Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 21. oktober 2005.
Kommunerne får mere at vælge mellem, fordi KMD fremover udvikler på SAP's bredt anvendte ERP-platform i stedet for egen, mener nogle. Andre mener det modsatte, og Konkurrencestyrelsen er i gang med at tale med alle.
Åben arkitektur eller bag tysk/dansk lås og slå? Påstande og beskyldinger fyger rundt i kølvandet på KMD's nye satsning på tyske SAP's ERP-platform til fremtidens kommunale systemer. På linje med, hvad erhvervslivet har gjort i mange år, vil KMD nu bygge videre på et standardsystem, frem for at udvikle alt fra bunden.
Selskabets konkurrenter mener imidlertid, at alliancen befæster den kommunale it-centrals monopollignende status. De henviser til, at også SAP har "lukkede" standarder, nemlig sine egne, og det lukker af for konkurrencen.
Fra både analytikere og SAP-konsulenthuse høres dog også det modsatte.
- Konkurrencen bliver mere åben, siger således Søren D. Sørensen, der står i spidsen for Ementors konsulentdivision.
- Det er jo lige meget, om man har en åben standard eller en de facto standard som SAP's. Det interessante er, om der er nok mennesker, der kan arbejde med det, og det er der på SAP-fronten, tilføjer han.
Søren D. Sørensen sammenligner situationen med den, som Microsoft har forårsaget.
- Microsofts platform er ikke en standard, men der er masser af udbydere af teknologi til den, siger Søren D. Sørensen.
Udsagn fra politisk hold om, at det offentlige fuldt og helt skal satse på, hvad der kaldes open source-teknologi, finder han betænkelige.
- Det ville være halsløs gerning, hvis det også skulle gælde ERP, siger han.
Samme holdning har analytikeren Bo Lykkegaard, der har ansvaret for ERP-området hos IDC.
- Open source ERP er slet ikke moden endnu i den kompleksitet, som KMD ville have behov for, siger Bo Lykkegaard, der peger på, at aftalen mellem SAP og KMD har stort præg af åbenhed.
- SAP kører på mange forskellige operativsystemer, inklusive Linux, der er Open Source, og SAP er åben over for mange databaser, inklusive MySQL, der er open source. En konkurrent som Oracle har foreløbig lukket af for andre end sin egen database, siger Bo Lykkegaard.
Hovedaktørerne i sagen, SAP og KMD, har selv ønsket at få myndighedens blåstempling af, at samarbejdet ikke giver risiko for monopolagtige forhold, som påstået af konkurrenter. Derfor er der taget kontakt til Konkurrencestyrelsen. Ole Jensen, direktør hos KMD med ansvar for området "lovbaseret it, herunder borgerservice og administrativ it", begrunder henvendelsen med den investering på omkring en milliard kroner, som partnerne lægger i samarbejdet.
- Vi skal være sikre, så vi ikke fire år henne i forløbet pludselig oplever, at samarbejdet dømmes forbudt, siger Ole Jensen.
Fra Konkurrencestyrelsen lyder beskeden, at man er i gang med at tale med blandt andre KMD's kunder og konkurrenter til samarbejdet mellem SAP og KMD.
- Men det er jo svært at få helt objektive vurderinger, så derfor skal vi snakke med en del på begge sider af lighedstegnet, siger kontorchef i Konkurrencestyrelsen, Hans Kierkegaard
Samarbejdet mellem KMD og SAP sker på to store områder. Det ene er systemer på det sociale område. Det andet er alle de øvrige systemer - fra økonomisystem til debitorsystemer.
SAP udvikler, hvad der kaldes den sociale platform, og det gælder først og fremmest håndtering af de sociale ydelser. Hos KMD står det sociale område for en omsætning på 500 millioner kroner - 28 procent af den samlede omsætning på 1,8 mia. kroner. KMD forventer at kunne levere den sociale platform fra sommeren 2007, men SAP vil også sælge den over hele verden via partnere.
Den kommunale it-gigant udvikler selv, hvad der kaldes "back office", og det baseres på SAP's ERP-system. Det kommunale lønsystem, KMD Opus, er på plads. På vej er et økonomisystem, og første leverance sker til Århus Kommune i marts 2006.
Alt udvikles på SAP's middleware, kaldet NetWeaver. Den kaldes en forretningsplatform, da den ikke alene rummer teknologi, der sørger for at "lime" applikationer, data og web sammen, men også grundkomponenter til forretningsprocesser.
Konsulentdirektøren Søren B. Sørensen fra Ementor er overbevist om, at NetWeaver med tiden udvikler sig til at blive en de facto standard og derfor er et sundt fundament for udvikling.
Men, som det fremgik af sidste uges Computerworld, mener SAP's hovedkonkurrent Oracle, at både kunder og softwarehuse risikere at brænde sig på NetWeaver, da den ikke er åben. Den kan ikke udskiftes med et konkurrerende produkt.
Til det siger Ole Jensen, KMD:
- Alle SAP-partnere i Danmark har mulighed for at få adgang til nøjagtig samme SAP-platform som os. Et dansk SAP-hus kan udvikle det samme som os og måske gøre det bedre.
Kræver en kommune, at KMD-konkurrentens løsning skal "knappes i" frem for KMD's egen, vil det ske, oplyser Ole Jensen, der tilføjer, at det også bliver langt lettere for konkurrenter at udarbejde grænsesnit til de nødvendige data.
Samme forventning lyder fra direktør Jim Hagemann Snabe fra SAP-hovedkontoret i Walldorf tæt på Heidelberg.
Billedtekst:
genvej - For få år siden ville vi have valgt at bygge et nyt økonomisystem op fra bunden. Med SAP har vi 70 procent på plads fra starten. På lønområdet er det 50 procent på grund af det komplicerede overenskomstområde i Danmark, og på det sociale område bliver det også på omkring 50 procent, siger direktør, Ole N.J. Jensen, KMD.
Boks:
Arbejdsfordelingen
Den sociale platform, som SAP har ansvar for at udvikle, står på tre ben. Det første er SAP's kunderettede CRM-system (Customer Relationship Management) - tilpasset "borgeren" i stedet for "kunden". Det andet er sagsstyring, og det tredje ben er en beregningsmotor til udregning af de forskellige ydelser. "Motoren" kommer fra SAP's Human Capital Management (HCM), og den bruges allerede i KMD Opus - et lønsystem.
KMD leverer viden til SAP i Tyskland, men udvikler også selv nogle komponenter, der vil lette den endelige sammensætning af de sociale systemer. KMD tror på, at også SAP's kunder i lande med nogenlunde samme velfærdssystem som det danske vil være interesseret i at købe KMD-komponenterne.
KMD udvikler selv de øvrige systemer, som kommunerne har brug for - lige fra økonomisystemet til debitorsystemet. Udgangspunktet er SAP's standard-ERP-produkt.
Afhængigheden
Der er ingen balance i afhængighedsforholdet. Vi bliver mere afhænige af SAP end omvendt. Men den bedste garanti for ikke at komme i klemme er faktisk at lægge os op af et firma, der er på verdens Top 3-liste, siger direktør Ole Jensen, KMD.
Han forklarer det blandt andet med, at placeringen giver en ret stor sikkerhed for, at firmaet også eksisterer om 20 år.
- Dertil kommer, at en stor spillers mulighed for at presse en enkelt kunde er begrænset. De store handler globalt, og de vil ikke sætte hele markedet på spil, siger Ole Jensen.
Risikoen for at binde sig til en mindre spiller har KMD mærket - for eksempel hvad angår udviklingsværktøjer. Tilbage i 90'erne blev der satset på Foundation fra Accenture, men produktet levede ikke op til forhåbningerne. En senere satsning på et andet såkaldt 4. generationsværktøj, der er mest kendt under navnet Cool:Gen, blev heller ikke helt vellykket. Cool:Gen-teknologien var avanceret, men produktet har skiftet ejer (og navn) flere gange, hvilket er et af flere tegn på, at markedet var for småt.
Internt har modtagelsen af skiftet på udviklingsfronten været blandet, fortæller Ole Jensen. Traditionen hos KMD er ifølge ham at vælge det værktøj, som teknisk set så "mest begavet" ud, men nu tages der halvfabrikata ind - en samling af komponenter.
Fornuften deri ligger både i økonomi og fleksibilitet. Nu kan man starte med måske 50 procents grundfunktionalitet eller mere i stedet for at "opfinde den dybe tallerken" hver gang. Og det bliver langt lettere at tilpasse systemerne til de hyppige lovændringer, hvoraf mange træder i kraft meget hurtigt.
Boks:
Vi har talt med:
• Pernille Kræmmergaard, lektor i informatik, Handelshøjskolen i Århus
• Bo Lykkegaard, analytiker, IDC
• Martin Nørballe, administrerende direktør, AppliCon
• Leif Märcher, administrerende direktør, R5
• Torsten Jacobsen, partner i PA Consulting Group
• Carsten Dilling, administrerende direktør, Ementor
• Søren B. Sørensen, chef for Ementor Consulting
• Keld Moestrup, underdirektør i ECCO med ansvar for global it
• Søren Bach-Hansen, projektchef, Alumeco
• Per Thellerman, konsulent og projektleder hos AppliCon
• Jesper Desmareth, logistikchef hos Meneta A/S
• Ole Kassow, administrerende direktør i Networking 4 People
• Jim Hagemann Snabe, direktør, SAP's hovedkontor i Walldorf
• Ole N.J. Jensen, direktør KMD
• Hans Kierkegaard, kontorchef i Konkurrencestyrelsen
• Niels Pagh-Rasmussen, Chef for it-strategisk kontor,
• IT- og Telestyrelsen