Toldere på svindlerjagt udvider våbenarsenalet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 4. marts 2005.


De danske myndigheder jagter momssvindlere og sælgere af falske varer i it-branchen. Det nyeste våben er håndscannere.

It-selskaber på kant med loven kan godt begynde at ryste i bukserne. De danske told- og skattemyndigheder har nemlig taget skrappere midler i brug i kampen mod branchens brodne kar, som eksempelvis svindler med moms på mobiltelefoner eller sælger falske processorer.
- Vi er blandt andet blevet inspireret af vores engelske kolleger, som har haft succes med at dæmme op for svindlen i it-branchen, siger Martin Vollmer, funktionschef hos ToldSkat i København.
Inspirationen fra England har fået danskerne til at købe stregkodescannere, som i kombination med en database skal afsløre momssvindlere. Investeringen har allerede givet pote: I slutningen af sidste år afslørede et pilotprojekt urent trav blandt danske mobildistributører, da tolderne troppede op hos distributører og kørte håndscanneren over 76.000 stregkoder på kasser med mobiltelefoner. I over 4.500 tilfælde var ToldSkat allerede stødt på mobiltelefonerne hos andre distributører. Og da distributører normalt ikke sælger varer til hinanden, men til forhandlere, tyder det på, at varerne har taget en tur i en såkaldt momskarrusel, siden de sidst passerede toldernes scannere.
- Metoden kan også bruges til at afsløre fusk blandt forhandlere og distributører af andre it-produkter såsom processorer, hvor der var flere sager med falske produkter på det danske marked i 2004, siger Martin Vollmer.
I modsætning til originale produkter vil de falske nemlig ofte være forsynet med identiske stregkoder.

Hårdhændede englændere
ToldSkat er blevet inspireret til den mere kontante fremfærd af kollegerne i Storbritannien, som har været meget aktive i kampen mod momssvindlere. Det har blandt andet betydet, at den fynske mobildistributør Tel-Ka i forrige uge måtte dreje nøglen om i kølvandet på beskyldninger om momskarruselsvindel. Tel-Ka har hele tiden bedyret sin uskyld og anklaget de engelske myndigheder for at være lige ihærdige nok og skyde med spredehagl i jagten på momssvindlere. Konkursramte Tel-Ka har derfor lagt sag an mod den engelske stat og krævet erstatning.
ToldSkat vil også intensivere jagten på svindlere gennem tættere kontakt til danske it-distributører og it-forhandlere. Dermed håber myndighederne på at kunne trække på den viden om markedet, som de ligger inde med.
Det har foreløbig resulteret i, at ToldSkat og IT-Brancheforeningens distributørudvalg mødes for at diskutere, hvordan de kan samarbejde fremover.

Støtte fra distributør
Ifølge Jørn Rosenmeier, administrerende direktør for Rosenmeier IT Distribution, er det også bydende nødvendigt, at der bliver grebet ind over for svindlen.
- Momssvindlen har overordnet set to konsekvenser: For det første presser momssvindel priserne i bund, så distributører på den rigtige side af loven ikke har en chance, siger han.
Den anden uheldige konsekvens er ifølge Jørn Rosenmeier, at statskasser Europa over går glip af milliardindtægter, som kunne være brugt på at forbedre sygehuse og folkeskoler.
- Det er derfor positivt, at ToldSkat skærper jagten på svindlere. Jeg håber, at der bliver talt om at koordinere indsatsen på tværs af landegrænser, da det tidligere har virket lidt som om, at hvert land har passet sit, så længe det ikke var dem, der stod med det skraldespandsselskab, som momsgælden blev parkeret i, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere