Politik forsinker rejsekortet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 19. august 2005.


Pilotprojektet til det nye rejsekort er blevet udskudt et halvt år, fordi politiske godkendelser har ladet vente på sig. Udskydelsen får stort set ingen økonomiske konsekvenser for projektet.

De, der havde glædet sig til at vinke farvel til krøllede klippekort, kontantbilletter der forsvinder i lommen, og abonnementskort der synes at udløbe, mens man venter på bussen, må væbne sig med tålmodighed endnu en rum tid. Det elektroniske rejsekort bliver forsinket seks måneder i forhold til de skitser til tidsplaner, som blev præsenteret i 2004.
Computerworld skrev i efteråret 2004, at Rejsekort A/S forventede at underskrive kontrakt med en leverandør inden udgangen af året. Men kontrakten med East-West Danmark ApS blev først underskrevet 30. juni 2005.
- Vi har måttet flytte pilotprojektet det halve år, fordi den politiske proces tog seks måneder længere, end vi havde forventet. Det er selvfølgelig ærgerligt, for vi var klar til at skrive kontrakten under før jul, siger Niels M. Clemmesen, administrerende direktør i Rejsekort A/S.
Forsinkelsen skyldes blandt andet, at DSB's og Ørestadsselskabets investering i projektet skulle godkendes i finansudvalget. Hovedstadens Udviklingsråds investering skulle behandles i Trafikudvalget og Udviklingsrådet.
Konsortiet, der endte med at skulle løfte opgaven med at etablere, installere og drive det elektroniske rejsekort, er East-West Danmark ApS. Firmaet er 80 procent ejet af det franske Thales e-Transactions CGA, og de resterende 20 procent er ejet af Accenture I/S - Danmark. Konsortiet har samarbejdsaftaler med TDC og DMdata.

Accentures deltagelse i projektet har ikke betydet yderligere forsinkelse af rejsekortet, og Niels M. Clemmensen understreger, at han ikke er bekymret over, at Accenture er en del af konsortiet. Netop Accentures deltagelse i projektet har der været har der været sat spørgsmålstegn ved i folketingssalen på grund af firmaets problemer med driften af lønsystemet i Københavns Kommune.
- Selvfølgelig har vi skullet svare på en masse spørgsmål, men vi har fuld tillid til Accenture. Når man først har prækvalificeret et firma, skal der i øvrigt også rigtig meget til, før man kan trække den beslutning tilbage. Hvis det var tilfældet, var der ikke mange danske virksomheder, der ville være i stand til at byde ind, siger han.

At hele rejsekort-projektet er blevet flyttet et halvt år, får ikke nævneværdige økonomiske konsekvenser ifølge Niels M. Clemmesen.
- Vi har hele tiden haft skitser til tidsplanen, men de endelige rammer ligger først fast, når kontrakten bliver underskrevet. Der er ikke nogen af parterne, der har forventninger om, at deres økonomiske beregninger har effekt, før kontrakten er på plads. Det er der, økonomien starter og sammenligningerne begynder, slår han fast.

Billedtekst:
accept - Vi har fuld tillid til Accenture, siger Niels M. Clemmesen administrerende direktør i Rejsekort A/S.
Foto: Steen Brogaard

Boks:
Rejsekortet kort
Rejsekortet er et såkaldt kontaktfrit chip-kort (SmartCard), der aflæses elektronisk, når det holdes nær en kortlæser. Ved rejsens start tjekker man ind, og systemet trækker et acontobeløb fra kortets e-pung. Når rejsen slutter, tjekker man ud, og systemet beregner, hvad rejsen har kostet og modregner dette i acontobeløbet. Hvis man glemmer at tjekke ud, mistes hele acontobeløbet.

Tidsplan:
Pilotprojekt starter i 2007
Østdanmark kan benytte rejeskortet i 2008
Fyn og Jylland kommer med på vognen i 2009




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere