du få mast filmene ned i et mindre format. Du kan læse mere om programmet og downloade det her. Men hvis du har masser af plads på harddisken, kan du alternativt blot oprette en ISO-fil af en dvd-film. Det kan lyde lidt kompliceret, men er faktisk meget nemt, og du kan læse mere om finten her.
Til at afspille mediefiler på computeren er programmet VLC et rigtigt godt valg. Det æder stort set alle videoformater og er nemt at bruge. Du kan læse mere og downloade VLC her.
5. Undgå at miste data
Når du har computeren med på farten, er der risiko for, at den kommer til skade. Du kan tabe den på flisegulvet i din lejede villa i Toscana med en sort skærm til følge. Måske er harddisken også stået af efter turen i gulvet, og alle dine data og de sidste nye sommerfotos er væk. Men selv om den mekaniske harddisk er stået af, så har du stadig mulighed for at fiske dine vigtige dokumenter og billeder ud. Især hvis du har smidt et SD-kort i computeren og installeret programmet SyncToy. Det sørger for at synkronisere filer, og på den måde fungerer programmet som en automatisk backup. Du kan læse mere om programmet og downloade det her.
6. Brug en ordentlig taske
Når du skal på ferie, så nytter det ikke noget, at den bærbare smides ned i kufferten. Den skal have sin egen taske og helst en, der kan tåle en lidt hård behandling. Men hvad skal du vælge? Vi har for nylig testet tre forskellige modeller, der passer til bærbare i 17 tommer-klassen. Find ud af hvilken model der passer bedst til dine behov her.
7. Eksternt batteri holder liv i computeren
Det er ikke altid, at den bærbare holder særlig lang tid på batteriet. Især ikke hvis det er en ældre model. Men du kan selv gøre noget for at holde liv i den flade følgesvend, og løsningen er et eksternt batteri. Vi har lige testet BatteryGeek PPS130 og er begejstrede for de muligheder, batteriet giver. Størrelsesmæssigt fylder det som cirka to dvd-covers og vejer et kilo. Der medfølger ikke færre end 14 forskellige adaptere, så det er ikke kun din bærbare computer, der kan få et skud energi. Her kan du læse anmeldelsen BatteryGeek PPS130.
8. Vælg en lille computer
Måske har du en stor bærbar i dag, og så kan det være et godt tidspunkt at investere i en minibærbar. Det kan nemlig ødelægge enhver ferie, hvis du har fået hold i ryggen af at slæbe kufferter og din alt for tunge computer. Løsningen er en lille minibærbar, der koster et par tusinde kroner, og som ydelsesmæssigt kan bruges til de mest almindelige formål som at gå på nettet, skrive mail, dokumenter og så videre. Vi har det seneste år testet rigtig mange modeller, men hvad skal du vælge? Find svaret i denne kæmpe oversigt over anmeldte modeller.