FESD gav markant prisfald

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 8. april 2005.


Det fællesoffentlige projekt for elektronisk sags- og dokumenthåndtering, FESD, har bidraget til at sænke prisen på ESDH-systemer med op mod 70 procent.

En uafhængig evaluering, baseret på interviews med kredsen af FESD-interessenter, giver projektet rigtig gode karakterer. Derudover sættes for første gang tal på konsekvenserne for markedet af, at der er skabt mulighed for at købe ind over fællesoffentlige rammekontrakter med tre leverandører.
FESD-projektet har bidraget til at reducere prisen på indkøb af ESDH-systemer i det offentlige med 50-70 procent. Det er blandt andet sket gennem en modning og konsolidering af markedet ved at fokusere på det offentliges efterspørgsel og leverancer til tre leverandører, hedder det i rapporten.
Den er udarbejdet af PA Consulting Group, som oplyser, at estimatet er baseret på interviews med leverandører og medlemmer af FESD-styregruppen.
- Leverandørerne føler, konkurrencen er øget som konsekvens af aftalerne. Det er godt fra et forretningsmæssigt synspunkt, at FESD også der har haft en effekt, siger Lars Frelle-Petersen, der har været projektleder på FESD, men netop er tiltrådt et nyt job i Videnskabsministeriet.

I evalueringen får han og hans gamle FESD-kolleger ros for at have sikret et veletableret fællesoffentligt samarbejde på tværs af stat, amter og kommuner, der har bidraget til at skabe fælles forståelse for systemkrav og funktionalitet og etableret fællesoffentlige standarder. Der er skabt en win-win situation for de fleste involverede parter på kort og formentlig også langt sigt, hedder det.
- Jeg er stolt over, at vi har kunnet gennemføre et så unikt og komplekst projekt. Så er der da også slået en pæl i myten om, at store offentlige it-projekter altid går galt, siger Lars Frelle-Petersen.
Han var tidligere projektleder på Bonnerup-rapporten, der søger at give svar på, hvorfor store, statslige it-projekter har det med at køre af sporet. Og forud for FESD'en gik et kuldsejlet toårigt forsøg i SKI-regi på at lave noget tilsvarende.

På plussiden fremhæver han også standardiseringselementet for ESDH-systemerne - at FESD her har været med til at sætte dagsordenen med langsigtet effekt.
Kritik finder man naturligvis også i PA-evalueringen, som blandt andet peger på manglende implementeringsstøtte til de ti frontløbende særtogsorganisationer, der har deltaget, samt manglende best practices og fokus på overdragelse fra projekt- til driftsorganisationen. Den blev placeret i Økonomistyrelsen, og beslutningen der blev truffet sent, hvilket blandt andet har betydet tab af kvalificerede projektmedarbejdere.

PA kritiserer også manglende fokus på gevinstrealisering - eksempelvis konkrete effektiviseringsmål. Det ærgrer Lars Frelle-Petersen sig også over, men noterer, at det er svært gennemførligt ude i politisk drevne organisationer, hvor man ikke altid ønsker at synliggøre rationaliseringer. På negativsiden fremhæver han selv endnu et punkt:
- Jeg ville ønske, vores rammekontrakt kunne have været klarere. Den er voldsom med 4.500 sider, og det ville jeg gerne have kunnet gøre mere enkelt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere