Kravet er 100 procent oppetid

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 4. februar 2005.


Løgstør Rør er gået over på en Itanium-platform for at undgå en bekostelig opgradering af de eksisterende AS400-maskiner. Kravet til det nye system var, at det skulle være lige så stabilt som det gamle, der havde kørt syv år uden at gå ned.
Af Jesper Troelstrup
Produktionsvirksomheden Løgstør Rør gik sidste sommer som en af de første virksomheder herhjemme over på en Itanium-platform.
Virksomhedens it-afdeling ser valget af Itanium-platformen som et bidrag til tilpasningen til markedssituationen. 90 procent af Løgstør Rørs produktion har bestået af fjernvarmerør, hvoraf en stor del eksporteres til Sverige og Tyskland. Disse markeder gik mere eller mindre i stå, da økonomisk stagnation ramte landene efter årtusindskiftet. Samtidig var markederne i Østeuropa, Rusland og Kina, som var udset til at være de næste store aftagerområder, længere om at komme i gang end forventet. Det har fået Løgstør Rør til at lægge mere vægt på specialiserede rør til mejerier og bryggerier og til flydende gas og kølesystemer.
De seneste års udvikling har betydet, at Løgstør Rør, der midt i 90'erne havde cirka 800 ansatte i Løgstør, i dag beskæftiger 275 medarbejdere i Limfjordsbyen og har taget en fabrik i brug i Polen med 450 ansatte.
- I den nye markedssituation har det ikke længere været nok, at it-afdelingen bidrager med nye teknologier og mere effektiv anvendelse af it. Vi har også været nødt til alvorligt at granske, hvordan vi anvender it-budgetterne, siger it-chef Arne Due Byriel.

Umiddelbart gik man i kast med det, der lå lige for og som kunne gennemføres uden at gå på kompromis med kvaliteten af ydelserne til brugerne. Det drejede sig om omlægning af kommunikationslinjerne og om centralisering af it-driften i Løgstør ved etablering af en Citrix-løsning. Herved sparede man pc'er, servere og eksterne konsulenter i datterselskaberne.
Men det var ikke nok. Der var behov for, at it-afdelingen ydede yderligere bidrag til genopretningen.
Her faldt øjnene på ERP-systemet SAP, som Løgstør Rør siden 1996 har benyttet som platform for stort set alle aktiviteter fra planlægning af produktionen til registrering af kundernes betalinger.
- Jeg tror det er fornuftigt at have ét system stort set alle steder. Det sparer vi mange omkostninger ved. Og den centraliserede løsning gjorde det muligt at rulle alt it ud til den nye fabrik i Polen på 12 uger, siger Arne Due Byriel.
En af de faciliteter, der i sin tid fik virksomheden til at vælge SAP, var at systemet har en konfigurator til fremstilling af varianter af produkter. Fjernvarmerør skal ofte leveres med underlige knæk og bøjninger, og med SAP-konfiguratoren taster man blot målene ind, så laver systemet en produktionsplan.
SAP-systemet kørte på AS400-maskiner, som der var et behov for at opgradere. Behovet opstod af, at det med det hidtidige udstyr efterhånden tog for lang tid at teste de ændringer, der løbende må foretages i et omfattende forretningssystem.
- Da udgiften til nyt AS400-udstyr ville være betydelig, begyndte vi at se os om efter alternativer, men vi havde et krav: Vi ville ikke gå på kompromis med oppetiden, fortæller Arne Due Byriel.
Det er ikke noget trivielt krav. I de syv år AS400-maskinerne havde kørt, havde de kun været nede en gang, hvor de blev lukket kontrolleret ned.

I oktober 2003 besluttede virksomheden at føre SAP-systemet over på en Itanium-platform. Her var man oppe mod en forholdsvis stram deadline, idet aftalen med IBM om driften af AS400-maskinerne udløb den følgende februar. Overførslen af systemet måtte imidlertid udskydes.
Først blev udstyret forsinket, og derefter lykkedes det ikke at lave en ren installation hen over julen.
- Itanium-platformen var ny både for projektlederen fra SAP og for konsulenterne fra Hewlett-Packard (HP). HP sendte en ekspert op fra Tyskland, som virkede usikker, og vores "kemi" passede ikke sammen. Vi har nok lært, at vi skal sige fra med det samme i sådanne situationer, men det endte med, at vi krævede en ny projektleder og ny konsulent, siger Arne Due Byriel.
Derfra blev tidsfristerne overholdt. Den endelige ibrugtagning kom dog først i juni, men det skyldes også, at foråret er virksomhedens højsæson, fordi det er her, kunderne kan begynde at grave rørerne ned.

Den nye platform ligger omkostningsmæssigt på omkring 10 procent af det tidligere budget.
- Vi har også stadig en god oppetid, selv om vi har oplevet et nedbrud. Det havde vi aldrig oplevet før. Endnu er det vel for tidligt at sige, om oppetiden holder mål med den, vi havde over en periode på syv år, siger Arne Due Byriel.
Nedbruddet skete, da en disk satte ud i virksomhedens EVA5000 SAN (Storage Area Network). Her skulle et stykke software have sørget for, at en ny disk tog over, men da diskene viste sig at være en nyere version end softwaren, skete det ikke.
- Den slags oplevelser er den pris, man kan komme til at betale for at være på forkant, siger it-chefen.
Efter skiftet er ydelsen ifølge Arne Due Byriel blevet rundt regnet dobbelt så god.
- Det har blandt andet betydet, at der nu bliver testet ændringer i SAP-systemet på livet løs, siger han.
Overgangen stiller dog også nye udfordringer.
- Vi er meget opmærksomme på sikkerhedsaspekterne: AS400 er ikke så udsat for virus-angreb, som Windows 2003-serveren, siger it-chefen.
Medarbejderne i it-afdelingen har fået en del uddannelse i den nye platform, men man erkender, at det vil tage tid at nå det niveau af ekspertise, som virksomhedens tidligere AS400-specialist havde.
Når Løgstør Rør ikke valgte en kombineret 32/64 bit-løsning, skyldes det, at virksomheden ikke fandt, at kravene til oppetid og ydelse kunne opfyldes med den.
- Til gengæld er 64 bit-Itanium-platformen endnu forholdsvis ny. Det betyder blandt andet, at en del af de værktøjer, man kender fra 32 bit-teknologien, endnu ikke findes til denne. Blandt andet kan man endnu ikke opnå helt den samme brugervenlighed på Itanium, siger Arne Due Byriel.

Billedtekst:
kompromisløs - Da udgiften til nyt AS400-udstyr ville være betydelig, begyndte vi at se os om efter alternativer, men vi havde et krav: Vi ville ikke gå på kompromis med oppetiden, fortæller Arne Due Byriel.
Fotos: Michael Bo Rasmussen/Baghuset




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere