Pres på de små

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 2. september 2005.


Modenhedskrav risikerer at presse nye, innovative virksomheder ud af det offentlige marked.

Krav om modenhed vil føre til, at store, gamle virksomheder sætter sig endnu tungere på de offentlige it-ordrer. Det mener Kenn Petersen, stifter og administrerende direktør for udviklingsvirksomheden Traen Informationssystemer.
- Jeg er bange for, at den måde, man vil håndtere modenhedskrav på i udbudssituationer, ikke nødvendigvis vil sikre et kvalitetsløft. Og jeg tror også, at mange små og innovative virksomheder med ordentlige produkter vil blive lukket ude, fordi vi ikke har et procedureapparat oppe, siger Kenn Petersen.
Han stiftede Traen i 1998. Dengang var selskabet distributør af dokumenthåndteringsløsninger og havde en halv snes medarbejdere. Siden er egenudviklede systemer kommet til, virksomheden er vokset til næsten et halvt hundrede medarbejdere, og Traen er med på den fællesoffentlige FESD-rammeaftale for elektroniske sags- og dokumenthåndteringssystemer i konsortium med Accenture.
- Der er i Danmark en stor interesse for, at det kun er de helt store, der leverer til de offentlige institutioner. Det, synes jeg, går igen generelt i udbud. På den led gør CMM-modeller og andet ikke den store forskel. De små er hægtet af allerede. Om de har en betydning, når det gælder de større virksomheder, tvivler jeg meget på. Hos alle de store kan du sagtens finden nogen, der har lavet de her processer, men det siger jo ikke noget om, hvem der egentlig har fagspecifikt kendskab til det, man sætter dem i gang med. Jeg tror ikke, det vil give staten noget som helst.
Traen-chefen understreger, at det naturligvis er godt at øge kvaliteten i softwareudvikling.
- Det arbejder alle på. Også de mindre virksomheder. Men spørgsmålet er, om man vælger den rette model for modenhed. For nogle år skulle alle være ISO 9002 certificeret. Men historien har jo vist, at man blot viste sin evne til at få certificeringen og eventuelt evnen til at holde den samme kvalitet - men ikke nødvendigvis en god kvalitet. Det krav, man stillede dengang, medførte ikke noget positivt, men blot en masse ekstraomkostninger.
Trods kritikken siger Kenn Petersen, at Traen sagtens kunne finde på internt at arbejde ud fra den internationalt anerkendte model.

Billedtekst:
standard - Historien har vel vist, at det ikke er det offentlige, der skal sætte standarderne for kvalitetsudvikling, siger Kenn Petersen, Traen.
Foto: Hans Juhl

Boks:
God strategi - også for de små
Den fynske it-leverandør Neoprocess ser ikke modenhed og procesarbejde som en barriere for små virksomheder. Virksomheden har ifølge partner Søren Skovbølling siden starten haft fokus på dokumentation og styring ud fra processerne.
- Vi har investeret 7-800.000 kroner i det plus mandtimer med mere. Det kan man - også som lille virksomhed - gøre med et positivt resultat både for kunden og en selv. Det handler i høj grad om økonomi, fordi vi har øget effektiviteten på den måde. Ved at få styr på metodikken i hverdagen, slipper vi for eksempel for, at medarbejdere gør ting på en ny måde hver gang. Vi får skabt ensartethed i dokumentation og projektbeskrivelser, siger Søren Skovbølling.
Neoprocess specialiserer sig i Axapta og andre Microsoft-produkter til det professionelle marked og er ikke inde på det offentlige marked. Men en væsentlig årsag til det skarpe fokus på modenhed i processerne er, at flere store kunder kommer fra fødevare- og medicinalindustrien, der er underlagt skrappe dokumentationskrav fra myndighederne og derfor stiller særlige krav til sine leverandører.
CMMI kender Neoprocess ikke. Men virksomheden arbejder på at efterleve den såkaldte GAMP 4, Good Automated Manufacturing Practice, for systemer i farmaceutiske virksomheder.
- Det er ikke atomfysik. Det handler bare om at arbejde meget struktureret, siger Søren Skovbølling.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere