Kamerapille er tæt på at give bonus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.


En israelsk kamera-pille i miniformat
kan blive rampen til første reelle masseproduktion for den danske højteknologivirksomhed Hymite.

Efter fem år med udvikling af forretningsplan, produkt og produktionsteknologi har den højteknologiske danske iværksættervirksomhed Hymite sat kurs mod et reelt kommercielt gennembrud.
Hymite er med i udviklingen af en del af indmaden til en elektronisk pille, der benyttes til undersøgelser af spiserør og maveregion.
Pillen er udstyret med kamera, lys, processor, lagringsenhed og radiosender og tager billeder af de indre organer på sin vej gennem systemet fra patienten sluger pillen, til den dropper ud i den anden ende ad naturens vej.

I størrelse er pillen cirka otte til ni millimeter i diameter og måler cirka 25-30 millimeter i længden.
Det lille højteknologiske vidunder vil uden tvivl i manges ører have mere klang af fallitpille end af potentiel megasællert. Sådan hænger verden bare ikke sammen ifølge Hymites administrerende direktør, Claus Jørgen Nielsen.
- Jeg kan godt forestille mig, hvad der sker, når denne teknologi bliver modnet og raffineret. Det bliver stort, siger han.
Første generation af pillen er da også allerede på markedet og solgt i mere end 145.000 styk over hele verden. Bag pillen står det israelske selskab Given Imaging.
Med billeder fra pillen kan læger få syn for sagen på indikationer af visse sygdomme, blandt andet kræft, i særdeles følsomme regioner, hvor man ikke gerne stikker operationskniven eller andre instrumenter ind.
Selskabet har ifølge investeringsbanken Wells Fargo Securities et omsætningspotentiale for 2005 på knap en halv milliard kroner stigende til knap 700 millioner i 2006.

Hymite er kommet med i udviklingen af anden generation af pillen.
Sammen med en unavngiven samarbejdspartner er Hymite i gang med at udvikle en kontakt, der kan aktivere kameraet undervejs gennem kroppens organer.
Med Hymites patenterede teknologi kan små mikro-elektroniske komponenter forsegles i en hermetisk lukket indpakning.
Ifølge Claus Jørgen Nielsen er der flere spændende projekter undervejs, der lugter af potentielt kommercielt gennembrud for Hymite.

Hymite er udsprunget af forskermiljøet på DTU i 1999 og har ad to omgange fået solide indsprøjtninger af venture-kroner i kassen, i alt 118 millioner af slagsen.
I 2001 skød blandt andre Olicom, Dansk Kapitalanlæg, Vækstfonden og Vertex fra Singapore 46 millioner i Hymite. Dengang lå millionerne og ventede lige på den anden side af bakken, troede man. Hymite nåede aldrig over bakken, og i 2004 trådte blandt andre det tysk-amerikanske Techno Venture Management og det svenske Innovationskapital, ud over nogle af de nuværende investorer, til med yderligere 72 millioner kroner.
I kølvandet af den anden kapitalindsprøjtning er Claus Jørgen Nielsen hentet ind som administrerende direktør. Han kommer fra en stilling som direktør for Thermas division for rumteknologi.
Forsinkelsen af det det forventede gennembrud skyldes ifølge Claus Jørgen Nielsen overordnet kollapset i markedet for optisk kommunikation.
- Vi sidder alle sammen og venter på, at man får udnyttet den nuværende kapacitet i kablerne i jorden og infrastrukturen i det hele taget, så der bliver behov for yderligere struktur, siger Claus Jørgen Nielsen.
I Hymites levetid på lidt over fem år er millionerne skudt i udvikling af teknologien.
I den senere tid er der, som det er sket med kamerapillen, også skudt flere penge i konkrete produkter. Og andre produkter end der oprindeligt blev satset på. De er lagt tilbage i skuffen, indtil der måske igen bliver brug for dem. I stedet er indsatsen koncentreret om to områder: Højhastigheds optiske kommunikationssystemer samt indpakning af mikroelektromekaniske komponenter.
Der er i øjeblikket flere prototypeprojekter i gang, og Hymite står over for at skulle dokumentere leveringssikkerheden.
- Hvis de baserer deres produkter på vores teknologi, skal de også være sikre på, at vi eksisterer om nogle år, siger Claus Jørgen Nielsen.

Den nuværende kassebeholdning rækker ikke til, at Hymite kommer i tilstrækkelige omdrejninger til, at investeringen kan hentes hjem. Og heller ikke så langt, som man troede for bare to år siden.
Der skal ifølge Claus Jørgen Nielsen hen over sommeren tages stilling til, om der skal skydes flere penge i eller måske satses på en samarbejdspartner.
Teknologien er dyr. Selvom Hymite står med prototyperne klar og ser kunderne i øjnene, er der stadig et stykke vej til en egentlig masseproduktion.
- Den svære øvelse er at løfte det op i masseproduktion og opnå de meget lave priser, siger Claus Jørgen Nielsen.
Udgifterne til at nå dertil bliver kun delvist dækket af kunden. Resten må Hymite sluge som en del af prisen for at trænge igennem med teknologien.

Billedtekst:
pillekamera Danske Hymite deltager i udviklingen af anden generation af en kamerapille og er i gang med at udvikle en kontakt til at aktivere kameraet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere