Udvalg nedsabler politiets it

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. maj 2005.


Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi fældede onsdag en hård dom over politiets it. Vurderingen lyder, at it-situationen er så kritisk, at det kan få konsekvenser for resten af politireformen. Justitsministeren er ikke overrasket.

Forældet teknologi, ustabile systemer, betydeligt teknologisk efterslæb. Sådan lyder nogle få lammende brudstykker af den dom, Visionsudvalget Vedrørende Fremtidens Politi onsdag fældede over politiets it.
Dommen kommer efter, at Visionsudvalget i samarbejde med rådgivningsfirmaet KPMG har analyseret politiets anvendelse af it - og vurderingen fra udvalget bliver serveret direkte og uden omsvøb: Politiets it er så ringe og utidssvarende, at der bør investeres massivt i udskiftning af centrale dele af it-systemerne - som er en praktisk forudsætning for, at resten af politireformen kan gennemføres.
- Det er vel ikke engang visioner, vi kommer med. Politiets it er så forældet, at vi skal bruge mange penge og meget tid på bare at få det op på niveau, siger formanden for Visionsudvalget, Erik Bonnerup.

Visionsudvalget er særligt kritisk over for politiets sagsbehandlingssystem, POLSAS, og anbefaler, at udskiftningen af dette centrale, forretningskritiske system sker hurtigst muligt, og at de penge, der afsættes til videre udvikling af systemet, minimeres. Det samme gælder politiets radiosystem og det system, politiet bruger til personaleadministration. POLSAS bør dermed helt skrottes snarest muligt, skriver udvalget i rapporten.
Arbejdet med udviklingen af afløseren for POLSAS er dog så langsommeligt, at Visionsudvalget finder, at der er "alvorlig risiko" for, at hele politiets it-løft går i stå, og at et nyt teknologisk efterslæb bliver skabt, allerede inden det gamle er ryddet af vejen.
- Vi er nødt til at sætte turbo på udviklingen af det nye system, inden politiet bare kommer mere og mere bagefter, siger Erik Bonnerup.
Justitsminister Lene Espersen er ikke overrasket over, at kapitlet om politiets it er rapportens ubetinget mest kritiske.
- Jeg er helt enig i Visionsudvalgets betragtninger om politiets it. Politiet er kolossalt meget bagefter resten af samfundet, hvad angår it, og det er en af de helt store udfordringer i det kommende arbejde med at forny politiet, siger Lene Espersen, der stiller sig yderst tilfreds med de konklusioner, Visionsudvalget kommer med.
- Desværre er det sådan, at politikerne i alt for mange år har fokuseret alene på antallet af betjente, men ikke på deres arbejdsredskaber, siger Lene Espersen.
Der går imidlertid lang tid, før rapportens anbefalinger kan omsættes til virkelighed. Først til efteråret vil regeringen fremsætte et lovforslag, der baserer sig på Visionudvalgets rapport. Herefter skal spørgsmålet om kroner og øre til debat i Folketinget, men allerede nu er Lene Espersen fortrøstningsfuld over de udmeldinger, hun har fået fra de øvrige partier.
Samtidig gør Visionsudvalget op med politikken om, at de højest placerede ledere i politiet absolut skal have en juridisk embedseksamen.
- Det anbefaler vi, at man stopper med. Der er jo ingen grund til, at man har et krav om, at chefen for politiets it-afdeling skal være jurist. Man kunne sagtens forestille sig, at jobbet bedre kunne varetages af en, der har en mere relevant uddannelse, siger Erik Bonnerup.

Billedtekst:
nyt fokus Justitsministeren erkender behovet for store investeringer i it og håber, at Visionsudvalgets anbefalinger vil flytte det politiske fokus væk fra kun at handle om
bemandning.
Foto: Torben Klint

Boks:
Det foreslår visionsudvalget
• Udskiftning af sagsbehandlingssystem (POLSAS), radiosystem og
system til personaleadministration hurtigst muligt.
• Hurtigere udvikling af afløseren for POLSAS.
• Udvikling af integrationslag, der får systemerne til at arbejde bedre
sammen.
• Digital mobil rapportering, så politifolk kan lave rapporter på stedet
i stedet for at skulle taste rapporten på stationen senere.
• Mobil bødeblok og rapporteringsenhed, så en større del af efter-
forskningsarbejdet kan foretages på stedet medonline adgang til
politiets systemer.
• Internetbaseret selvbetjening, hvor borgerne i langt højere grad
skal kunne kommunikere med politiet elektronisk.
• Digital dataudveksling med eksterne myndigheder, for eksempel
domstolene og Udlændingestyrelsen.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere