Nyt liv i gammel kode

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. april 2005.


Det russiske selskab Lanit-Tercom, som er stiftet af en matematikprofessor ved Sankt Petersborg Universitet, har skabt sig en position ved at udvikle programmer, der automatisk kan konvertere gammel egenudviklet kode.

Integration af it-systemerne står på mange virksomheders ønskeseddel, og det stiller firmaer med applikationer, som er programmeret i forældede sprog, over for betydelige udfordringer.
Her har Sankt Petersborg-virksomheden Lanit-Tercom skabt sig en position med Rescueware-programmet, som tilbyder at udvikle automatisk konvertering af disse ofte egenudviklede programmer.
- Vi støder på virksomheder, hvis applikationer er sammensat af kode i op til ti forskellige sprog. I Cobol og andre af denne type sprog vil man ofte benytte 150 instruktioner til det, vi i dag bruger 10-15 instruktioner på. Opgaven består i at reducere koden, fjerne de døde dele, der er blevet gjort overflødige af senere ændringer, og restrukturere. Det er ikke godt nok at fortsætte Cobol-programmeringen i Java-syntaks, siger Andrey Terekhov.
Han er direktør for og stifter af Lanit-Tercom. Samtidig er han professor i matematik og leder af it-forskningsinstituttet på Sankt Petersborg Universitetet.

Professoren er tydeligt stolt af sit Sankt Petersborg Universitet og af Ruslands matematiske tradition. Det er den, der efter hans opfattelse stiller Lanit-Tercom i en fordelagtig position i forhold til konkurrenterne i Vesten såvel som i Asien.
- I USA har de en tendens til at løse problemer ved at kaste arbejdskraft efter dem. Det fører til såkaldt brute-force-programmering, hvor programmører, der måske kun har fire måneders kurser bag sig i de programmer, de arbejder i, bruger alt for mange kodelinier, siger han.

I stedet skal konverteringen foretages af programmer, der kan analysere den gamle kode og udskille de aktive dele, mener Andrey Terekhov.
- Disse programmer udvikles på grundlag af algoritmer, der forudsætter medarbejdere, som er mere matematikere end softwarefolk. Dem har vi, og det er vores styrke i forhold til for eksempel inderne, siger han.
De selskaber, der henvender sig til det russiske selskab, har måske et ønske om at outsource, men de har applikationer med fire millioner linier egenudviklet kode.
- Så meget kode skal ikke opgraderes manuelt. Vi tilbyder at udvikle en version af vores konverteringsprogram, der kan gøre koden tre-fire gange kortere og samtidig enklere, så den kan vedligeholdes af udenforstående. Herefter vælger de måske at outsource til Indien, siger Andrey Terekhov.

Lanit-Tercoms løsning er taget i brug i danske virksomheder, der arbejder henholdsvis med medicinal-teknologi og videokomprimering.
Det behøver dog ikke medføre, at det koster danske arbejdspladser at overlade denne type konverteringsopgaver til russere efter Andrey Terekhovs opfattelse.
- Software udvikler sig i så mange retninger på en gang, at der er opgaver nok til alle. Danskerne har en række områder, hvor de er bedst - blandt andet respekterer jeg arbejdet på Aarhus Universitet med interaktion mellem mennesker og maskiner. Hvis I kan finde danske programmører, der har lignende ekspertise på dette område, skal I benytte dem, men i modsat fald kan det være en god ide at benytte nogen, der har et solidt matematisk fundament, siger Andrey Terekhov.

Billedtekst:
historie I 1991 blev Lanit-Tercom hjulpet i gang af kontrakter med den sovjetiske efterretningstjeneste KGB, men fra midten af 90'erne har professor Andrey Terekhovs firma specialiseret sig i konvertering af applikationer i forældet kode ud fra et matematisk grundlag.

Boks:
Lanit-Tercoms historie
Lanit-Tercom har i dag 300-350 medarbejdere og er ifølge Andrey Terekhov det største softwareselskab i Sankt Petersborg. Selskabets udvikling er tæt forbundet med den historiske udvikling i Rusland de sidste 15 år.
- Det var svært at klare sig som professor i Sankt Petersborg i begyndelsen af 90'erne. Det var baggrunden for, at jeg stiftede selskabet i 1991, siger Andrey Terekhov.
Selskabet kom hurtigt til at beskæftige sig med telekommunikation, og det fik blandt andet kontrakt med den sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Sovjetunionen blev opløst i december 1991, men samarbejdet fortsatte, mens den magtfulde tjeneste transformeredes under de nye forhold. Det, efterretningstjenesten ønskede, var blandt andet stabile omstillingsanlæg, der ikke byggede på udstyr produceret i udlandet, og som man kunne have med under statsbesøg i udlandet.
Denne statsunderstøttede produktion standsede i 1995.
- Jeg stod med 50 ansatte, som jeg ikke kunne betale, og derfor bad jeg om frihed til at sælge til udenlandske selskaber. Det havde jeg ikke haft før, siger Andrey Terekhov.
Snart havde selskabet kunder i USA, Italien, Finland og Danmark blandt andet inden for telekommunikation, men i løbet af de sidste fem år er konvertering af kode blevet et vigtigt forretningsområde for Lanit-Tercom. Herhjemme er selskabet repræsenteret af det danske selskab Astenit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere