Tågen letter

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Årets Top 100-undersøgelse viser, at den danske it-branche er tilbage i topform efter en række svære år. Omsætning, indtjening og antallet af medarbejdere ryger i vejret i en branche, hvor topcheferne nu ser det at holde på gamle og tiltrække nye ansatte som den største udfordring.

Den danske og internationale it-branches blomstrende økonomi blev i begyndelsen af årtusindet ramt af en såkaldt perfekt storm, hvor alle uvejrets værste elementer var til stede på en gang. Dotcom-aktierne styrtdykkede i foråret 2000, den amerikanske økonomi blev ramt af lavkonjunktur, og bunden røg ud af det internationale telemarked i foråret 2001. Senere fik it-branchens trængte økonomi endnu et skud for boven i kølvandet på terrorhandlingerne i USA i 2001.
Den danske it-branche har hele perioden igennem kæmpet indædt for at vende tilbage til fordums glans, men opsvinget, der så tit er blevet proklameret, har ladet vente på sig. Lige indtil i år, hvor den samlede danske it-branche endelig ser ud til at have rystet krisen af sig og samlet set solgt flere varer og tjenesteydelser, tjent flere penge og haft flere ansatte end året før.
Det er den helt overordnede konklusion af dette års Top 100-undersøgelse, hvor flere end 300 danske it-selskabers årsregnskaber er blevet gennemtrevlet for at give en samlet vurdering af den danske it-branches sundhedstilstand.
It-virksomhederne i Top 100-undersøgelsen øgede deres samlede omsætning med 13 milliarder kroner, tjente 3,8 milliarder kroner mere, og endte med 928 flere medarbejdere på lønningslisterne end året før. En af de mest markante tendenser i årets undersøgelse er, at it-virksomhederne ikke længere effektiviserer og nedskærer sig til øget indtjening, hvilket ellers har været tendensen de seneste par år. Øget indtjening er ikke længere lig med fyresedler.
Den udvikling afspejler sig også i årets IT-Vækstbarometer fra revisionsfirmaet Deloitte, hvor 279 topchefer fra danske it-virksomheder er blevet spurgt om deres selskabers drift de seneste år og forventninger til de næste par år. En af konklusionerne i barometret er, at den danske it-branche er tilbage i offensiven. Glemt er fem års ørkenvandring, hvor topcheferne brugte broderparten af deres tid på at trimme virksomheden og udvikle forretningsstrategier på pressede markeder. Derfor ruster it-branchens topchefer sig nu til deres største udfordring de næste par år: Evnen til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere.
- I takt med, at vækstforventningerne stiger, stiger behovet for medarbejdere også. Blandt de dygtigste virksomheder er der i år tre gange flere end i fjor, der peger på, at mangel på kvalificerede medarbejdere er den største hurdle for vækst, siger Kim Gerner, der er partner og leder af Deloittes division for Teknologi, Medier og Tele.
Toppen holder fast
En anden konklusion i IT-Vækstbarometret er, at afstanden mellem landets langsomst voksende og dygtigste it-selskaber vokser. Ifølge IT-Vækstbarometret er en af forklaringerne på dette, at it-selskaber, hvor væksten står i stampe eller ligefrem falder, har så travlt med at få virksomheden på benene igen, at de glemmer at bruge tid og kræfter på kunder og innovation.
Tendensen afspejler sig også i Top 100-undersøgelsen i år, hvor det vrimler med gengangere fra sidste år blandt de dygtigste it-selskaber. Det er lidt af et brud på traditionen, da en sammentælling viser, at det hidtil har været meget svært at holde sig blandt Danmarks 20 allerdygtigste it-virksomheder i de syv år, som Computerworld har udarbejdet dygtigste-listerne.
Rekorden er på fire år, og det har kun tre virksomheder klaret. Det er Røsler Distribution, DMdata, der nu er ejet af IBM, og NetDesign, som TDC har købt. Blandt gengangerne i toppen af årets Top 100-liste er StorageTek, der nu er blevet købt af Sun Microsystems, softwarefirmaerne TIA Technology og Texas Instruments, udviklingshuset IT Practice og teleselskabet Webpartner. En anden genganger i toppen af Top 100-listen er ProData Consult, der sidste år endte på en 22.-plads. I år bringer en profitabel cocktail bestående af beskedne 16 fastansatte medarbejdere og 700 tilknyttede freelancekonsulenter selskabet helt i top på listen over Danmarks dygtigste it-selskaber.
Specialisering betaler sig
En udviklingstendens fra sidste års Top 100-undersøgelse fortsætter og intensiveres i år, i og med at de danske softwarefirmaer for viser rigtig gode takter og kan prale af solid vækst og øget indtjening. Den største fremgang findes blandt firmaer med speciale i at udvikle og sælge software til specifikke brancher, såsom SimCorp (finansielle virksomheder), Edlund (forsikringsbranchen) og SaxoTech (forlags- og mediebranchen). Det knytter an til en større tendens, som ruller hen over it-branchen i øjeblikket: Det er specialisterne, der klarer sig bedst.
Det viser sig eksempelvis blandt de store it-distributører, hvor selskaberne med et meget bredt produktsortiment - de såkaldte broadlinere - kæmper for at holde skindet på næsen, mens specialiserede distributører som Magirus Nordic (storage & server) og Dangaard Telecom (mobiltelefoner) klarer sig flot. Det samme gør sig gældende på servicemarkedet, hvor store it-servicevirksomheder med mange produkter på hylderne - som eksempelvis Ementor, Capgemini og Accenture - langt fra leverer imponerende resultater. Det gør derimod eksempelvis Netcompany, som har specialiseret sig i at udvikle administrative it-løsninger baseret på Microsoft.NET og J2EE.
SAP-fremgang smitter af
Top 100-undersøgelsen viser også, at leverandørerne af virksomhedsløsninger - eller ERP (enterprise ressource planning) - lever i bedste velgående efter nogle hårde år, hvor det har været småt med ERP-investeringer i Danmark. Den udvikling er vendt i de seneste par år, hvor danske virksomheder igen er begyndt at investere store millionbeløb i de omfattende forretningssystmer. Udviklingen kan direkte aflæses i de danske regnskabstal fra selskaber som Microsoft Business Solutions, SAP og Oracle, som alle imponerer. Særligt SAP's regnskabstal springer i øjnene, da det i det seneste regnskabsår mere end tidoblede overskuddet og sprang frem fra en placering som nummer 153 i sidste års Top 100-analyse til en placering som nummer 22 i år og vinder af ERP-kategorien.
SAP's fremgang har også smittet af på de sidste par års Top 100-lister på en mere inddirekte måde. Mange af de dygtigste virksomheder i Top 100-undersøgelserne de senere år har været tæt knyttet til SAP. Enten som forhandlere, systemintegratorer, eller konsulenthuse. Det gælder blandt andre selskaber som Applicon, Omada (sidste års Top 100-vinder), 2C Change og flere af landets største it-service-virksomheder.

Billedtekst:
Kim Gerner, partner og leder af Deloittes division for Teknologi, Medier og Tele, mener, at it-branchen er tilbage på vækstsporet, og at firmaernes største udfordring i de næste par år bliver at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere. Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere