Dyremoses opsang til Danmark

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Politikere og embedsmænd skal oppe sig, hvis Danmark fortsat skal være en af verdens førende it-nationer, mener TDC's koncernchef, Henning Dyremose. Reguleringen
af TDC har taget overhånd, og samfundet kommer til at betale prisen, frygter han.

Danmark er blandt verdens førende it-nationer, men vi risikerer at sætte det hele over styr, hvis ikke politikere og embedsmænd lemper reguleringen af det danske telemarked og dermed TDC, mener TDC's koncernchef Henning Dyremose, som Computerworld mødte kort efter han havde talt til deltagerne på årets Top 100-konference i København i onsdags.
- Det seneste års tid har budt på det ene fuldkommen unødvendige indgreb på telemarkedet efter det andet, siger Henning Dyremose.
Han henviser blandt andet til den stribe af initiativer, som er iværksat af IT- og Telestyrelsen for at få tilpasset reguleringen af telemarkedet til EU-regler på området. At det er EU-regler, som Danmark er forpligtet til at gennemføre på grund af medlemskabet af EU, får dog ikke Dyremose til at slække på kritikken.
- Så må de danske politikere mere på banen og bruge tid og kræfter på at påvirke beslutningerne i EU endnu mere. Den slags tager tid - det ved jeg af egen erfaring - men nu er reguleringen blevet så omfattende, at politikerne må gribe ind, mener Dyremose.
Ifølge Henning Dyremose hænger Danmarks position blandt verdens førende it-nationer tæt sammen med den høje udbredelse af bredbånd, og den position er kun blevet nået, fordi TDC har investeret store milliardbeløb i den nødvendige infrastruktur, som ligger til grund for det hele.
- Hele incitamentet til at investere i alternativer til den allerede eksisterende infrastruktur er stort set ikke eksisterende. Priserne på engrosprodukter hos TDC er blevet reguleret så meget i bund, at investering i ny infrastruktur ganske enkelt er en dårlig forretning for vores konkurrenter, mener Dyremose.

TDC er mest kendt for de 230.000 kilometer kobbernetværk, som i 150 år har båret telefonsamtaler fra selskabets centraler og ud til danskerne. Kobberteknologien - der blandt andet giver danskerne fastnettelefoni og ADSL-forbindelser - er fortsat i fuldt vigør.
- Nyt udstyr gør, at vi i år har skruet op for hastigheden, så vi kan tilbyde ADSL-forbindelser med hastigheder på op til otte Mbit/s, siger TDC's koncernchef, Henning Dyremose.
Næste år øger TDC ADSL-hastigheden endnu et nøk, så det bliver muligt at købe 20 Mbit/s bredbåndsforbindelser. I 2007 hedder hastigheden 50 Mbit/s og i 2008 100 Mbit/s. Alligevel har flere teleeksperter - heriblandt Torben Rune fra Netplan - flere gange hævdet, at det sandsynligvis blot er et spørgsmål om tid, før danskernes krav til bredbåndshastigheder overskrider kobberets muligheder.
Derfor er TDC's kobbernetværk - der ofte bliver kaldt selskabets kobbermine - under angreb fra flere sider. Elselskaber graver fiberkabler ned og tilbyder lynhurtige bredbåndsforbindelser til danskerne. Seneste eksempel er syv midt- og vestjyske forsyningsselskaber, som fra oktober tilbyder superbredbånd til kunderne efter at have brugt et halvt år på at grave lyslederkabler i jorden.

Dertil kommer eksempelvis trådløse teknologier som WiMAX, der også kan blive en alvorlig udfordrer til kobberbaserede bredbåndsforbindelser.
Henning Dyremose hilser konkurrencen velkommen og mener, at det er absolut nødvendigt at få etableret infrastrukturer baseret de nye teknologier i Danmark. Men han råber samtidig vagt i gevær, da politikere og myndigheder bliver ved med at fokusere på at få presset prisen på anvendelse af TDC's kobber-infrastruktur længere og længere ned.
- Vi har i de seneste seks år investeret 26,3 milliarder kroner i teleinfrastruktur. De penge skal jo tjenes ind igen. I øjeblikket er det kun elselskaberne, som investerer i infrastruktur i større stil til slutbrugerne, og det er jo et tydeligt tegn på, at det ganske enkelt er for billigt at købe engrosprodukterne hos os, mener Dyremose.
Da Konkurrencestyrelsen i begyndelsen af september fremlagde en rapport om elselskabernes bredbåndsplaner blev det fremhævet, at selv mindre nedsættelser af priserne for adgang til TDC's net vil rokke ved elselskaberne forretningsplaner.
- Det er jo endnu et tegn på, at reguleringen har taget overhånd, mener Dyremose.
TDC har for længst indset, at fiber er fremtiden. Eksempelvis bygger selskabet fiberoptiske højhastighedsnetværk på Fyn i samarbejde med Fyns Amt samt Odense og Svendborg Kommuner. Også selskabets køb af Song Networks i efteråret 2004 skal ses i denne sammenhæng. Med købet fik TDC nemlig fat i et netværk af fiberkabler, som går på kryds og tværs af Danmark, Norge og Sverige.
Derudover er TDC også i færd med at rulle WiMAX ud i Danmark. Blandt andet på Mols-Linien, hvor det er muligt at surfe trådløst under overfarten. Derudover overvejer TDC at bruge WiMAX til at levere bredbånd i tyndt befolkede områder.

Henning Dyremose har været en skarp kritiker af elselskabernes bredbåndsplaner. Han mener fortsat ikke, at elselskabernes forretningsplaner hænger sammen, men hans største frygt er, hvad der sker med fiberinfrastrukturen, hvis elselskabernes forretningsplaner falder sammen.
- Så ligger fiberen der jo, og det er guf for vores store statskontrollerede nordiske konkurrenter, der kan få fingre i en fiks og færdig teleinfrastruktur og dermed et stærkt fodfæste på det danske marked for en slik. Er det det, politikerne ønsker? spørger Dyremose.

Leder Side 2

Billedtekst:
Tele- & intenetselskaber
Rasmus Heinrich, adm. dir. Webpartner

Billedtekst:
Konsulenthuse:
Carsten Lindskog, adm. dir. ProData Consult

Billedtekst:
Systemintegratorer:
Karen Stub, salgschef, IT Practrice

Billedtekst:
Drift & udvikling:
Micahel Anker Mark, adm. dir. DMsave

Billedtekst: Forhandler:
Lars Bräuner, adm. dir. ComputerStore

Billedtekst:
Distributør:
Ole Eklund, adm. dir. Magirus Nordic




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere