Den evige jagt efter det mest hensigtmæssige

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den CTO d. 4. februar 2005.


Det har givet bedre ydelse og billigere drift for Berendsen Textil Service at insource selskabets data warehouse og føre installationerne over på Linux, men det har ikke ført til en politik om at gøre tingene selv eller at bygge på open source: I stedet vælges den bedst egnede løsning til hver opgave.

Berendsen Textil Service A/S (BTS) valgte for omkring halvandet år siden selv at stå for driften af både sit data warehouse og sit finanssystem.
Data warehouse og finanssystem blev før skiftet drevet af EDS på to leasede Sun-servere på Unix-systemet Sun Solaris.
I dag kører BTS's egen it-afdeling installationerne på Red Hat Linux på et par Intel-servere. Finanssystemet Oracle Financials er skiftet ud med et Axapta-system fra Microsoft Business Solutions.
Denne insourcing blev mulig, da Berendsen-koncernen i 2002 blev overtaget af det engelske selskab The Davis Group, som opløste den tidligere centrale struktur og lagde it-ansvaret ud til de enkelte Berendsen-selskaber. Formålet med at gøre det, var i høj grad at gå over til installationer og programmer, der er enklere at drive.
- Axapta kan drives af interne generalister, mens vores oplevelse var, at Oracle Financials kræver specialister. Det samme gjorde Sun Solaris, som vi skiftede ud med Linux, der er lavet til at være, om ikke hvermandseje, så til at gå til for gode generalister, siger it-chef Klaus Nissen fra BTS.
Der var dog yderligere en drivkraft.
- Medarbejderne i it-afdelingen var sultne for professionelt at prøve kræfter med Linux, og det gav ekstra 50 procent energi til konverteringsprojektet, siger Klaus Nissen.
Da BTS gik i gang med Linux, var det en af de hidtil største implementeringer af denne art i Danmark, og projektet gav it-afdelingen et skub fremad, mener han.
Endelig løste overgangen nogle praktiske driftsproblemer.
Data warehouse-løsningen, der står for finans-, kunde-, logistik- og produktionssystemer er, som tidligere, en Oracle-installation, og denne havde ind imellem vanskeligheder ved at kommunikere med Unix-systemet.
- Linux kan Oracle-løsningen godt finde ud af at snakke med, siger Klaus Nissen.

Efter at BTS selv har kørt data warehouse-systemet og det nye finanssystem i halvandet år, er det it-chefens vurdering, at ændringen har givet bedre ydelse, nemmere vedligeholdelse og mulighed for at skalere på en enklere måde. Og så er det billigere.
- Vi overtog selv driften med det samme antal it-medarbejdere som tidligere. Til gengæld forsvandt leasing-udgifterne fra den ene dag til den anden. Generelt vurderer jeg, at omkostningerne ved den insourcede løsning er en fjerdedel af de tidligere omkostninger. Samtidig har vi fået bedre oppetid og halveret svartiderne, siger Klaus Nissen.
Forbedringerne i ydelse skyldes dog lige så meget den nye måde at organisere opgaverne på som selve løsningerne, vurderer it-chefen.
- I dag bliver der sat mange flere tiltag til forbedringer i gang. It-afdelingens folk går simpelthen ind og fikser ting, som jeg som budgetansvarlig ville have være tilbageholdende overfor at lade en ekstern konsulent på timebetaling analysere og arbejde på at udbedre, siger han.
Linuxserverne benytter Intels ML 580-løsning. Dette er egentlig en firvejs-maskine, men BTS bruger kun to CPU'er.
- Flaskehalsene ligger ikke på cpu-siden. Vi kan få betydeligt flere ydelsesgevinster ved at trimme styresystemerne, siger Klaus Nissen.

Insourcingen er ikke udtryk for, at BTS har valgt den politik, at alt skal køres internt. I stedet betegner Klaus Nissen politikken som rightsourcing.
- Vi skal vælge den hensigtmæssige løsning i det enkelte tilfælde. Vælger vi at outsource, er kravet, at leverandøren kan gøre det bedre til færre - eller i det mindste de samme penge, siger han.
Blandt de systemer, der stadig er outsourcet, er kundesystemet, som drives af IBM, lønsystemet, som Multidata står for, og sikkerhedssystemerne, der drives af Access. Årsagen til, at BTS har lagt sikkerheden ud til en underleverandør, er, at selskabet finder, at udviklingen på området går så hurtigt, at der skal specialister til. At det ligger på andre hænder giver desuden nogle fordele med hensyn til den dokumentation, som revisionen kræver.
Men selv om BTS outsourcer i en række sammenhænge, er Klaus Nissen kritisk over for den måde, outsourcing oftest bliver håndteret herhjemme.
- It bliver billigere på alle områder - med softwarelicenser som den mulige undtagelse, men de har til gengæld fået højere kvalitet og er blevet mere omfattende. Disse prisfald burde outsourcing-udbyderen udnytte på en måde, så de deler forbedringerne med kunderne. Det har de outsourcing-partnere, vi har haft, ikke været i stand til, siger han.
Undtagelsen er aftalen med IBM om drift af kundesystemet, der er et mainframe-system, som er skrevet i Cobol: Denne aftale indebærer, at ydelsen falder hvert år.
- Hvis vi kan indgå lignende aftaler på andre områder, er det sandsynligt, at vi lægger opgaverne ud, siger Klaus Nissen.
Det er bare ikke sådan, det almindeligvis går.
- Vores erfaring siger, at prisen stiger på outsourcing. Løsningen bliver opgraderet, og der bliver for eksempel sat flere diske ind, og så går prisen i vejret. Samtidig er reglen, at servicen svækkes, når aftalen har kørt et stykke tid, indtil du afsætter kræfter af til at presse leverandøren. Du skal være klar over, at outsourcing kræver interne ressourcer til at sparre med leverandøren, siger it-chefen.
Derfor har BTS i flere tilfælde valgt ny outsourcing-leverandør, når en aftale har kørt i nogle år.
- Vores mål er at reducere drift- og supportomkostningerne. Det er tegn på en uhensigtsmæssig tilstand i it-installationerne, når disse lægger sig fast på et højt niveau. I stedet ømsker vi at føre ressourcerne over i forebyggende vedligeholdelse, fortsætter han.
Erfaringerne med Linux medfører, at styresystemet er valgt som platform for flere forretningsapplikationer og yderligere er det sandsynlige valg i flere af selskabet forestående it-ændringer.
Således blev et større webbaseret business-to-business-system, der tidligere kørte på Microsoft Windows 2000-baserede servere, for nylig ført over på Linux, hvilket har givet øget stabilitet.
Desuden kører et antal brugere nu Lotus Notes på Linux, men her er Klaus Nissen mere skeptisk over for, om det giver de store fordele.
- Mit indtryk er, at vi ikke vinder det store på driftsstabilitet i forhold til Windows 2003, som er blevet meget stabil, og der er heller ikke de store licensbesparelser, da vi også betaler licens for Red Hat. Dog er Linux stadig mindre udsat for virusangreb, siger han.
BTS tager backup af selskabets omkring 100 servere med IBM Tivoli Storage Manager, som i dag anvender AIX Unix, men som ved næste opgradering ventes ført over på Linux.
Det gamle kundesystem står over for at blive ændret til en Axapta-løsning, og også her ligger Linux lige for - især fordi der er overvejelser om at lade systemet benytte Oracle-databaser.

Billedtekst:
Berendsen Textil Service blev i 2002 overtaget af engelske The Davis Group, som opløste selskabets hidtidige centrale struktur. Dermed var vejen banet for en mere decentral it-struktur.
Foto: Berendsen Textil Service

Billedtekst:
- Generelt vurderer jeg, at omkostningerne ved insourcede løsning er en fjerdedel af de tidligere omkostninger. Samtidig har vi fået en bedre oppetid og halveret svartiderne, siger it-chef Klaus Nissen, Berendsen Textil Service.
Foto: Torben Klint

Boks:
Computerworld har tidligere under mærket Første kig bragt førstehåndsvurderinger af ny teknologi.
Med andet kig ser vi på, hvordan det er gået de virksomheder, der har taget den nye teknologi i brug.
Computerworld skrev i februar sidste år, at Berendsen Textil Service A/S forventede at opnå betydelige besparelser ved at insource driften af sit data warehouse og finanssystem og føre det over på Intel-baserede Red Hat-Linux-servere. Her er historien om, hvordan det gik.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere