Fyringerne fra USA

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


afsmitning: Også danske topchefer blev ofret efter de interne revisioner, som kom i kølvandet på Enron-skandalerne, men de fleste fyrede er i job igen.

Da de høje bølger efter Enron-skandalen i 2004 nåede Danmarks kyster, blev adskillige danske topchefer i amerikanskejede selskaber trukket ned i dybet. De fleste står dog igen sikkert på tørt land. I mindre stillinger, javist, men parier blev de ikke.
Peter Perregaards afsked fra Oracle i april og hans efterfølgende sagsanlæg mod softwareselskabet for uberettiget fyring var den mest omtalte sag i året, der gik. Også han er i gang igen og på helt nyt territorium. Efter at have haft topposter hos giganter som IBM og Oracle er han gået iværksættervejen. Peter Perregaard gik i november ind som partner og medejer af det unge selskab Cbrain, der udvikler komponentbaserede web-løsninger til håndtering af forretningsprocesser.
Det hurtige fald fra tinderne af erhvervskarrieren til nulpunktet lærte Peter Perregaard en ting om moral.
- Jeg ville aldrig behandle en medarbejder, som jeg selv er blevet behandlet. Det har jeg måske aldrig villet, men nu er det blevet en meget "erkendt" værdi, som jeg vil leve efter resten af min erhvervskarriere, siger Peter Perregaard.
Perregaard, der var Europachef for Oracle, blev fyret for en hændelse i tiden som administrerende direktør for Oracle herhjemme, og salgsdirektør Jan Skelbæk fik også et spark. Fyringen hang blandt andet sammen med, at en mindre regning blev faktureret for sent i forhold til kvartalsregnskabet. Fra Oracles side mente man, at det var for at pynte på kvartalsregnskabet, men ifølge Perregaard var der blot tale om en fejl fra en forhandlers side.
Jan Skelbæk kom i gang igen før Perregaard. Han blev i juni udnævnt til salgsdirektør hos Ementor.
En tredje exit fra en toppost blev også i pressen udlagt som en følge af intern revision, men hovedpersonen afviste, at det var tilfældet. Hewlett-Packards administrerende direktør Niels Svenningsen sagde op for at vende tilbage til sit gamle gebet, hardwaresalg. Svenningsen blev direktør hos Topnordic, der har skovlet flere kæmpeordre ind i år. Svenningsen har ansvaret for den internationale ekspansion og har foreløbig stået for et opkøb i Norge og sonderinger på det svenske marked.

IBM Danmark havde held med at lægge låg på de alvorlige følger af flere interne revisioner i et nogle måneder. I august kunne Computerworld imidlertid fortælle, at IBM havde sagt farvel til direktionsmedlemmet Flemming Noes-Rasmussen. Forklaringen udadtil var, at den 56-årige Noes-Rasmussen valgte at gå på førtidspension.
Fem andre måtte forlade selskabet senere. To af disse var direktører, der begge havde refereret til Noes-Rasmussen, som ved sit farvel var softwaredirektør. Den ene, Lars Hermind, begrundede det med uenighed med IBM på flere punkter og med ønsket om at "prøve noget andet". Den anden, Ken Thomassen, der ligesom Hermind afviser at være blevet fyret, gik til en stilling som administrerende direktør for Novell, der har et dusin ansatte i Danmark.
De danske hændelser er dog i små-tingsafdelingen i forhold til, hvad der skete i amerikanske it-selskaber. Computer Associates var i centrum for en af de mest kendte, og mest langtrukne sager. Den handlede om kunstigt oppustede regnskaber, der angiveligt kostede aktionærerne flere hundrede millioner dollars.
Sagen sluttede med, at den tidligere administrerende direktør Sanjay Kumar, der også var bestyrelsesformand for selskabet gik i juni. Forinden var han frivilligt trådt et trin ned i hierarkiet, men hans afsked skete efter en domsfældelse i Brooklyn New York, hvor også salgsdirektøren blev dømt skyldig. Begge havde erklæret sig uskyldige i anklagerne. CA's jurist, der også var direktionsmedlem, erklærede sig skyldig. Sanjay Kumar, der arbejdede 17 år hos CA, ønsker nu at bruge sin tid til at være mentor for unge, lovende teknologiselskaber.

Billedtekst:
førtidspensionist. IBM's evnede i flere måneder at lægge låg på, hvorfor direktionsmedlemmet Flemming Noes-Rasmussen valgte at gå på førtidspension som 56-årig. Interne revisioner kostede også andre direktører deres IBM-karriere.
Foto: Mads Madsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere