Opsang til erhvervslivet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. december 2004.


sprogteknologi: Nok kan det være klogt at undlade at være pionerer på teknologier, men det gælder ikke for sprogteknologi.

Ikke kun politikerne skal klandres for deres manglende engagement i dansk sprogteknologi. Erhvervslivet er heller ikke risikovilligt nok. Sådan lyder det fra et af de få danske firmaer, der arbejder med dansk sprogteknologi, Prolog Development Center.
- Erhvervslivet er bange for negativ omtale og vil derfor ikke være de første til at kaste sig ud i denne nye teknologi, siger Jens Otto Kjærum, der har ansvaret for forretningsudvikling hos Prolog Development Center.
- Sker der ikke en satsning inden for de næste to-tre år, risikerer vi ikke alene, at vi skal tale engelsk til vore apparater og servicetjenester, men også at dansk erhvervsliv i stort omfang vil gå glip af den effektiviseringsgevinst, som ligger i automatiseringen af diverse serviceydelser, tilføjer Jens Otto Kjærum.

Som bevis for, at det talte ord er validt til interaktion med elektronik, nævner han de nye joint-strike figthers - de nye kampfly. Her anvendes et taleinterface til at styre visse funktioner.
- Men der kører allerede i dag mange lavpraktiske løsninger, der har bevist deres værdi, siger Jens Otto Kjærum.
Blandt dem, som Prolog selv har udviklet, nævner han en løsning med talegenkendelse og syntetisk tale til feriekonto-området. Løsningen, der har kørt i halvandet år, kan give svar på de oftest stillede spørgsmål.
- Vi har spurgt sagsbehandlerne, om løsningen har vakt irritation blandt dem, som ringer ind med spørgsmål til feriekontoen og fik svaret nej. Det er jo næsten den bedste ros, man kan få, siger Jens Otto Kjærum, som finder det fornuftigt nok, at erhvervslivet ikke ønsker at være pionerer inden for teknologier som databaser, datamining, video med videre.
- Men netop med hensyn til sprogteknologi løber vi i Danmark en stor risiko ved at ligge i baghjulet og afvente udviklingen. Udviklingen vil sandsynligvis køre forbi et lille sprogområde som Danmark, siger Jens Otto Kjærum.
Ifølge ham er Danmark endnu privilegeret, fordi de store leverandører af sprogteknologiske løsninger - IBM, Philips og Nuance - understøtter dansk
- Men hvis der ikke kommer mere gang i de taleteknologiske løsninger inden for de næste år, kan man frygte at næste generation af talegenkendere ikke kommer til at understøtte dansk, simpelthen fordi der ikke er tilstrækkelig forretning i det, siger Prolog-chefen.
Jens Otto Kjærum peger på, at det problem allerede er opstået for talesyntesen - altså tekst-til-tale.
- Samtidig har den danskproducerede, offentligt støttede talesyntese fra Speech-Ware lidt en krank skæbne og har ikke udviklet sig til den kvalitet, der kræves af en moderne løsning, siger Jens Otto Kjærum med henvisning til, at selskabet er lukket af ejerkredsen, der var domineret af TDC. Produktet sælges dog fortsat.

Billedtekst:
interaktion: - Der er ingen tvivl om, at talegrænseflader vil blive en meget vigtig måde for mennesker at interagere med maskiner og servicetjenester på, siger Jens Otto Kjærum, der har ansvaret for forretningsudvikling hos Prolog Development Center.
Foto: Torben Klint

Boks:
sprogteknologiens elementer
Sprogteknologi består af fire hovedelementer:

1: Syntetisk tale. Det er særligt software, der gør det muligt for computeren at omforme tekst til "tale", der presses ud igennem højttalerne.

2: Talegenkendelse. Software som får computeren til at genkende de ord, der siges til mikrofonen, så de kan oversættes til tekst, hvad enten det er diktat eller kommandoer.

3: Oversættelse til og fra et sprog. Det er software, der ud fra ord, grammatik og sammenhænge oversætter.

4: Grammatikmodul. Softwaren bruges til grammatikkontrol i tekstbehandlingsprogrammer samt til støtte for søgeprogrammer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere