Open source-ERP lister ind i danske virksomheder

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 28. oktober 2005.


ERP baseret på open source er så småt på vej ind i danske virksomheder. TypoConsult har installeret et system hos firmaet b2b-distribution Group, som får 20 brugere. IDC tror dog ikke, danske firmaer har mod på open source-ERP endnu.

En række shotsglas af is hældes i den virtuelle indkøbsvogn. Det samme gør en BH af bolsjer eller et sæt højttalere formet som grise.
Hver gang en kunde gør et køb i internetbutikken sejesild.dk eller gadgets.dk, kan direktør Hans Joensen følge med på sin skærm. Det samme er tilfældet, når der tikker ordrer ind fra engrosleddet, og han vil vide, om varerne er på lageret i Brøndby. Samtidig kan han i dag fakturere delordrer. Alt sammen ved hjælp af et amerikansk ERP-system fra firmaet Compiere, som er baseret på open source.
Hans Joensen er direktør for b2b-distribution Group, der driver de to internetbutikker samt fire fysiske Gadgets butikker i Danmark.
Firmaets ERP-system er resultatet af et pilotprojekt med TypoConsult, der udvikler CMS-løsninger baseret på open source, og som nu også er brændt varm på ERP-markedet.
Pilotprojektet blev indledt i maj 2005, hvor TypoConsult foretog implementeringen af ERP-systemet hos b2b-distribution.
Compieres ERP-systemer med integreret CRM er leveret til flere små og mellemstore virksomheder, og firmaet betegnes som den mest betydningsfulde ERP-leverandør på open source-markedet. Firmaet angiver selv, at softwaren til ERP-systemet er downloaded over 900.000 gange fra firmaets website.
Det danske pilotprojekt hos b2b-distribution Group omfatter en ERP-implementering, der gør det muligt for virksomheden at have forretningen opdelt i flere enheder, blandt andet med separate lagre, brugere og fakturalayout. Systemet giver også mulighed for lagerovervågning, automatisk generering af forslag til opfyldningsordrer fra butikkerne til hovedlageret samt samlede ordrer fra hovedlageret til de enkelte leverandører.

Systemet har været i drift i en måneds tid.
Hans Joensen beskriver skiftet "som at gå fra en Trabant til en Mercer". Tidligere arbejdede firmaet med et system til fakturering og bogføring, mens lagerbeholdningerne blev administreret som en del af webbutik-løsningen. I en kort periode kunne lagerbeholdningen i internetbutikken opdateres fra fakturerings og bogføringssystemet, men det krævede en række manuelle rutiner.
B2b-distribution har valgt at kombinere ERP-systemet med kassesystemet RedPOS, som også er baseret på open source. Kassesystemet skal naturligvis bruges i butikkerne. Det sørger for, at hovedkontoret løbende vil kunne følge lagerbeholdningen i hver enkelt butik. Selve implementeringen af kassesystemerne er endnu ikke fuldført - det forventes at ske efter nytår.

Ifølge konsulentchef hos TypoConsult, Thomas Lorenzen, har firmaet fulgt markedet for open source-ERP gennem en årrække - herunder amerikanske Compieres løsning, der allerede har været benyttet et par år af en dansk virksomhed med omkring 60 brugere.
TypoConsults interesse skyldes også, at arbejdet med CMS-løsninger til for eksempel e-handel typisk involverer ERP-systemer.
- Vi oplever en større accept af open source-systemer hos virksomhederne. Tidligere blev løsningerne mest vurderet på prisen, men i dag er der i højere grad fokus på værktøjerne, siger Thomas Lorenzen.
Han tilføjer, at der dog fortsat er mangel på erfaringer med systemerne. Det betyder, at flere virksomheder stadig er tilbageholdende med at anvende open source-software.

Hos IDC følger analytikerne open source-markedet med stor interesse. Men ifølge analytiker Bo Lykkegaard befinder markedet for open source-ERP sig fortsat på et meget tidligt stadie.
- Der kan måske gå op mod ti år, før open source ERP for alvor bevæger sig ind på radarskærmen. Udbredelsen vil formentlig begynde i de mindste virksomheder, der ser en fordel i at spare på licenser og udgifter, der er forbundet med regnskabs- og lagerstyringssystemer, vurderer han.
Bo Lykkegaard tilføjer, at man også hos IDC mærker en stigende interesse for open source-software hos virksomhederne.
I foråret gennemførte IDC en analyse af det europæiske marked, hvor 625 virksomheder deltog. De gav blandt andet udtryk for, at open source-software øger muligheden for fleksibilitet og individuel tilpasning.
- Med open source er kildekoden frit tilgængelig, hvilket giver virksomheder langt flere muligheder for blandt andet at rette i funktionaliteten og integrere med andre applikationer. Naturligvis også med langt flere muligheder for at introducere fejl i koden, forklarer Bo Lykkegaard.
Med licensbaseret software må virksomhederne tage udgangspunkt i allerede definerede integrationspunkter, hvis de ønsker en individuel tilpasning.
IDC-analysen pegede på, at udbredelsen af open source er størst i forbindelse med databaser og middleware.
- Det er sværere på ERP-området. Virksomhederne har ikke lyst til at udskifte etablerede systemer til håndtering af opgaver som løn, indkøb og regnskab med open source-software, siger IDC-analytiker Bo Lykkegaard.
Virksomheder har i mange år brugt it på disse områder. De er vitale for, at virksomheden kan fungere, og derfor er en udskiftning af systemerne risikabel, siger han.
Hos b2b-distribution Group forventer man at nå op på i alt 20 brugere, når afdelingerne i Holland og Norge også hægtes på systemet i det nye år.

Billedtekst:
Hans Joensen er direktør for b2b-distribution Group, som blandt andet driver internetbutikken gadgets.dk og fire fysiske butikker med gadgets i Danmark. Firmaets nye ERP-system er baseret på open source. Hans Joensen betegner skiftet til det nye system som "at gå fra en Trabant til en Mercer".
Boks:
om Compiere
Amerikanske Compiere leverer open source ERP-systemer med integreret CRM samt POS-systemer (Point Of Sale eller kassesystem). Systemerne retter sig primært mod små og mellemstore virksomheder. Compiere blev udviklet I 1999, og i 2000 blev den første version installeret.
Den blev sponseret af Goodyear Germany.
Der er foretaget mere end 900.000 downloads af systemet fortæller Compiere på firmaets website compiere.org.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere