Hvad mener I?

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. maj 2005.


Computerworld har spurgt en række danske it-organisationer om deres holdning til regeringens seneste it- og telepolitiske redegørelse og dens visioner, mål og midler.

Er regeringens mål relevante?

Tom Togsved, ITEK:
Målene er absolut relevante - vi skal være et højteknologisk videnssamfund, og vi skal have høj konkurrencekraft, for det tiltrækker virksomheder og spændende job.

Søren Andersen, Dansk Handel & Service:
Ja, men det er især vigtigt at udbygge anvendelsen af informations- og kommunikationsteknologi i de små og mellemstore virksomheder og øge forskningen inden for IKT.

Jette Baade, IT-Brancheforeningen:
Ja. Især er det vigtigt med en øget satsning på videregående it-uddannelser. Den danske it-branche er afhængig af højtuddannede. Samtidig er det vigtigt at fortsætte satsning på digitalisering i det offentlige, så det bliver mere effektivt og tilbyder flere services.

Per Buchwaldt, Dansk it:
Ja, men vi mener, at udviklingen af it i den offentlige sektor kan kombineres med ambitionen om at skabe vækst i dansk erhvervsliv. Vi er dog noget skuffede over, at kommunalreformen ikke bruges mere offensivt til at udbrede it i det offentlige.

Hvilke redskaber skal bruges for at nå
regeringens mål?

Tom Togsved, ITEK:
Øget brug af IKT-innovationskonsortier. Vi foreslår, at der afsættes 300 mio. kr. om året over fem år.
Udnytte styrkepositioner på IKT-området og krydse dem med stærke erhvervskompetencer. Små og mellemstore virksomheder skal mødes i øjenhøjde, og det offentlige skal afsætte midler til innovations- og virksomhedskonsulenter.

Søren Andersen, Dansk Handel & Service:
Det skal gøres mere konkret, hvilke redskaber, der skal anvendes for at nå frem til målene. For eksempel mener vi, at man skal udbrede IKT til flere jobfunktioner på de enkelte arbejdspladser. Og der skal gøres mere for at digitalisere kommunikationen mellem den offentlige sektor og virksomheder, hvis man vil skabe øget vækst i dansk erhvervsliv.

Jette Baade, IT-Brancheforeningen:
Der skal endnu flere penge til forskningen. Barcelona-målene forskriver, at en tredjedel af pengene til it-forskning og udvikling skal komme fra det offentlige, men i Danmark er det kun otte procent.
Hvis Danmark fortsat skal konkurrere i en globaliseret verden, skal man satse på en sektor med høj værditilvækst pr. medarbejder. Og det er it-sektoren.

Per Buchwaldt, Dansk it:
Regeringen skal i højere grad sikre:
• Bedre kampagner for borgernes sikkerhed på internettet.
• Bedre it-uddannelse i folkeskolen.
• Flere højtuddannede inden for it-området og flere kombinationsuddannelser, hvor it drages mere ind i de traditionelle uddannelser.
• Hårdere regulering på it- og telemarkedet.

Hvordan synes du, at regeringens
indsats for at nå målene går i dag?

Tom Togsved, ITEK:
Regeringen siger alle de rigtige ting, men vi afventer fortsat handling. Der er sat store beløb af i regeringsgrundlaget (10 mia. kr. over fem år). Men det er næppe nok - hvis det både skal dække forskning, uddannelser, innovation samt øget effektivisering i den offentlige sektor.

Søren Andersen, Dansk Handel & Service:
Det går godt med it-infrastrukturen - Danmark har jo for eksempel en rekordhøj ADSL-udbredelse. Men der skal mere fokus på at højne kompetencerne. Det er meget vigtigt at få flere højtuddannede inden for IKT, og Danmark mangler de lange it-uddannelser.

Jette Baade, IT-Brancheforeningen:
Der er godt gang i forskningen, men der skal flere penge til. Der skal gøres mere for at kvalificere danskerne til fremtidens videnssamfund, herunder især flere højtuddannede it-kandidater.

Per Buchwaldt, Dansk it:
Der kan gøres mere for digitaliseringen af den offentlige sektor. Der er meget i gang, men indsatsen skal koordineres, så vi får nogle sammenhængende løsninger.

Er du enig med regeringen i, at udviklingen skal ske på markedsvilkår og på privat initiativ?

Tom Togsved:
Ikke besvaret

Søren Andersen, Dansk Handel & Service:
Ja, men der skal også satses via det offentlige, som har en stor rolle i forhold til infrastrukturen.

Jette Baade, IT-Brancheforeningen:
Ja, men nogle ting er fortsat regeringens ansvar: For eksempel den offentlige it-forskning og uddannelsesindsatsen.

Per Buchwaldt, Dansk it:
Markedsudviklingen kan bære meget, men regeringen skal skabe rammerne. For eksempel fokus på sikkerhed og skabelsen af egentlige åbne standarder. Det vil ikke automatisk ske, hvis man lader markedet råde alene.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere