Kommuner vil have lov til tidlig it-sammenlægning

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 4. februar 2005.


Kommunalreformen betyder, at kommunernes it skal være sammenlagt senest 1. januar 2007. Mange kommuner ønsker at sammenlægge it-afdelinger og it-systemer før tid, men detforhindrer loven.

Mens de fleste kommuners centralforvaltninger er ved at få grå hår i hovedet af bekymring over, hvordan de skal nå at få alting på plads inden kommunal-reformens frist 1. januar 2007, er mange kommuners it-afdelinger omvendt frustrerede over, at de ikke kan komme i gang med sammenlægning før fristen.
Men det kan de efter al sandsynlighed ikke. Dansk lovgivning stiller dem nemlig en lang række forhindringer i vejen.
Tidlig sammenlægning af it kunne ellers have givet dem en masse fordele, dels at få it'en på plads som et støtteredskab, før alt andet skal sammenlægges, dels at få færre opgave i de hektiske dage omkring 1. januar 2007.
Som det ser ud nu, bliver kommunerne tvunget til at sammenlægge det hele på en gang, og det giver en stor risiko for, at it-systemerne ikke virker på kommunalreformens premieredag 1. januar 2007, fordi kommunerne ikke har haft mulighed for at teste systemerne på forhånd. Dermed er fru Hansens pension og overlærer Jensens løn i fare.
- På nuværende tidspunkt er det kun kommunerne på Ærø, der har en godkendelse til at sammenlægge deres it før tid. Alle andre bliver først sammenlagt 1. januar 2007, siger Hans-Ole Møller-Madsen, der er underdirektør og leder af opgaven med strukturreform for kommunernes egen it-leverandør, KMD.

Den første forhindring man finder i lovgivningen - ud over den forhindring som CPR-registret udgør, som beskrevet på side 4 i denne avis - handler om kommunernes adgang til persondata
Den siger nemlig, at kommuner ikke må udveksle oplysninger om deres borgere, og indtil den 1. januar 2007 er de gamle kommuner formelt adskilte enheder, selvom de i praksis måske havde tænkt sig at dele it-afdeling.
- Hvis en it-sammenlægning betyder, at en medarbejder i en kommune kan hente oplysninger fra de tidligere nabokommuner herunder om borgerne i de kommuner, så er det klart ulovligt. Det også ulovligt, hvis denne medarbejder begynder at træffe afgørelser for borgere i nabokommunerne. Der må ikke ske en overdragelse af myndighedskompetencen. lyder det fra Indenrigsministeriet.

De lovforslag, der skal udmønte kommunalreformen, lægger også kommunernes it-afdelinger andre forhindringer i vejen. Her er der specificeret et krav om, at de gamle kommuner, som bliver sammenlagt, skal aflevere selvstændige regnskaber helt frem til 31. december 2006.
Det kan blive svært, hvis alle de relevante data i it-systemerne er blevet blandet sammen allerede nogle måneder før, lyder det fra kommunerne.
- Hvis man lægger it-systemerne sammen, så er man nødt til at acceptere, at fra den dato og fremefter findes dataene kun i den nye kommune. Efter en sammenlægning kan man ikke rekonstruere data for hver enkelt af de gamle kommuner, til f.eks. et regnskab. Hvis det bliver et krav, vil det dræbe sammenlægningere, slår Bent Johannsen fast, Han er it-chef i den sønderjyske Bredebro Kommune, der har planer om at fusionere it med Tønder, Skærbæk, Højer, Løgumkloster og Nørre Rangstrup kommuner.
Han håber, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil lempe reglerne, så kommunerne kan få it-sammenlægningen på plads, før de skal i gang med alle de andre opgave i kommunalreformen. Det kan f.eks. ske ved, at kommunerne får lov til at lukke regnskaberne i de gamle kommuner tidligere end 31. december 2006.
Han bakkes op af it-chefen fra Skive Kommune, der har store planer om at fusionere sin it med nabokommunerne. Her håber man på, at forhindringerne fjernes, så landets borgere kan være sikker på, at kommunernes it-systemer ikke viser sort skærm den 1. januar 2007.
- Vi forventer, at Kommuernes Landsforening og Indenrigsministeriet finder en løsning, så vi kan få lov til at fusionere, siger Poul Dalgaard, it-chef i Skive Kommune.

Billedtekst:
ministernej Indenrigs og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil næppe godkende en sammenlægning uden om den kommunalreform, han selv har lanceret.

Boks:
Ærø-finten
Selvom lovgivningen og CPR-registret forhindrer, at kommunerne kan sammenlægge deres it-systemer før 1. januar 2007, har de to nuværende kommuner på Ærø i det sydfynske øhav - Ærøskøbing og Marstal - alligevel fået lov til at fusionere alle dele af kommunerne - også it-afdelingerne - et helt år før alle andre, dvs. 1. januar 2006.
Ærøs kommuner har fået lov til at fusionere, fordi de søgte om tilladelse i henhold til gammel lovgivning, og før kommunalreformen for alvor kom på tale.
I mellemtiden er kommunalreformen kommet på dagsordenen. Derfor er der ikke udsigt til, at smarte it-chefer og kommunaldirektører i andre kommuner kan udnytte Ærø-finten til at få en ordning ligesom Ærøs kommuner og sammenlagge deres it-afdelinger med nabokommunernes før tid. Ganske vist er den lovgivning, som Ærø har benyttet sig af, stadig gældende, men kilder vurderer over for Computerworld, at flere kommunesammenlægninger - eller blot it-sammenlægninger - ud over Ærøs før 1. januar 2007 er en politisk umulighed. For selv om andre kommuner altså har en formel og teoretisk mulighed for at kræve sammenlægning allerede i 2006 for eksempel, så skal sammenlægningerne i givet fald godkendes af indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Og han vil næppe godkende en sådan sammenlægning uden om den kommunalreform, som han selv har lanceret.

Boks:
Server- og netværks-konsolidering
KL har i sine anbefalinger til kommunerne præciseret, at kommunerne allerede nu bør have øje for kommunal-reformen, når de anvender de sædvanlige drifts-budgetter på it-området. For eksempel kan de nabokommuner, der ser ud til at blive sammenlagt i 2007, allerede nu koordinere deres indkøb af ny it, så det bliver nemmere at sammenlægge og integrere it-systemerne om to år.
- På den måde kan kommunerne desuden få finansieret de enorme it-udgifter som følge af kommunalreformen via de sædvanlige driftsbudgetter. Hvis kommunerne på den måde planlægger langsigtet, kan reformens engangs-belastning af budgetterne reduceres, siger Jens Ole Back, der er centerchef for Kontoret for Administration og IT i Kommunernes Landsforening (KL).
Det er især på server- og netværks-konsolideringen, at kommunerne med fordel kan koordinere deres indkøb med deres nabo-kommuner, påpeger Jens Ole Back.
Hans opfordring er allerede blevet hørt i Herning Kommune, der er ved at fusionere it med Trehøje, Aaskov og Aulum-Haderup, og i Skive Kommune, der er ved at fusionere it med Sallingsund, Sundsøre og Spøttrup.
Begge steder koordinerer man fra nu af sine it-indkøb, så de passer sammen, ligesom man har samarbejder om f.eks. fælles netværk, mail og klient-servere.

Boks:
Sammenlægning før tid
Følgende kommuner ønsker at sammenlægge deres it-systemer før kommunalreform-fristen 1. januar 2007:
Bredebro-Tønder-Skærbæk-Højer-Løgumkloster-Nørre Rangstrup.
Herning-Trehøje-Aaskov-Au-lum-Haderup.
Skive-Sallingsund-Sundsøre-Spøttrup.
Vordingborg-Præstø-Møn-Langebæk.

Andre kommuner har lignede samarbejder på vej. F.eks. har kommunerne Stenløse, Ølstykke og Ledøje-Smørum lige ansat en fælles it-chef




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere