Nej til organisk vækst

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. september 2005.


Alliancer: Danske it-virksomheder sætter i stigende grad deres lid til opkøb, fusioner og alliancer i jagten på vækst. Tempoet er blevet skruet så meget i vejret i it-branchen, at selskabernes topchefer ikke længere har tid til at vente på organisk vækst af frygt for at blive overhalet af konkurrenterne.

Opkøb, fusioner og alliancer er vejen frem. Det er konklusionen blandt de 276 administrerende direktører for danske it-selskaber, som har deltaget i dette års IT-Vækstbarometer.
Dermed ser det ud til, at stadig flere it-selskaber vender ryggen til den organiske vækst, som ellers har været lovprist i it-branchen, siden den overophedede it-økonomi kollapsede i begyndelsen af det nye årtusinde. Det er særligt antallet af alliancer, som er røget kraftigt i vejret, da 68 procent af it-selskaberne har indgået en alliance mod 56 procent året før. Og alliancerne giver god mening, mener partner Kim Gerner fra revisionsfirmaet Deloitte.
- Alliancer er en mindre kapitalintensiv - og mindre forpligtende - måde at skaffe sig adgang til nye kompetencer, produkter, kanaler eller udviklingsmuligheder, end opkøb eller fusion, og kan - hvis alliancen håndteres rigtigt - blive en god ‘driver' for øget salg, siger han.
It-virksomhederne nøjes dog ikke med at indgå alliancer. IT-Vækstbarometret viser også, at næsten hver tredje it-virksomhed har været igennem et opkøb eller en fusion de seneste par år. Og det stopper ikke der. Henholdsvis en tredjedel og en fjerdedel har været inde i seriøse overvejelser om at indgå en alliance eller et opkøb/fusion, som dog er blevet skrinlagt.
- Det virkeligt interessante er, at 69 procent af it-firmaerne vil indgå alliancer i løbet at de næste par år, og 33 procent har planer om at købe eller fusionere med konkurrenterne, siger Kim Gerner.
Dermed ser det ud til, at konsolideringen af it-branchen langt fra har toppet på trods af det seneste års fusioner/opkøb mellem så markante danske it-virksomheder som IBM/Mærsk Data/DMdata, TDC/NetDesign og Telia/Orange.
Konsolideringen sker ikke - som man måske kunne foranlediges til at tro - udelukkende på baggrund af dårlige resultater og ringe vækstudsigter.
Årets IT-Vækstbarometer viser nemlig, at de danske it-virksomheder generelt er meget optimistiske, da 90 procent forventer vækst i omsætning, 83 procent forventer at tjene flere penge og 75 procent skal ud og hyre nye medarbejdere for at kunne følge med efterspørgslen.
Den udvikling kan ifølge Deloitte forklares med, at mange it-selskaber har brugt de seneste år på at trimme organisationen og nu har fået overskud til at vende blikket ud af virksomheden og fokusere på vækst.
- 75 procent af virksomhederne har i løbet af de seneste par år gennemført fundamentale strategiske eller organisatoriske ændringer, og 49 procent har været igennem omfattende nedskæringer. Dermed fremstår de i dag langt mere strategisk fokuserede, siger Kim Gerner.
NetDesign er en af de virksomheder, som har været igennem en fusionsproces i det forløbne år, da TDC i december i fjor købte den for 350 millioner kroner. Her er administrerende direktør Jørgen Kragbøll ikke i tvivl om, at fusionen med TDC var det eneste rigtige, hvis NetDesign fortsat skulle erobre markedsandele på IP-telefoni-markedet.
- Vi havde igennem længere tid undersøgt, hvordan vi kunne udvide forretningen og på længere sigt få fodfæste uden for landets grænser. Fusionen med TDC giver os netop de muligheder, da selskabet står stærkt på det nordiske IP-telefonimarked, og har kræfterne til at lægge alvor bag ordene, siger Jørgen Kragbøll.
Han fortæller, at fusionen med TDC har tilført 43 nye medarbejdere til NetDesign, da selskabet har overtaget den del af TDC's forretning, der - som NetDesign - satser på netværksudstyr fra amerikanske Cisco.
- Det betyder, at fusionen både har givet os mulighed for at fokusere forretningen endnu mere på vores kerneforretning og samtidig forfølge en vækststrategi, fortæller han.

Boks:
Større vækst end forventet
Mange danske it-virksomheder er langt bedre til at få vækst i omsætning og indtjening, end de selv forventer. 79 procent af landets hurtigst voksende it-virksomheder har haft en omsætningsfremgang på mere end 10 procent i år. Det forventede kun 56 procent af sidste års hurtigste it-virksomheder og 52 procent af de dygtigste it-virksomheder. Tallene for dette års indtjening vidner om samme tendens: Hvor henholdsvis 55 procent og 50 procent af de hurtigste og dygtigste it-virksomheder forventede at forbedre indtjeningen med mere end 10 procent, blev det en realitet for 67 procent af de hurtigste og 56 procent af de dygtigste.

Boks:
Svært at bryde ond cirkel
Danmarks langsomst voksende it-virksomheder har svært ved at bryde ud af den onde cirkel. Derfor har de tidligere sat deres lid til udefra kommende faktorer, der skulle redde dem igennem krisen. Det ses bl.a. af, at 41 procent af topcheferne for de langsomst voksende virksomheder siger, at den generelt stigende efterspørgsel i de sidste par år har været den faktor, som har haft størst positiv effekt (sammenlignet med 24 procent for de hurtigst voksende og dygtigste virksomheder).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere